Witajcie. Szukam dobrego, sprawdzonego preparatu do alufelg. Testowałem K2, Moje auto i sonaxa...niestety białych alu, niedoczyszczają , nawet z użyciem szczotki.
Wasze sprawdzone środki ?
Witajcie. Szukam dobrego, sprawdzonego preparatu do alufelg. Testowałem K2, Moje auto i sonaxa...niestety białych alu, niedoczyszczają , nawet z użyciem szczotki.
Wasze sprawdzone środki ?
Białe felgi do 159? Może czas przemalować...? Poza tym niektóre lakiery nie nadają się do felg. Stąd często problem z usuwaniem nalotu.
Ewentualnie spróbuj tego http://allegro.pl/tuga-chemie-alu-te...008057618.html
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 02-08-2016 o 07:32
Wspomniana Tuga jest bardzo dobra. Konsystencja jest żelowa dzięki temu dłużej spływa z felgi. Gorzej działa w temp. poniżej 10 stopni.
Jeszcze lepszym wyborem w rozsądnej kasie jest ADBL liquide vampir.
Te preparaty usuwają zanieczyszczenia z klocków. Jeśli masz kropki z asfaltu to możesz użyć coś na smołę. Np Tar ang Glue od ADBL.
Szczerze i to nie żart. Wystarczy spryskać poczekać kilka minut, po czym zmyć wodą myjką ciśnieniową. Nie uszkodzisz lakieru na felgach, a brud tłusty i nietłusty łatwo zejdzie, bez szczotki. Sprawdzone na kilkunastu samochodach z mojej ulicy![]()
Jutro może wrzucę zdjęcie felgi na samochodzie, traktowanej tym środkiem, dzisiaj nie ma światła.
http://www.castorama.pl/produkty/nar...casto-5-l.html
W mniejszych opakowaniach też jest:
http://www.castorama.pl/produkty/nar...-casto-1l.html
Ostatnio edytowane przez Majka ; 01-08-2016 o 22:03
Tuga zielona. Jeśli felgi masz bardzo brudne, to polecam Pełny Vampire (Nie liquid, bo ma taką siłę działania jak tuga, tylko jest płynniejszy) pędzelkowanie, a następnie coś na smołę/asfalt np Hades z Unique lub Tar and Glue Remover od adbl![]()
ADBL Vampire.
Tuga zielona ale jak tylko lekko przykurzone pyłem z klocków.
Generalnie coś co jest opisane jako "na bardzo mocne zabrudzenia".
Nie ma się co bawić z delikatnymi środkami. Tylko te mocne to na zdjętym kole. Kiedyś jakiś kwasowy mocno używałem (moje auto ? coś z tego typu marketowych ale opisane jako 'bardzo mocny') - zaraz rdza na wcześniej ładnych lepkach śrub, na tarczach itd.
Vampire jest bezpieczny dla każdej powierzchni gdyż ma neutralne pHFakt, vampire jest drogi, jednak jego siła działanie jest 4 krotnie silniejsza niż TUga czy Vampire Liquid
Co do tuga vs liquid- również robiłem testy i bardziej spodobała mi się tuga, przez gęstszą konsystencje jest czas na to żeby dobrze zadziałała, i czas na to by popracować pędzelkiem. Liquid wygrywa natomiast jeśli chodzi o penetracje zakamarków przez bardziej płynną formę
Krótko mówiąc, oba produkty sa na tym samym poziomie, gdyż tuga jest blisko 10zł tańsza niż liquid, i mamy jest Litr zamiast 0.5
- - - Updated - - -
Tugi używam regularnie na wielu autach, no i nie mogę powiedzieć złego słowa. Nawet mocno ubrudzone felgi wystarczy psiknąć, wpracować pędzelkiem, spsikać znowu, po 2minutach spłukać wodą pod ciśnieniem i felgi czysteA najlepszą opcją jest ściągnąć po prostu koło z auta, umyć porządnie i zabezpieczyć woskiem lub powłoka. Wtedy nie trzeba się martwić który środek użyć bo w większości wystarcza aktywna piana lub nawet samo ciśnienie
![]()
Wszystko zależy od tego co kto rozumie pod pojęciem "mocno zabrudzone". Ja mam takie z płatami - dosłownie płatami żelaza zardzewiałego wbitego w ramiona felg, po wyścigach. Nic poza mechanicznym tu nie pomoże.
Ale przerobiłem różne rodzaje klocków i po cywilnych typu ferodo premier (jeśli gładkie wczesniej felgi były) tuga spokojnie sobie poradzi. Ale już z bardziej agresywnymi - "żelazistymi" klockami tupu ferodo DS 2500, 3000,. Uno - nie poradzi sobie, chyba że co chwilę stosowana (o zakamarkach mówię, bo na gładkich powierzchniach to i szampon wystarczy).
Otototo. Tuga jest ok na lekko zabrudzone koła, ale na mocne szczury nie ma o czym gadać. Popatrzcie na to w ten sposób: vampire jest drogi, ale jest tańszy (trochę) od IronX-a o takiej samej skuteczności. Jedynie do smoły imo bym brał raczej prickborta, bo jest skuteczny i jednocześnie dość tani, a adbl tar & glue mnie specjalnie nie zachwycił.
猫"Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."