• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Reset parametrów adaptacyjnych V6 24V

Mat85

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.5 V6 1999r.
Witam!!jak się robi reset parametrów adaptacyjnych komputera AR 166 V6??

Witam,
było dużo razy na forum, ale przypominam reset sterownika ME 2.1:
- odłączyć akumulator na 10 min.,
- podłączyć aku,
- włączyć zapłon na 60 sek (nie dotykać pedałów gazu ani sprzęgła),
- wyłączyć zapłon i odczekać 60 sek,
- uruchomić silnik i niech pracuje na biegu jałowym do osiągnięcia normalnej temp. pracy (85-95).

stanizlak a 3.0 v6 2003 przed liftem na jakim jest sterowniku ?

podziekowal ,reset parametrow wykonujemy tak samo jak przy ME 2.1 ?

jezeli mam aku odłączony kilka dni to w dizlu tez trzeba tak zrobić ?
----------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------

- podłączyć aku,
- uruchomić silnik i niech pracuje na biegu jałowym do osiągnięcia normalnej temp. pracy (85-95).[/QUOTE]

Reset sterownika ECU (adaptacji) dotyczy silników benzynowych, przeprowadza się go w celu zerowania korekt długoterminowych zapisanych w sterowniku silnika.
Jazda ze źle działającymi sondami lambda, nieszczelnym układem dolotowym, uszkodzonym przepływomierzem powoduje wprowadzenie korekt czasów wtrysków które są wynikiem
wymienionych uszkodzeń, w skrajnych przypadkach może doprowadzić do falowania obrotów na biegu jałowym lub nawet być przyczyną trudności z uruchomieniem silnika, o mocy i spalaniu nie wspominam.
Po zerowaniu sterownik silnika ponownie ustawia kąt przepustnicy i czasy wtrysków na biegu jałowym.
Na pewno trzeba przeprowadzić po wymianie sond lambda, przepływomierza, naprawach silnika.
Opisany "sposób" zerowania dotyczy sterowników które nie posiadają możliwości przeprowadzenia zerowania za pomocą funkcji programów do diagnostyki (np. Bosch ME2.1).
W pozostałych sterownikach ta procedura nie szkodzi ale też nie pomoże.

Ostatnia edycja:
czyli w dizlu po odpięciu aku nie trzeba nic robić tylko podłączyć aku i jazda tak ??

Witam,
było dużo razy na forum, ale przypominam reset sterownika ME 2.1:
- odłączyć akumulator na 10 min.,
- podłączyć aku,
- uruchomić silnik i niech pracuje na biegu jałowym do osiągnięcia normalnej temp. pracy (85-95).

Kurde zrobiłem tak no i dalej mi faluje na wolnych obrotach :( hmm już nie mam pomysłu jak to naprawić :(

A rozrząd wymieniałeś z oryginalnymi blokadami i czujnikiem zegarowym??bo to jest bardzo ważne.Też tak miałem ale zrobiłem i po problemie

czyli w moim przypadku reset można tylko kompem zrobic tak??

Odgrzewam kotleta, czy do motronic 2.1 (166V6 2,5 '99) da się zrobić reset parametrów fesem 3.5?

Amortyzatory
Powrót