Przedstawiasz stanowisko pozywających. Wg mnie nierealne, gdyż ten pasek należy wymienić co 100 tys. km. Nie jest wieczny, to fakt. Żaden pasek nie jest wieczny.
Nie, przedstawiam stanowisko obowiązującego prawa. Producent bierze odpowiedzialność za wady fabryczne produktu niezależnie od tego czy tą wadę popełnił celowo czy nie. Jeśli by popełnił ją celowo i to zostało udowodnione, to tym gorzej dla niego.
Owszem, żaden pasek nie jest wieczny, ale po to zastosowano kąpiel olejową, aby tą trwałość wydłużyć.
W pierwszych wersjach tego silnika, czyli do akcji serwisowej w 2020 roku producent przewidywał wymianę paska rozrządu jak dobrze pamiętam co 160 albo 180 tys. km. Wartość 100 tys. km pojawiła się dopiero po akcji serwisowej i zmianie paska na inny typ.
Zatem jak już przytaczasz wartości, to rób to konkretnie
Jak kolega z naszego forum - Radosuaf - kupował Peugeota nic nie było słychać o problemach z tymi silnikami i nie było nawet czym go zniechęcić do tego zakupu
Teraz kiedy te silniki mają po 8-9 lat i zaczynają się sypać, bo niektóre mają już niezłe przeloty to zrobił się raban.
Jak zaczynasz rozpatrywać zakup nowego samochodu z silnikiem benzynowym to oprócz starych konstrukcji na pośrednim wtrysku i kilku wolnossących jednostek japońskich wychodzi na to, że nie ma czego kupić bo KAŻDA ma jakieś wady !
Ne ma co wpadać w paranoję.
Już Ci udowodniłem wyżej, że w 2019 już było słychać, czego wynikiem była akcja serwisowa i zmiana typu paska oraz interwałów serwisowych, więc nie wiem po co zaprzeczasz faktom.
Bo niektóre mają niezłe przeloty i zrobił się raban?

Znajomemu w 6-cio letnim samochodzie przy 70 tys. km ten silnik żłopał już ok. 1l/1000km, pasek kwalifikował się do wymiany, a smok do czyszczenia, bo syfu z paska było tyle na smoku, że za chwile by go zatarł, przez brak ciśnienia. I w sumie silnik i tak poszedł do kosza, bo nadwymiarowych pierścieni nie dostaniesz, a tuleje cylindrów są niewymienne w tym silniku, a do tego wycierają się.
I to mówimy o samochodzie świadomie serwisowanym - olej co 10 tys. km na zalecanego Totala. To jest dla Ciebie niezły przelot?
Zaintrygował mnie nawet temat tych "niezłych" przebiegów w małym silniku benzynowym, który raczej jest ostatnim wyborem do pokonywania dużych odległości. Krótkie spojrzenie na polskie portale motoryzacyjne na model 308 z tym silnikiem:
- ofert ok. 530
- powyżej 200kkm - 11
- 150 - 200kkm - 60
- 100 - 1500kkm - 126
- poniżej 100kkm - 343
Oczywiście, uprzedzając twierdzenia, że przecież w Polsce przebiegi się kręci, to w DE sytuacja jest analogiczna. Takie to niezłe przeloty mają te samochody, które na rynku są od 2013 roku...
Czy każda ma jakieś wady? Pewnie każda, ale ten silnik to kumulacja wad i to nie pierdół związanych z osprzętem, a niemal każda prowadzi do... wymiany silnika.
Zatem nie wiem co jest większą paranoją, unikanie tego silnika czy wybieranie go mając świadomość ilości możliwych usterek oraz ich konsekwencji.
PS. A tak wygląda 10 letnia gwarancja... tfu ochrona, bo producent unika słowa gwarancja jak ognia
https://francuskie.pl/peugeot-2008-...leju-procedura-przedluzonej-10-lat-gwarancji/