Witam, jakie są objawy zapchanej, bądź uszkodzonej odmy? Czy to przez nią mogło wzrosnąć spalanie oleju.
Witam, jakie są objawy zapchanej, bądź uszkodzonej odmy? Czy to przez nią mogło wzrosnąć spalanie oleju.
W mojej GT tej zimy odma się zapchała tzn: wyrzuciło troche oleju przez katalizator akurat na kostke pod domem :-P Wyczysciłem ten olej jeździłem tak parę dni i chyba zaczęła brać więcej oleju. Kupiłem drugą używaną odme wyczyściłem wraz z wężąmi benzyną ekstrakcyjną i po problemie. W zapchanej odmie po odkręceniu była taka lepka maź jakby budyń i nie odbijała w środku taka malutka sprężynka która jest w środku odmy. Ta sprawna poprostu byla tylko trochę zabrudzona sadzą w środku którą łatwo wyczyścić.
A tak mniej więcej kolego jak ciągła olej?
Mi zimą odma zamarzła, przez wydech w trasie 30 km poszło ok.0,2-0,3 litra oleju, z wydechu czuć było smród spalanego oleju. Po wyczyszczeniu odmy i kilku rurek od ponad roku jest wszystko ok, nie ma żadnego zużycia oleju.
Alfa Brera 1.75 TBi 200 KM, 2009 styczeń 2010 - październik 2012![]()
Alfa GT Distinctive 1.9 JTD 150 KM, 2005 sierpień 2014 - ...![]()
Alfa GT Quadrifoglio Verde 1.9 JTD 170 KM, 2008 październik 2016 - ...![]()
Witam, podłączam się do tematu. W moim GT na początku wyskoczył dwa razy błąd "NIEDOSTATECZNE CIŚNIENIE OLEJU SILNIKOWEGO", z czasem ubytek oleju,a przed świętami padła uszczelka pod wtryskiwaczem. Teraz zamierzam zabrać się za wyjęcie odmy, tylko czy da się to zrobić bez kanału ?
I jeszcze pytanie czy ta kopułka, między turbiną a odmą powinna swobodnie przepuszczać w obu kierunkach (niby w środku jest sprężynka, ale podejżewam że jest do wymiany)?
Pozdrawiam
Ja swoją popsikałem szprejem do mycia felg, to taki fest żrący środek. Śmierdzi jakimś azbestem hehe. No i potem pod kranem gorącą wodą płukałem dość długo a na koniec wd 40 i sprayem do uszczelek (silikon) i tak jak ktoś mówił o nieodbijającej sprężynce, to teraz odbijała aż miłoAle to odma jest na tej rurze co idzie do tej gumowej między turbo a przepływką?
tak do własnie rury
tez w tym roku miałem chwilowy problem z odma w czasie zimy, gdy zamarzłą to w drodze do domu 10km świata za mną nie było widać a co ciekawe ubytku oleju prawie nie zauważyłem
Ja mam tak, że swiata po za mna nie widac powyzej 2 tys obrotów, turbo regenerowane, wycieków brak ale olej idzie i idzie.. Ciśnienie na cylindrach w normie, uszczelniacze sprawdzane wiec chyba jedyna opcja to odma? Nie ma znaczenia czy zimny czy cieply, ciagle tak samo
samo zapchanie jak najbardziej możliwe ale to akurat łatwo sprawdzić, odpal auto na biegu jałowym i wyciągnij bagnet, jak będziesz miał bardzo duże ciśnienie w komorze korbowej to wiesz ze odma jest zapchana, w innym przypadku masz zle zregenerowana turbinę i uszczelnienie już pada
duze cisnienie tj. wydmuch ciepła przez bagnet i pary, czy zassanie bagnetu?
Bo straszni kopci na niebiesko, a turbo bylo regenerowane, gwarancja jest, ale czy to jest dobrze zrobione to ni umiem ocenic i obstawiałem tez odme.
Ostatnio edytowane przez matyzz ; 02-05-2017 o 21:50