Witam wszystkich !!!
Od 3 miesięcy jestem posiadaczem Alfy Gt 2.0 jts 2007 rok.Auto ma przejechane 39 tys km.Otóż mój problem polega na tym że , podczas wrzucenia biegu wstecznego bieg się wrzuca gładko wszystko fajnie ale auto stoi w miejscu po odpuszczaniu sprzegła. Towarzyszy temu czeste zgrzytanie przy odpuszczaniu sprzegla , obroty normalnie idą w góre lecz samochód zgrzyta zamiast jechać. Olej w skrzyni sprawdzony , sprzęgło w dobrym stanie. Całe zdarzenie dzieje się dość sporadycznie ale jest trochę uciążliwe i odbiera przyjemność jazdy a raczej parkowania.Auto zostało sprawdzone przez mechanika stacji diagnostycznej , nie wykrył żadnej usterki. Dlatego mam serdeczne zapytanie do wszystkich dlaczego tak się dzieje ? czy to ''specyfika'' skrzyni biegów ?.. Szukam odpowiedzi , dodam również że problem ten pojawił sie odkąd kupiłem moje autko ,jeżdząc innymi samochodami nie mam najmniejszego problemu z biegiem wstecznym. Drogą eliminacji , wyeliminowałem siebie , auto zostało sprawdzone przez mechanika i jest ok i w tym momencie jestem bezradny. Może ktoś z Państwa ma jakiś pomysł.
pozdrawiam