Witam, wyciągał już ktos przednie lampy z gt? jak tak to prosze o wskazówkidemontuje je w celu pomalowania srodków na czarno.
Witam, wyciągał już ktos przednie lampy z gt? jak tak to prosze o wskazówkidemontuje je w celu pomalowania srodków na czarno.
musisz zderzak ściągnąć a żeby ściągnąć zderzak musisz prawe kolo i nadkole odkręcićzajmie to maks 20 minut
wystarczy zdjąć zderzak wtedy wszystkie śruby będziesz widział i bez żadnych problemów odkręcisz.
Zbiorę Ci to w "step by step"
1. Skręć koła max w lewo i powędruj do prawego przedniego koła
2. odkręć wkręty mocujące nadkole (dwa na krawędzi mocujące do zderzaka i dwa trochę głębiej - torx 20 albo 25)
3. Odchyl nadkole i zobaczysz dwie śruby mocujące zderzak do błotnika (torx 30)
4. Powtórz operację na lewym kole
5. Odkręć cztery śruby mocujące zderzak do pasa przedniego pod maską (torx 30)
6. Zdejmij zderzak i masz wszystkie śruby od reflektorów na wierzchu (klucz 10 , najlepiej nasadka)
Nie wiem jakie masz doświadczenie w takich zabawach ale jeśli małe to niech Cię nie przeraża fakt demontażu zderzaka
bo naprawdę w tym aucie dostęp jest mega fajny i całość trwa krótko i łatwe do zrobienia
w mojej alficzce przy kołach 18 cali musiałem je zdjąć skręcenie nie pomogło za ciasno aby odchylić nadkole, do odkręcenia zderzaka.
[QUOTE=tomSRT;1712613]Zbiorę Ci to w "step by step"
1. Skręć koła max w lewo i powędruj do prawego przedniego koła
2. odkręć wkręty mocujące nadkole (dwa na krawędzi mocujące do zderzaka i dwa trochę głębiej - torx 20 albo 25)
3. Odchyl nadkole i zobaczysz dwie śruby mocujące zderzak do błotnika (torx 30)
4. Powtórz operację na lewym kole
5. Odkręć cztery śruby mocujące zderzak do pasa przedniego pod maską (torx 30)
6. Zdejmij zderzak i masz wszystkie śruby od reflektorów na wierzchu (klucz 10 , najlepiej nasadka)
Nie wiem jakie masz doświadczenie w takich zabawach ale jeśli małe to niech Cię nie przeraża fakt demontażu zderzaka
bo naprawdę w tym aucie dostęp jest mega fajny i całość trwa krótko i łatwe do zrobienia[/QUOTE
Dzieki za solidna instrukcjebardziej od demontażu zderzaka przeraża mnie rozklejanie lamp i ponowne sklejenie tak aby nie parowały
nie robiłbym tej operacji ale widzę że juz od jakiegoś czasu paruje mi jedna lampa to już i tak nie mam nić do stracenia, myślę ze gorzej nie bedzie
Owszem ale często się zdarza ze paruję przez tylny dekiel. Polecam kupić 1m sznura butylowego i wymienić klej. Ja tak robiłem jak rozklejałem, ten fabryczny mimo podgrzania był mało elastyczny.
uszczelki na dekielkach z tyłu na pewno warto sprawdzić. Czasem zdarzają się uszkodzenia.
Co do demontażu szkieł (było opisywane ale nie szkodzi powtórzyć)
Lampa do piekarnika na c.a. 90 stopni C , czas pieczenia 10-15 minut
Do rozklejenia polecam narzędzia teflonowe żeby nie uszkadzać plastiku ale może też być szeroki płaski śrubokręt,
UWAGA NA ZACZEPY dookoła lampy trzymające szkło. Trzeba je podważyć aby nie połamać.
Po rozklejeniu możliwie dokładnie oczyścić zarówno korpus jak i szkło ze starego kleju.
Sklejać na...
i tu pojawiają się różne opinie. Jedni, że na specjalny klej do lamp (trzeba go najpierw dostać i nie jest tani) , inni klej do szyb (taki jak przy wklejaniu szyb do auta) , jeszcze inni, że wystarczy silikon. Ja należę do tych ostatnich bo rozklejałem w życiu wiele lamp, jeszcze za czasów kiedy specjalne super kleje nie były w ogóle dostępne. Zawsze składałem na czarny silikon wysokotemperaturowy, nigdy nie było ŻADNEGO problemu. W każdym bądź razie nie robić oszczędnie bo co się wyciśnie na zewnątrz można bez problemu oczyścić szmatką a w środku tej spoiny nie widać. A z drugiej strony jak gdzieś się zrobi nawet mikroprzerwa to będzie parowac i zabawa od nowa (wtedy pozdrawiam zwolenników kleju do szyb)
Sylikon przy ponownym rozklejeniu też nie jest za sympatyczny, tu link do kleju butylowego powszechnie stosowanego przy klejeniu lamp i cena wcale nie jest zabójcza bo 10 zł za metr, http://allegro.pl/masa-uszczelniajac...239839287.html . 1 metr jest na styk, jak ktoś chce nakłaść grubo zalecam 2 metry kupić