Skoki temp silnika - spalanie ?

kogut25

Nowy
Auto
alfa romeo 147 1.9 jtd
Witam witam,

pytanko natury technicznej... od pewnego czasu zauwazylem pewne nieprawidlowosci a mianowicie w lecie autko nie zawsze nagrzewa mi sie do 90st mimo dluzszych odninkow gdzie wczesniej nie bylo z tym problemu kompletnie. Nawet w zimie jezdzac po miescie niewiele silnik nagrzewal sie spokojnie do 90 i trzymal. Teraz raz sie nagrzeje a chwile potem wskazowka spada do 70-80st - co jest problemem? Aktualnie gdy za oknem ok 10st. to temperatuja utrzymuje mi sie na 70st stale... Nie wiem czy to moze miec wplyw na spalanie (nie jestem az takim znawca:) ) ale w miescie teraz autko pali mi chyba ze 10-12litrow ! Co dziwne na trasie tylko 6:) Dawniej bylo to ok 5l.trasa/ 8l miasto... Jezdze ta alfunia juz ponad 2 lata, zrobilem niewiele ponad 50tys. km wiec moze trzeba cos wkoncu wymienic...:0

Co gdzie jak mam sprawdzic, co jest powodem tych skokow temp i zwiekszonego spalania ? W miescie wskazowka leci mi "w oczach" w dol, jezdze normalnie zero agresji czy szalenstwa:) alfa 147 1.9JTD 115km

Bardzo prosze o rady, opinie.

Ja miałem zwalony termostat po sprowadzeniu z Włoch, z tym, że nie było nawet mowy o tym by się nagrzał do 80-90 stopni, do 70 miał problemy. Wymiana pomogła.

I to ogromny.
Przy całkowicie zepsutym termostacie (otwartym) wzrost spalania można liczyć w litrach.
Przerabiałem to . Drogo zapłaciłem za tą wiedzę przy dystrybutorze .

ja już w zeszłą zimę miałem obawy o mój termostat, ale jakoś przejeździłem...

Zrobiło się zimniej i już znów zaczyna mi się niedogrzewać silnik...
Syt. jest taka, że np. jak jadę rano do pracy ( godz. 7, 3 st.C ) to temp silnika mam ok 70...
a jak wracam ( godz 16, 12 st) to jak dojeżdżam pod blok to mam bez problemu 90 st.

W zeszłym sezonie jak jeździłem w trasie, gdy było chłodno to aby utrzymać temp silnika na ok 80 st , musiałem dawać nawiew na LO, jak np włączyłem ogrzewanie na 21 st, to temp silnika spadała... ;/

Mam dokładnie to samo w 1.6 120 KM.
Wymiana termostatu pomaga:)?

Mam dokładnie to samo w 1.6 120 KM.
Wymiana termostatu pomaga:)?
jeżeli to on jest winny to tak

pozostaje jeszcze kwestia niezbyt precyzyjnych wskazań zegarów w kabinie
najlepiej sprawdzić by było za pomocą kompa rzeczywistą temp i porównać z tą ze wskaźnika
no i sam czujnik - on też może "się popsuć " i wskazania będą złe podczas gdy faktyczna temp będzie ok

jak np włączyłem ogrzewanie na 21 st, to temp silnika spadała... ;/
tak się robiło jak temp rosła niepokojąco ( miałem tak daaawno temu w polonezie gdy w trasie niestety mały zonk bo temp cieczy rosła za bardzo to nawiew full ciepły i troszkę tego ciepła się zabierało do kabiny - niestety latem to miałem i trzeba było cierpieć ... )

to temp silnika mam ok 70...
aby utrzymać temp silnika na ok 80 st
sprostowanie : temp cieczy chłodzącej - nie temp silnika :-)

Ostatnia edycja:
A jak to sprawdzic bo ma ten sam problem co poprzednicy w lato grzala sie wolno ale do 90 dochodzila spokojnie a teraz jak tempreatura za oknem ponizej 10 to z ledwoscia nagrzewa sie do 80. W zeszla zime juz to zaobserwowalem ( właczylem silnik i zostawilem go na jalowym biegu na 30 min i temperatura dotarla ledwo do 70 ) a co najciekawsze na serwisie alfy powiedzieli mi ze to normalne nie jestem jakims super znawca ale pare aut juz mialem i troche przy nich robilem, tylko jezeli chodzi podpinanie kompa do auta to jeszcze tego nie robilem. Pewnie trzeba jakis kabel ? nie wiem jaki i program? tez nie wiem jaki , dlatego prosze o pomoc bo chetnie zrobilbym to sam w garazu tylko potrzebuje jakis wskazowek.

poczytaj na forum o diagniostyce

kabel :
albo viaken ( allegro )
albo pmfactory ( allegro - powołać się na forum i 10% rabat )
oba koszt. poniżej 50zł

program - też kilka opsiów na forum ( FES , alfadiag , i jeszcze inne )
do sprawdzenia temp wystarczy nawet FES ( Fiat Ecu Scan ) w wersji demo

albo :
kontakt z forumowiczem z okolicy z laptopem i kablem i też podepnie

Można też łopatologicznie chociaż to mało precyzyjne.
Odpalasz zimne auto , jedną łapę kładziesz na gruby wąż , który dochodzi do chłodnicy ,
drugą łapę na jakiś cieńszy z małego obiegu może być od nagrzewnicy i czekasz aż się nagrzeje .
W miarę poprawnie jest wtedy gdy mały się zrobi tak gorący aż go utrzymać nie można a gruby jeszcze zimny.
No gruby później też powinien się zrobić ciepły ale znacznie później

Ostatnia edycja:
Te wskaźniki temperatury w Alfach to niezłe dowcipnisie. U mnie jest tak, że samochód, owszem, nagrzewa się do 90 bardzo szybko, ale później temperatura sobie lata w przedziale 90-70 w jedną i w drugą. Zwykle w korku jest 90, a jak jadę szybciej najpierw spada na jakiś czas do 70-80, a później wraca na 90 i tak w kółko. Termostat sprawdzany - jest sprawny, więc wygląda na to, że sam wskaźnik wariuje.

Ostatnia edycja:
(...)
sprostowanie : temp cieczy chłodzącej - nie temp silnika :-)

ktora znow w FES jest oznaczone jako "temperatura wody" :)

a do tego jest jeszcze "temperatura wody AD/C" w voltach, nie wiem do czego sluzy zgaduje, ze to jakies napiecie do czujnika jesli jest za male wywali nam w FES blad ?

sory za OT jesli chodzi o inne parametry temperatur :)
"temperatura powietrza" i "temperatura powietrza (turbo)" - drugi to temperatura powietrza przeplywajacego przez turbine ? a pierwszy ?
w ktorym miejscu sa czujniki?

ok wiec wymienie termostat :) jakiej marki ten sprzet Panowie polecacie ?

byle nie VERNET
w TS na dwa kupione dwa są do du.y
do pierwszego otwarcia(nagrzania silnika) trzyma na wskaźniku i na kompie do ok 89st
nie ma w nim czegoś takiego jak początek otwarcia, jest pełne otwarcie, to pierwsze a później się nie domyka i trzyma 80st, w zależności od tego czy miasto czy trasa. w trasie spada do ok 75st a w mieście już lepiej (korki itp)

Wszędzie na alledrogo pełno tego Vernet i cena okolo 80-100zł,
jeśli nie ten to jaki?
Alfa Romeo ASO mówi 250 zł za termostat to 2,5 razy drożej... jest 2,5 razy lepszy:P?

Amortyzatory
Powrót