Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Zakup 3.2 V6 - wady, zalety, uwagi

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar proh
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    szukam V6/JTS/JTDm

Domyślnie Zakup 3.2 V6 - wady, zalety, uwagi

Witam,

Temat pojawia się jak bumerang, choć nie ukrywam, że forum ma tą wadę, że szukanie czegoś w wielu tematach jest uciążliwe. Mam nadzieję, że się nikomu nie narażę założeniem tego wątku.

Szukam w miarę pojemnego coupe. W budżecie ~20k PLN jest już teoretycznie w czym wybierać, ale to właśnie na Alfę GT padło. Dźwięk silnika, bryła nadwozia i to, że wcześniej 156 V6 bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła przeważa ku Alfie.

Czy 3.2V6 to dobry wybór? Teoretycznie najlepszy z tego co mi się wydaje
    Zależy mi na osiągach i przyzwoitym braku awarii. Nie chcę gdzieś stanąć w polu.
    Auto będzie woziło 3 osoby - nas z żoną i dzieciaka w foteliku. Myślę, że zamontowanie fotelika to nie będzie wielki wyczyn. Zastanawia mnie pojemność bagażnika, ale to wyjdzie przy ewentualnych oględzinach.

Zatem rozpocznijmy dyskusję - co Waszym zdaniem jest "ZA", co "PRZECIW", a jeszcze na co warto przy okazji zwrócić uwagę.

No i najważniejsze - podaż mała, nie ma w czym za bardzo wybierać. Ile warty jest przyzwoity egzemplarz?
    Ci ludzie jeżdżą jak szaleni! Ledwo ich wyprzedzam!
    Uzależnienia można leczyć... Ale po co, kiedy są przyjemne?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Co do GT się nie wypowiem bo nie mam, ale silnik 3.2 posiadam tyle, że w 166
    Na pewno spodziewaj się dużego spalania. Chociaż ja mam LPG więc dość tanio mi się jeździ. Mi się wydaje, że jedyny problem z tym silnikiem to będzie przy ustawianiu rozrządu jeśli serwis nie będzie miał dedykowanych blokad do 3.2. Reszta standardowo jak to v6.

GT nigdy nie miałem, ale jakoś nie widzę jej w roli rodzinnego auta

Użytkownik Rowerzysta Avatar radexon
    Auto
    Alfa 156 GTA SW

Domyślnie

Mam 3.2 V6 ale w 156 GTA SW i przejechane 18 tys przez nie całe 1,5 roku i meeega zadowolony jestem trwały i jedyne co robiłem to olej wymieniałem a tak to lata jak szalona

Mieszka w
    Katowice
    Auto
    szukam V6/JTS/JTDm

Domyślnie

Właśnie trwałość tej jednostki wydaje mi się najlepsza jeśli chodzi o benzyniaki. Spalania rzędu 20l zniosę. A 'rodzinne' nie będzie, choć to auto bardziej weekendowe i dla żony, bo ja w tygodniu mam inne.

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

bagażnik wiekszy niz w 156,wygodniejsze siedzenia)

Mieszka w
    Katowice
    Auto
    szukam V6/JTS/JTDm

Domyślnie

Siedzenia moim zdaniem porównywalne A bagażnik nie jest mi aż tak wielki potrzebny. Nie jeżdżę w długie trasy, bo dzieciak na takie szaleństwa za młody.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

GT 2+1 u mnie było -wersja 2 kobity + ja = na wakacje miód malina ( Francja, Chorwacja , Czarnogóra - spakowane , pomieszczone , objechane )
    dojazdy do roboty , zakupy itp
    na prawdę GT potrafi zaskoczyć pojemnością towarową jeżeli przyjmujemy , że to typowe coupe :-)
    kanapa tył - wiadomo , że dwoje dorosłych na długiej trasie nie będzie mieć super pozycji ale dzieciak spokojnie się rozwali
    ( gorzej z maluszkiem typu mini którego trzeba samemu montować w fotelik - tu już troszkę gimnastyki będzie , u mnie dziecko jest typu self service :-) )

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

GT dla 3 osób to całkiem miłe auto. Zgadzam się z Bocianem w 99%.
    Tylko Ty szukasz auta, które ma kilka wad z racji silnika 3,2. Przede wszystkim spalanie. Jeśli nie gra to roli dla Ciebie, wadę można wyrzucić. Poza tym promień skrętu. Większy niż w każdej innej GT i psujący przyjemność z kręcenie po mieście.
    Inna rzecz, że serwis tego silnika nie jest bułką z masłem. Niby rozrządu zbyt często się nie wymienia (choć ciężko o takie auto ze świeżym paskiem) ale byle naprawa w obrębie komory silnika jest dość uciążliwa. Na przedniej osi odczujesz ciężar V6 i cała frajda ze sztywności tego auta trochę znika w ciasnych zakrętach (szczególnie zimą).
    Inne wady jakoś mi nie przychodzą do głowy.
    Zalety? Za mało mam dziś czasu na wymienianie

Użytkownik Rowerzysta Avatar arquadiusy
    Mieszka w
    Kęty
    Auto
    Było GT 3.2 Q2 Jest Giulietta QV i Brera 2.4

Domyślnie

hmm co do twojego budzetu ciezko bedzie znalesc coś sensownego , przynajmniej nie w PL a na zachodzie zadbany egzemplarz stoi po min 30tys zl , jak doliczysz do tego koszty sprowadzenia i akacyzy to wyjdzie grubo ponad 35tys zl , do tego zestaw startowy jak rozrzad , oleje ( silnik i skrzynia ) , filtry to wyjdzie sumka kolo 37tys zl . Co do spalania nie ma tragedii , trasa przy 120km/h spalanie 8,5 l , powyzej juz łyka znacznie wiecej 140km/h 9,2 a powyzej 150 robi sie juz kolo 11 , 12 l .
    W mieście mozna zrobic 12l/100km ale realnie kolo 14l . Ja przez ostatnie 5tys km srednie spalanie mam 14l /100 ale to dlatego ze u mnie nie ma lekko
    wersja 3.2 jest troche sztywniejsza niz zwykla GT , twardsze spręzyny , grubsze stabilizatory i tak jak wyzej wspomniano inna maglownica , mniejszy promien skretu .
    Jakbyś chciał wiecej info pisz Priv

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał arquadiusy Zobacz post
    hmm co do twojego budzetu ciezko bedzie znalesc coś sensownego
    Tego nie wziąłem pod uwagę Rzeczywiście poniżej 20 tys. raczej igiełki się nie znajdzie. To dość dobry sposób na pchanie się w wydatki.