jak odpowietrzyc sprzegło??

xander83

Nowy
Auto
AR 156 SW 1,9JTD 110KM 2002 ALFA ROMEO 147 JTD 2001
witam...

Szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem chodzi mi o odpowietrzenie sprzęgł w ar 147 1,9 jtd z 2001 odpowietrznik jest na wysprzęgliku to wiem z tego co sie oriętuje to powinna tam byc jakas śróbk ale ja tam nic takiego nie mam :( tylko tak jakby kawałek rurki z dziubkiem. wyglada to jakby trzeba było cos na to założyc jakis przyżad czy jak prosze o pomoc........

To się odkręca ASO mają specjalne przyrządy ciśnieniowe do tego celu

Odpowietrza się jak hamulce. Nie mam co prawda w Alfie sprzęgła hydraulicznego ale zakładam że nie ma cudów. Jeśli odkręcisz/popuścisz już odpowietrznik to załóż na niego wężyk igielitowy i włóż drugi koniec do butelki i zakręć odpowietrznik a druga osoba niech naciśnie pedał sprzęgła kilka razy i niech trzyma wtedy popuszczasz odpowietrznik i płyn z powietrzem schodzi. Dokręcasz i powtarzasz do momentu aż na wężyku zobaczysz odpowietrzony płyn. Musisz też pilnować aby w zbiorniczku był maks. poziom płynu hamulcowego by się nie zapowietrzał od góry.
Jeśli jednak się mylę to ktoś mnie poprawi.

Odpowietrza się jak hamulce. Nie mam co prawda w Alfie sprzęgła hydraulicznego ale zakładam że nie ma cudów. Jeśli odkręcisz/popuścisz już odpowietrznik to załóż na niego wężyk igielitowy i włóż drugi koniec do butelki i zakręć odpowietrznik a druga osoba niech naciśnie pedał sprzęgła kilka razy i niech trzyma wtedy popuszczasz odpowietrznik i płyn z powietrzem schodzi. Dokręcasz i powtarzasz do momentu aż na wężyku zobaczysz odpowietrzony płyn. Musisz też pilnować aby w zbiorniczku był maks. poziom płynu hamulcowego by się nie zapowietrzał od góry.
Jeśli jednak się mylę to ktoś mnie poprawi.

dokładnie , ja tak odpowietrzałem sprzęgło przy okazji wymiany płynu (polecam to zrobić bo w wysprzęgniku był aż czarny płyn) , i wszystko gra - nie potrzeba specjalnych przyrządów

koledzy ale tam nie ma zadnej śrubki do odkrecenia.... wiem jak to sie robi ale tam nie ma zadnego odkrecanego odpowietrznika

koledzy ale tam nie ma zadnej śrubki do odkrecenia.... wiem jak to sie robi ale tam nie ma zadnego odkrecanego odpowietrznika

Może ten odpowietrznik ktoś już wcześniej traktował chińskimi kluczami i zrobił się okrągły......

Witam!

W środę oddaję Alfę na wymianę płynu hamulcowego ciśnieniowo, bo po wymianie tarcz i i regeneracji zacisków trochę sobie zpowietrzyłem układ... A powiedzcie mi, czy jak mi wyssają płyn i dadzą nowy to odpiowietrzą również sprzęgło tym samym? Czy trzeba do tego jakieś inne figle wyczyniać?

Z góry dzięki za info!

Pozdrawiam,
Grzegorz

Dokładnie po regeneracji tylnych zacisków wystąpił takowy problem: sprzęgło po wciśnięciu i puszczeniu odbijało mi tylko do połowy normalnej 'wielkości', na jaką zawsze odbijał... Wszystko działa ok, ale sam ruch jest krótszy. Jak go podciągnę lekko do siebie, to potem już chodzi tak jak zawsze, w pełnym ruchu. Więc na pewno jedno i drugie miało coś wspólnego (remont zacisków i problem ze sprzęgłem), a jedyne co się mogło stać to zapowietrzenie :)

Witam koledzy podepnę się pod temacik :).
mam ok 2 cm luz na pedale sprzęgła podejzewam ze sie zapowietrzył poniewaz wymianiałem klocki z tyłu i regenerowałem zaciski . proszę o pomoc jak odpowietrzyc sprzegło w alfie 156 2.4 JTD cf3 .

