[159] ECU MONITOR - regeneracja DPF

Myślę, że do tego co zostało napisane wyżej szybki podgląd błędów ze sterownika to taka podstawa którą każdy posiadacz JTDm powinien mieć u siebie.

Jakby jeszcze podpiąć obsługę monitora pod prawą manetkę (analogicznie jak komputer pokładowy) to chociaż mając legendarny DPF Monitor od EcuLab, bym się tym projektem na pewno zainteresował! :) Bajer z testem zegarów, alarm o wypalaniu DPF i korekty wtryskiwaczy plus zadane/mierzone wartości dla najważniejszych elementów silnika to "musi być" tego projektu. Reszta funkcji to bajery :D

Pod manetkę się nie da bez integracji w okablowanie ale takie jak ma blue&me sterowane z kierownicy to nie problem. Przykładowo w swoim projekcie gdzie robiłem "podróbkę" blue&me mam własne menu które działa tak samo jak to z blue&me a nawet lepiej. ;)

Pod manetkę się nie da bez integracji w okablowanie ale takie jak ma blue&me sterowane z kierownicy to nie problem. Przykładowo w swoim projekcie gdzie robiłem "podróbkę" blue&me mam własne menu które działa tak samo jak to z blue&me a nawet lepiej. ;)

Hah, napisałem to ale po swojej "autokorekcie" przed posłaniem głupoty w net, jakimś cudem usunąłem wzmiankę o błędach :D - oczywiście to też "must be".

A ja bym zamarzył o wersji dla TBI: temp. cieczy chłodzącej, ciśnienie w klimatyzacji i % degradacji oleju :)

A ja bym zamarzył o wersji dla TBI: temp. cieczy chłodzącej, ciśnienie w klimatyzacji i % degradacji oleju :)
Temp. cieczy? Przecież na desce jest wskaźnik...

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Jest, ale ma sporą bezwładność.
Jak na kompie jest np. 80 stopni albo 105 , to u mnie wskazówka jest w jednym miejscu, w połowie skali i nie drgnie nawet.
W sumie fajnie to widzieć dokładną temperaturę. Zawsze można coś obczaić, np. moment otwarcia termostatu.

Super. Też chętnie przygarnę jak się pojawi. Najważniejsza funkcja moim zdaniem to komunikat o wypalaniu DPF.

Panowie ja w sprawie funkcji :)

Jak by miało być maksymalnie 5 ekranów przewijanych przyciskami z kierownicy to co wg Was jest najważniejsze?

1. Poziom zapchania DPF
2. Stan regenreacji i jej sygnalizacja
3. ?
4. ?
5. ?

Kolejna wersja i mam nadzieje przedostatnia :)

Ostatnia edycja:
Panowie ja w sprawie funkcji :)

Jak by miało być maksymalnie 5 ekranów przewijanych przyciskami z kierownicy to co wg Was jest najważniejsze?

1. Poziom zapchania DPF
2. Stan regenreacji i jej sygnalizacja
3. ?
4. ?
5. ?

Powiedz jakie koszta tylko dla 1.2.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

- temperatura oleju, nie wiem czy jest w dieslach taki odczyt
- temp wody
- średnia wypaleń
- ilość km od ostatniego wypalania
- korekty wtrysków
Pamiętam, że ten stary dpf monitor umożliwiał wyświetlanie oraz kasowanie błędów ale nie wiem ile z tym roboty i czy przy Twoim rozwiązaniu jest to możliwe.

Gratulację za zajawkę i dobrą robotę :)

- temperatura oleju, nie wiem czy jest w dieslach taki odczyt
- temp wody
- średnia wypaleń
- ilość km od ostatniego wypalania
- korekty wtrysków
Pamiętam, że ten stary dpf monitor umożliwiał wyświetlanie oraz kasowanie błędów ale nie wiem ile z tym roboty i czy przy Twoim rozwiązaniu jest to możliwe.

Gratulację za zajawkę i dobrą robotę :)

Temp oleju w klekotach nie ma (przy emulacji 1.8MPI w MES też jej nie widziałem).

Korekty wtryskow

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Temp oleju w klekotach nie ma (przy emulacji 1.8MPI w MES też jej nie widziałem).

W JTS też nie dobierzesz się do temp. oleju z MES. Odczyt temperatury i poziomu oleju z czujnika realizowany jest bezpośrednio przez węzeł zegarów (NQS) i ich wartości nie uczestniczą w procesie sterowania silnikiem ani nie są przekazywane gdziekolwiek cyfrowo po CAN. Przypuszczam, że w taki sposób autor urządzenia uzyskuje wszystkie dane.

W turbodoładowanych silnikach czujnik poziomu oleju jest bez czujnika temperatury, ma 2 przewody zamiast 4, fizycznie taki odczyt jest niemożliwy.

uwzględnione:
- korekty wtryskiwaczy
- temperatury
- dystans od ostatniego wypalania

Wygląda fajnie. Zamierzasz to jakoś rozprowadzić na większą skalę czy raczej projekt dla siebie?

A jak myślicie - czy warto byłoby jeszcze wyświetlać ciśnienie z czujnika ciśnienia DPF?

Amortyzatory
Powrót