Stan aku i dzałanie IBS -prośba do tych z kablem OBD i MES o sprawdzenie 3 parametrów

dzięki. ja jeżdżę na krótkie odcinki, i raczej waham się w granicach 78-85% max. Już teraz nawet nie podłączam kompa - po prostu po zajechaniu gdzieś looknę sobie na taki mały voltomierz wpięty w gniazdo zapalniczki, i wiem, że jak mam na wolnych obrotach napiecie ładowania ok 13.5V to jest ok 80%, jak 12.7V to 85%, jak 14.4V to 75% lub mniej.

Robiłeś kiedykolwiek takie pomiary w swojej Giuliettcie? Ciekaw jestem, czy wartości są podobne, czy odbiegają od tych z Giulii.

dzisiaj byłem w ASO rano i mam teraz ciekawą obserwację odnośnie ładowania. dostałem dzisiaj update BCM (Body Comp) i ICP (licznik) a do tego grzebaliśmy po kompach, poprosiłem gościa żeby mi zmienił kraj na Polskę (kilku użytkowników z polskiego rynku sprawdzało i każdy ma Portugalię) - tak sobie pomyślałem czy to bzdurne sterowanie alternatorem nie może być związane z ustawieniem kraju który ma status "ciepłego" a u nas powinien jednak być ustawiony tzw "zimny" rynek (choćby aku dostajemy większe).
Wieczorem poobserwowałem ładowanie - cały czas wali 14.5V. w ASO auto podczas 3h updatów i grzebania stało podłączone do ładowania, więc wiedziałem że aku musi być w miarę dobrze naładowany. po powrocie do domu sprawdziłem w MESie i mam 86% naładowania aku. wcześniej przy tym naładowaniu miałbym brak ładowania czyli 12.7V.
No i teraz nie wiem, czy to ten update BCM (BCM steruje ładowaniem), czy sprawa ustawienia kraju na Polskę.

Może tak dla zaspokojenia mojej ciekwaości, a bardziej potencjalnie poprawy sytuacji forumowiczów cierpiących na problemy z aku, ktoś z forumowiczów kto ma MESa i GIulie bez SGW(@kozak, [MENTION=1850]prezes-tk[/MENTION], [MENTION=73165]azar[/MENTION]), może byście sprawdzili jaki macie stan naładowania aku, jeśli powiedzmy powyżej 80%, potwierdzilibyście obniżone ładowanie (80% 13.5V, >85% 12.7V), potem zmienili kraj na Polskę i jeszcze raz sprawdzili napięcie ładowania?

ok postaram się to ogarnąć w sobotę ale nie wiem jak z czasem będzie. Swoją drogą to niedorzeczny pomysł aby prekonfigurować działanie podzespołu wg kraju. A jak ktoś sprzeda samochód od Irkucka z Portugalii? I to jeszcze tak kluczowy element jak akumulator, który odpowiada za rozruch samochodu i całą jego (skomplikowaną) elektronikę

ok postaram się to ogarnąć w sobotę ale nie wiem jak z czasem będzie. Swoją drogą to niedorzeczny pomysł aby prekonfigurować działanie podzespołu wg kraju. A jak ktoś sprzeda samochód od Irkucka z Portugalii? I to jeszcze tak kluczowy element jak akumulator, który odpowiada za rozruch samochodu i całą jego (skomplikowaną) elektronikę
ale samochody różnią się wyposażeniem w zależności od rynku na który trafiają, przecież to normalna sprawa. inne pojemności aku (w Giulii były bodajże 80Ah i 95Ah, do nas trafiały te drugie bo jesteśmy "zimnym" krajem), inne rozruszniki, inne alternatory, dodatkowe dogrzewanie(PTC w dieslach) itp itd, czemu więc nie robić różnic w firmwarze w zależności od ustawionego rynku jeśli chodzi o potrzeby ładowania, gorsze warunki dla aku i cięższy start silnika? czasem zalecane lepkości oleju się różnią. jak najbardziej ma sens też zmiana pewnych parametrów auta w kompach w zależności od miejsca użytkowania (choć inteligentniej byłoby brać pod uwagę obecne warunki, czyli temperatura(tu garaż może zaburzać) lokalizację wg GPS itp - pewnie kiedyś tego się doczekamy.