Tak z trzy miesiące temu wymieniałem (w ASO!)płyn hamulcowy. Pytałem gościa w czasie wymiany jak będzie odpowietrzał sprzęgło?....Powiedział mi, że przy odpowietrzaniu każdego z zacisków, sprzęgło odpowietrzy się przy okazji samo....W czasie odpowietrzania nic nie wspominał o żadnym zaworku na wysprzęgliku.....nie kazał mi nawet wciskać sprzęgła... tylko hamulec.
Czytając wasze posty mam wątpliwości, że zostało to zrobione dobrze...a sprzęgło chodzi mi ciężko od początku ;)

Ostatnia edycja:
To na pewno było ASO (AUTORYZOWANA stacja obsługi)? - w każdym mają przyrząd ciśnieniowy do odpowietrzania i nic nie trzeba naciskać ani sprzęgła ani hamulca

witam!!
odpowietrzałem sprzegło bo pedał był w podłodze, lecz pojawiło sie ale!! przeczytałem gdzies ze, sprzegło lepiej odpowietrzać przy otwartym korku w zbiorniczku płynu hamulcowego? Niewiem co o tym sądzicie i ile w gym prawdy ?? Drugie gdy wciskalem sprzeglo pare razy kolega odpowietrzal to za kazdym razem zstawalo w podlodze musialem kilka razy wcisnac dop zaczynalo normalnie pracować Czemu tak jest czy cos zle robilem czy jednak ten niesczesny wysprzeglik do wymiany lub pompa
pozdrawaim

Ostatnia edycja:
Panowie potrzebuje wszej pomocy...
Właśnie siedzę w garażu ,bo zabrałem się za odpowietrzenie sprzęgła.
I teraz moje pytanie, czy dobrze to robię:
-odkręcam odpowietrznik na wysprzęgliku
-wciskam pedał sprzęgła który zostaje w podłodze
-zakręcam odpowietrznik, dźwigam ręcznie pedał sprzęgła
-odkręcam odpowietrznik i ponownie wciskam pedał sprzęgła - zostaje w podłodze
-zakręcam odpowietrznik itd....w koło macieju

dobrze się za to biore??

---------- Post dodany o godzinie 20:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:10 ----------

i jeszcze jedna rzecz. Pompę najprawdopodobniej też należy odpowietrzyć... Zakręciłem wysprzęglik i pedał wpada 3/4 w podłogę i tylko 1/4 powoduje ruch sztangi wysprzęglika.

źle to robisz zapowietrzysz strasznie w ten sposób sprzęgło.. zawsze płynu miej w zbiorniczku max.. i teraz tak przy twardym pedale sprzęgła odkręcasz odpowietrznik i wciskasz pedał do końca, zakręcasz odpowietrznik i pompujesz pedałem sprzęgła aż zrobi się normalne

jak straciłeś teraz sprzęgło i nie możesz "napompować" pedału to weź strzykawkę napełnij płynem hamulcowym i wstrzyknij przez odpowietrznik i odpowietrz tak jak napisałem

źle to robisz zapowietrzysz strasznie w ten sposób sprzęgło.. zawsze płynu miej w zbiorniczku max.. i teraz tak przy twardym pedale sprzęgła odkręcasz odpowietrznik i wciskasz pedał do końca, zakręcasz odpowietrznik i pompujesz pedałem sprzęgła aż zrobi się normalne

jak straciłeś teraz sprzęgło i nie możesz "napompować" pedału to weź strzykawkę napełnij płynem hamulcowym i wstrzyknij przez odpowietrznik i odpowietrz tak jak napisałem

Dzięki Kolego. Rozumiem teraz o co chodzi, troszkę zapieprzyłem w takim razie i bez strzykawki się nie obejdzie. idę działać!

Witam panowie, czy ktorys z was wie jak powinna byc zalozona tarcza sprzegla w silniku jtd 8 v 115 ps ? sprzeglo w tym samochodze jest odwrotne, docisk jest cigniety nie pchany przez ramie.

Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót