dmuch przed bagnet, a wyciągając bagnet powinieneś wtedy mieć spadek ciśnienia
dmuch przed bagnet, a wyciągając bagnet powinieneś wtedy mieć spadek ciśnienia
Dziś mechanik mi powiedział, że 100 % odma. Pytanie, czy jest sens kupić używkę? U mnie w miescie tego nie ma w sklepach motoryzacyjnych.
dmucha albo nie dmucha przez bagnet... przy zamarzniętej odmie czasami wywali bagnet do góry (czyli dmucha przez bagnet) a częściej wywala uszczelnienie turbiny
i olej idzie w wydech - kopci na niebiesko znaczy pali olej
tak na marginesie - co za problem zdemontować odmę i ją wyczyścić? także przewody gumowe
...
ja auto mam niedługo a przed sprzedażą byla już czyszczona i teraz ta odma jest cała w oleju wiec chyba juz dokonała żywoa swojego? Czy się myle? Bo skoro ona jest w oleju to pewnie cos sie w tej odmie juz rozwaliło? Czy da rade cos zt ego zrobic jeszcze?
Ostatnio edytowane przez matyzz ; 05-05-2017 o 21:04
Alfa Brera 1.75 TBi 200 KM, 2009 styczeń 2010 - październik 2012![]()
Alfa GT Distinctive 1.9 JTD 150 KM, 2005 sierpień 2014 - ...![]()
Alfa GT Quadrifoglio Verde 1.9 JTD 170 KM, 2008 październik 2016 - ...![]()
Tak mowimy o tym elemencie. Mechanik mowil ze jest mokra z oleju i lepiej ja wymienić, pomóżcie panowie, mowicie ze da rade ją tylko wczyscic?
Odcinki rozne, głwnie miasto, ale termostat mi sie troche wiecie "zrypał" i nagrzewa do 80 stopni tylko.
Ps. skropliny a chlupoczący? Tzn?![]()
nalot olejowy to sobie może w niej być - po to jest, gorzej jakby tam w środku stał olej
zamarza zimą, jest lato i plusowe temperatury
termostat wymień ale to nie przyczyna dymienia na niebiesko (inna sprawa że odma też nie... raczej kondycja silnika do sprawdzenia)
tak, możesz ją wyczyścić, zdemontuj wraz z przewodami, przewody też wyczyść w środku
...
na wolnych obrotach nic dymku tylko jak depne, mechanik nic nie mowil na temat kondycji silnika.
Identycznie jak tu tylko spod auta nic nie idzie.
Ja mam wypięty wąż co idzie do filtra powietrza z odmy i włożony do butelki oczywiście nie może być szczelna i turbo nie zasysa tego syfu.