Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Za wysokie ciśnienie oleju, pomysły?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    GT 1.9

Domyślnie Za wysokie ciśnienie oleju, pomysły?

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post na forum więc z góry przepraszam za "niedociągnięcia" .
    GT 1.9 poleciała turbina na łożyskowaniu, turbina została zregenerowana, mechanik zamontował ją w aucie. Na koniec zmierzył ciśnienie oleju i tu pojawia się problem, mianowicie wg katalogu na biegu jałowym przy 850 obr -1/1,2 bara przy 4000 obr 4-4,5 bara. U mnie jest przy 850 obr ok.1,7 bara przy 4000 ok.7,5 bara więc sporo za dużo. Oczywiście przed wymianą turbiny została wyczyszczona cała miska, smok itd. Auto zostało naturalnie zalane nowym olejem, pomiary były już sprawdzane na dwóch nowych filtrach oleju. Czy ktoś może spotkał się z takim problemem? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki, dlaczego to ciśnienie jest tak wysokie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

ciśnienie w układzie reguluje pompa oleju - w niej jest pewnie problem
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Auto
    GT 1.9

Domyślnie

Oczywiście bierzemy to pod uwagę, zawór w pompie olejowej był wyciągnięty i oczyszczony, namacalnie/ wzrokowo wszystko wyglądało dobrze. Dlatego tez mamy takie koncepcje:
    1. Jednak pompa moze generować takie ciśnienie, jedyne co zostaje to ja wymienic. Używana 250 a nowa 950. Jednak nie ma gwarancji że to rozwiąże problem .
    2. Któryś z kanałów w silniku może być zapchany co powoduje zwiększenie cisnienia. Jednak to mało prawdopodobne bo manometr był podłączony w dwóch miejscach i pomiary były identyczne.
    3. Najgorsza, silnik był wcześniej remonyowany i przez wymianę np. Panewek czy nie poprawne złożenie ciśnienie wzrasta.

Czy ktoś z większą wiedza czy doświadczeniem jest w stanie obalić lub poprzeć którąś z teorii ?
    A może ktoś z forumowiczów mierzył w ostatnim czasie ciśnienie oleju w swojej alfie? Na jednym z filmików na yt w 147 uzytkownik miał ciśnienie na biegu jalowym podobne do mojego, więc może te silniki tak mają ?
    Naprawdę bede bardzo wdzięczny za każdą pomoc

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

U mnie jest podobna sprawa w 2.0TS
    Koncepcje te same - głównie mi się zdaje że to remont i ciaśniejsze spasowanie panewek ma na to wpływ.
    I lepki olej 10W60 - dopiero po torowej ostrej jeździe na jałowych tak do 1,5- 1,8 spada w zależności jak ostro dostaje i te 1,5 to już po pewnym przebiegu nie świeży.
    W warsztacie na manometrze właśnie pod 7-8 bara wyskakiwało , choć to na zagrzanym tylko pracą na postoju. Więc nie był jak należy zagrzany.
    W jeździe - wiele nie powiem bo mam wskaźnik do 5 barów, choć mam wrażenie że przy tych 5 zaworek zwrotny jednak puszcza nadmiar ciśnienia bo dość szybko spada po odjęciu gazu.

Póki co dałem spokój, nie doszedłem do jednoznacznych potencjalnie możliwych z tego powodu problemów.
    W cywilnym wozie spróbowałbym może z mniej lepkim olejem .

Aha, jakbyś pompę chciał kupować nową to taniej powinien mieć 'tanifiat' z allegro.

Mieszka w
    Połaniec
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 16v rok produkcji 2006

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    ciśnienie w układzie reguluje pompa oleju - w niej jest pewnie problem
    Pompa?? A nie ma tam czasem jaiegoś regulatora ciśnienia oleju???Bo z tego co wiem to silniki spalinowe są wyposażane w takowe urządzenia.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Pompa, bo to w pompie jest zawarty ten cylinderek i sprężynka które są tym regulatorem.
    Ale zarówno kolega zakładający temat jak i ja mieliśmy to rozbierane, oglądane, czyste i pracujące prawidłowo.