sprawdź i daj znać. a jak będziecie jechali na serwis, to żebyście nie przeliczyli się tak jak ja - myślałem że jadę na 15minut pogrzebać w ustawieniach 3-4 kompów, a przez updaty zeszło 3.5h.

dzisiaj znowu popatrzylem na ladowanie - tylko po starcie przez chwilke bylo 13.2 i tak w ciagu 1minuty wzroslo do 14.4V i tak zostalo. pisze o sytuacji na wolnych obrotach - przy przyspieszaniczy jezdzie ze stala predkoscia nie patrzylem bo trzeba patrzyc na droge a nie wykrecac sie zeby zobaczyc co pokazuje voltomierz w schowku. moze podlacze MESa i zrobie loga z jazdy zeby miec pelna wiedze

info dla tych którzy twierdzą ze jazda na krótkie odcinki typu do pracy 7.5km, z powrotem 7.5, potem np dojazd do sklepu 3km, dojazd do innego 2km, powród do domu 2km, nie mają szans naładować aku. od czasu tej zmiany o której pisałem 5 dni temu, naładowanie aku wzrosło z 86% do 90%. algorytm teraz jest taki jak być powinien na nasze warunki czy takie warunki jeżdżenia, zapalam, na wolnych 13.2V i przez ok 1minutę sobie rośnie (może IBS testuje jakie są prądy ładowania żeby uniknąć za dużych zaraz po rozruchu, podczas hamowania jednak od razu jest 14.4V też przez tą 1 minutę) w każdym razie po ok minucie juz stale jest 14.4V.

Ok nie sądziłem, że takie rzeczy są podpięte pod kraj. Trochę to słabe. Algorytm powinien działać dynamicznie albo nawet z ustawień infotainment czy nawet gps. Warto, żeby ASO wiedziało o tym bo zdaje się, że nie mają pojęcia. Pytanie dlaczego twój egzemplarz nie miał ustawionej Polski?

Sądząc po moich zerowych problemach z aku mam ustawioną Polskę.
btw nie udało mi się odwiedzić serwisu w weekend :/

NIe wiem czy to ustawienie kraju czy update BCM zmienił zachowanie. Ten update to jakaś nowość, 3 tyg temu jeszcze nie był dostępny. To po pierwsze.

Po drugie ciekawa sprawa. MES czytał mi Portugalię. W ASO tez przeczytało Portugalię, więc wymusiłem żeby gość zmienił na Polskę. MES jednak dalej widzi Portugalię. Ale zawartość w proxi się zmieniła po tym serwisie (Ctrl+Alf+C będąc w Proxi w MES) - 2 bajty, mogę wkleić jeśli kogoś interesuje.
Nie puszczaliśmy Proxi w ASO, ale niektóre zmiany nie wymagają pełnego proxi, a dotykają obszaru pamięci które zapisuje się podczas wykonywania proxi.
Może był jakiś błąd w tablicach kodów krajów, MES to przyjął jak jest, i teraz zarówno kod Polski jak i Portugalię wyświetla jako ten sam kraj. MOże podeślij mi ten zrzut od Ciebie hex-ów z proxi, porównam te 2 bajty i powiem Ci czy masz tak jak miałem, czy tak jak mam teraz. W razie czego zgłoszę buga gościowi z MESa (juz mam kontakt z jego znajomym, ale próbuję nawiązać bezpośrednią znajomość, bo w MESie jest trochę braków).

Portugalię ma ustawionych wg MES jeszcze 2 innych forumowiczów, ale znów, podejżewając błąd ludzki w przypisaniu kodowania/dekodowania, moze być tak że 2 różne kody widzi jako Portugalię, mimo że jeden to Polska tak naprawdę. Portugal i Poland - koło siebie w tablicy, o błąd ludzki łatwo (ileż to oficjalnych tablic z błędami widziałem - jena cyfra kliknięta obok, albo duplikat) - wszystko tworzą tylko ludzie a różnie to jest ze sprawdzaniem.

A zerowe problemy mogą wynikać z tego że jeździsz np dłuższe odcinki.

taki maly update, wczoraj przejechalem tylko 2 odcinki po 7.5km do/z pracy. IBS wzrosl o dalsze 4%, jest 94% teraz. jak przyjechalem widze jednak ze juz przy takim poziomie SoC wlaczyl sie algorytm odciazania alternatora - na wolnych obrotach bylo 12.8V. Ma to sens, nie chcodzi tez o to zeby przeladowywac akumulator jak aku jest juz praktycznie w pelni naladowany. oczywiscie mogliby to zrobic przy 99% ale spodziewam sie ze dokladnosc oceny SoC przez IBS jest na poziomie kilku %, wiec pewnie zdecydowali sie na bezpieczne rozwiazanie stosujac worst case, i gdzies ok tych 94% juz nie laduja na max.

W kazdym razie, przy takim ladowaniu jak teraz, moglbym kamerke przepiac pod staly +12V, w sumie zuzywa na dzien ok 2Ah, a z tego co widze to u mnie jeden dzien jezdzenia lokalnie to przyrost o ok 3%, czyli prawie 3Ah. Bilans ladowania bylby ciagle na plusie.

Przeglądam właśnie z ciekawości Mopar i dla Giulii jest prostownik za 430PLN co ciekawe w kategorii bezpieczeństwo a nie serwis :D
Info dla niedoładowanych akumulatorów jak znalazł LOL

BTW
A wiecie, że w Giulii nie trzeba dostawać się do aku aby go podładować? Pod maską jest masa i jest specjalny czerwony zatrzask z plusem pod szybą na wysokości pasażera :D

wiemy dobrze. no przynajmnie ja. w aso z reszta na dluzsze serwisy/updaty zawsze podlaczaja jakis ptostownik, niektore updaty trwaja iles godzin i procedura tego wymaga( a niektore zeby silnik byl wlaczony)

tylko diagnosci nagminnie zapominaja zalozyc klapke czarna po odlczeniu prostownika, raz dopiero w garazu sie zorientowalem ze lezy sobie na podszybiu, na szczescie nie sfrunela pidczas jazdu. ostatnio tez diagniste zlapakem ze zamykal maskę a klapki nie zalozyl :)

co do prostownika, to ctek chyba ct5 albo msx5, mozna je miec znacznie taniej bez logo AR.

no a w ogole to teraz u mnie to nie potrzeba prostownika. ladowanie dziala jak szalone bez tego glupiego algorytmu ograniczania ładowania powyzej 75% naladowania aku, i nawet jazda tylko na krotkie odcinki i zadko, a aku naladowany obecnie 94%. tak wiec wam tez rekomenduje dprawdzenie jak u was laduje i jaki macie SoC MESem (albo przynajmniej pate minut po zamknieciu auta z otwartym bagaznikiem jakie jest napięcie na aku - to mozba latwo przełożyć na SoC, chyba juz podawałem dane kilja punktow w ktoryms watku.

wiemy dobrze. no przynajmnie ja. w aso z reszta na dluzsze serwisy/updaty zawsze podlaczaja jakis ptostownik, niektore updaty trwaja iles godzin i procedura tego wymaga( a niektore zeby silnik byl wlaczony)

tylko diagnosci nagminnie zapominaja zalozyc klapke czarna po odlczeniu prostownika, raz dopiero w garazu sie zorientowalem ze lezy sobie na podszybiu, na szczescie nie sfrunela pidczas jazdu. ostatnio tez diagniste zlapakem ze zamykal maskę a klapki nie zalozyl :)

co do prostownika, to ctek chyba ct5 albo msx5, mozna je miec znacznie taniej bez logo AR.

no a w ogole to teraz u mnie to nie potrzeba prostownika. ladowanie dziala jak szalone bez tego glupiego algorytmu ograniczania ładowania powyzej 75% naladowania aku, i nawet jazda tylko na krotkie odcinki i zadko, a aku naladowany obecnie 94%. tak wiec wam tez rekomenduje dprawdzenie jak u was laduje i jaki macie SoC MESem (albo przynajmniej pate minut po zamknieciu auta z otwartym bagaznikiem jakie jest napięcie na aku - to mozba latwo przełożyć na SoC, chyba juz podawałem dane kilja punktow w ktoryms watku.

Pewnie że można taniej, ceny w Mopar są mało konkurencyjne. Mam od nich tylko obudowę kluczyka pod kolor auta :D

Ja z kolei podładowuję, bo mam więcej aut niż kierowców i co roku jakieś auto zimuje w garażu. Raz na 3 tygodnie trzeba podłączyć ładowarkę.

pisałem Wam wcześniej jak ot teraz cały czas ładuje i dopiero przy 94% wrzucił algorytm kombinowania z ładowaniem. otóż póki co go dalej aplikuje - po dzisiejszych 2 przejażdżkach po 7.5km, i w międzyczasie na lunch 2x po 1.5km po powrocie do domu miałem już SoC tylko 85%. czyli algorytm jest albo jakiś bardziej skomplikowany, ma cykle (to się okaże w najbliższym tygodniu/dwóch), albo była jednorazowa sprawa, osiągnął jakiś wyższy próg i powrócił do swojej poprzedniej zasady działania (oby nie). a już miałem kamerkę podłączać na stałe +12V, wstrzymuję się i obserwuje dalej czy są ku temu możliwości. za jakiś czas wrzucę update.
ciągle nie mogę skumać po jaką cholerę tak kombinują - rozumiem w 126p, tam obciążenie alternatorem to było od razy 2sek więcej do 100km/h, ale w 280HP aucie alternator guzik obciąża czy wpływa na zurzycie paliwa.

Panowie Sprawdzałem Mesem stan naładowania Aku i IBS pokazuje 25%, podłączyłem CTEK-a na 3 godziny i pokazywał że naładował max. Podpinam Mesa a tam wartość IBS jeszcze się zmniejszyła do 20 % :D Pewnie przez odpalanie stacyjki i świateł. Tylko czemu nic się nie naładowało? I czemu pokazuje na cteku że jest pełen? Start- Stop nie działa już od dawna A ost. tylna szyba nie grzeje... Stelvio 2017 robione krótkie trasy w mieście. To znak że już czas na nowy Aku. ? Czy może podładować go 2 dni >? Ładowanie 14.4. przy odpalonym aucie. 12.0 przy zgaszonym na 2 dzień.

Panowie Sprawdzałem Mesem stan naładowania Aku i IBS pokazuje 25%, podłączyłem CTEK-a na 3 godziny i pokazywał że naładował max. Podpinam Mesa a tam wartość IBS jeszcze się zmniejszyła do 20 % :D Pewnie przez odpalanie stacyjki i świateł. Tylko czemu nic się nie naładowało? I czemu pokazuje na cteku że jest pełen? Start- Stop nie działa już od dawna A ost. tylna szyba nie grzeje... Stelvio 2017 robione krótkie trasy w mieście. To znak że już czas na nowy Aku. ? Czy może podładować go 2 dni >? Ładowanie 14.4. przy odpalonym aucie. 12.0 przy zgaszonym na 2 dzień.

Nowy aku kup.

Kupiłem nowy pokazuje 47%
A naladowales go wcześniej? W Alfie to zajmie sporo czasu zanim osiągniesz IBS 80% jeśli wogole Ci się to uda.
A 100% to zapomnij całkiem, powyżej 80 zaczyna się w tym samochodzie w zasadzie rozładowywanie (a przynajmniej ładowanie jest tylko podczas hamowań).

Amortyzatory
Powrót