• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[GTV Spider] Mała tablica rejestracyjna

jacool.n

Użytkownik
Auto
146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm
Zgodnie z ustawą od lipca 2018 są wydawane małe tablice rejestracyjne. Więcej m.in. w artykule:

https://autokult.pl/32914,masz-male...e-ich-nie-potrzebuje-ryzykujesz-utrata-dowodu

Pytanie: Czy GTV moglibyśmy pod ta ustawę podpiąć? Z tyłu problemu nie ma. Ale z przodu? Do zderzaka możemy przymocować nawet tablicę wielkości znaku drogowego ale już na fabryczną podkładkę tablica rejestracyjna się nie mieści. Zmniejszona (305x115) pasuje bardziej. Jak traktować tą podkładkę? Jako miejsce konstrukcyjnie przeznaczone na montaż tablicy? Jeżeli wystarczy oświadczenie to kto je weryfikuje? Może już ktoś z Was ma taka tablicę?

Cytując klasyka:"Ludwiku Dorn i Sabo! Nie idźcie tą drogą!"

Małe tablice są małe i jest ich mało. Są przeznaczone do aut amerykańskich i jako Alfistom zwyczajnie nie wypada nam kombinować w tak sebixowy sposób.

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Dokładnie, strasznie mnie irytuje gdy widzę "normalne" samochody, przeznaczone na rynek europejski z tymi małymi tablicami. Skończy sie to tak. ze ci którzy ich potrzebują by uniknąć przeróbek auta (lub niszczenia tablic), nie będą w stanie ich dostać bo jeden z drugim tjuningowcem uznali je za fajny gadżet i skończyła się pula.
Inna sprawa, ze w Polsce jak zwykle nie można było zrobi tego normalnie, czyli po prostu na mniejszym formacie dać tez mniejsza czcionkę, tak by zmieścić więcej znaków....

jacool.n najlepiej dopytaj w urzędzie komunikacji, będziesz miał z pierwszej ręki info. A jak już Ci wydadzą to znaczy że chyba można, chyba bo w Polsce to nigdy nic nie wiadomo :)

Do 159 można to i pewnie do GTV/Spidera można.
Pytanie czy to dobry pomysł?
Pozdrawiam.
Rafał

Na tą chwilę jedynie 4C może spełnić warunki i to też nie do końca, bo w przodzie jest problem z wysokością tablicy a nie szerokością.
Żadna inna nie dostanie tych tablic w normalnym trybie.
Kwestię estetyki zostawiam każdemu do wyboru. Z punktu widzenia prawnego jest to niedopuszczalne.

można do każdego auta, tylko policja zabiera dowody jeśli auto nie spełnia warunków już widziałem kilka przypadkow jak zabierali np w pasacie albo e46...

można do każdego auta, tylko policja zabiera dowody jeśli auto nie spełnia warunków już widziałem kilka przypadkow jak zabierali np w pasacie albo e46...
Stereotyp kierowcy tych pojazdów nie wziął się z nikąd.

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

To jest polska rzeczywistość właśnie...
Totalny absurd. W wydziale komunikacji urzędnicy wydają "małe tablice" na prośbę petenta. Doskonale wiedzą to jakiego samochodu, przecież mają pełne dane pojazdu, markę, model, łącznie z nr VIN. Muszą to więc robić zgodnie z prawem, bo który urzędnik by się w taki głupi sposób miał podłożyć? Wychodzi potem taki niczego nie świadomy petent z urzędu z nowymi, błyszczącymi, małymi tablicami rejestracyjnymi. Montuje na samochód, po czym tego samego dnia Policjant zabiera mu dowód rejestracyjny z powodu nieodpowiedniego formatu tablicy rejestracyjnej dla danego pojazdu...
Pozdrawiam.
- Rafał

Jeśli policja zabiera dowód, to tylko dlatego, że nie można... Także sam sobie zaprzeczyłeś.

Te małe tablice na czymkolwiek co było wypuszczone na europejski rynek, to taka sama wiocha jak żółte tablice na pierwszym lepszym 25 - letnim paździerzu.

Te małe tablice na czymkolwiek co było wypuszczone na europejski rynek, to taka sama wiocha jak żółte tablice na pierwszym lepszym 25 - letnim paździerzu.

Żółte tablice na ładne oczy nie wydają. Przynajmniej nie widziałem trupa z żółtymi blachami, raczej są to auta w dobrym lub bardzo dobrym stanie.
Przepisy tyle o ile znam. Zresztą potwierdził to Zenonzlasu (niezły nick - gdzie Ty chłopie mieszkasz:). Za zdjęcie z paragrafami dziękuję.
Właśnie odnośnie cytowanych paragrafów zacząłem wątek. Jest jak byk napisane "miejsca konstrukcyjne". Nie ma słowa o autach z USA czy innych. Zreszta gdyby tak było to mogłoby to podpaść pod dyskryminację i polityczne faworyzowanie Jankesów (już widzę polemikę i odniesienia do F-16).
I znowu: jeżeli 4C nie ma miejsca na tablicę i może mieć małe blachy to proszę mi wskazać miejsce na przodzie GTV gdzie tablicę mogę zamontować. Jest? Nie ma!! Czyli konstrukcyjnie nie jest przystosowana.
Wrócimy do podkładek. Czy jest to element konstrukcyjny? Wg mnie nie. Jeżeli byśmy tak podkładkę traktowali, to można zrobić podkładki do innych aut... Na mojej oryginalnej podkładce tablica się nie mieści.Na wysokość brakuje około 2mm. Za to na szerokość wystaje sporo (będę kiedyś przy aucie to zrobię zdjęcie). Na moją oryginalną podkładkę prawdopodobnie zmieści sie mała tablica. Jeżeli ktoś uważa to za wiochę lub tuning - jego sprawa. Swoją tablicęi tak będę musiał zmienić bo sjest prosta jak prosięcia ogon.

"miejsca konstrukcyjne"

Czy my (Polacy) wszystko musimy roztrząsać do granic absurdu?? Wiadomo że w/w zwrot bardziej odnosi się do miejsca z tyłu gdzie tablica musi być oświetlona i najczęściej jest to wnęka.
A ty wymagasz żeby ustawodawca wskazał palcem gdzie (i w każdym samochodzie z osobna) masz sobie tablicę przykręcić. Słabe tłumaczenie, i o ile z przodu być może wizualnie zyskasz to z tyłu wygląda to komicznie.
Jak te tablice weszły na rynek i były dla wielu totalną nowością wzbudzały ciekawość, teraz jedynie żal i uśmieszki, jak spoiler wyższy od dachu na przysłowiowej calibrze.

No ale Golf 2 z żółtymi tablicami to nie siara?
Dla mnie nie, bo po pierwsze znalezc Golfa II który spełnia wymagania samochodu zabytkowego to już nielada wyczyn, a zatem jeśli takowy jest to ja bym chętnie znalazl dla niego miejsce w swoim garażu.
Pozdrawiam.
Rafał

Wiele jeździ trupów na żółtych blachach.
W Dusznikach Zdroju widziałem w ciągu kilku dni wymęczone audi 80 z błotnikiem w innym kolorze, oraz pierwszą serię Vitary, w stanie AGONALNYM. Patent dobry, bo już przeglądu robić nie trzeba ;-)

No ale Golf 2 z żółtymi tablicami to nie siara?

Dla mnie żaden samochód w wieku 20+ w idealnym stanie nie jest wiocha, nawet te najbardziej pospolite nabierają uroku - może przez to, ze przetrwały niezajeżdżone, zadbane, nie stuningowane w szopie.

Amortyzatory
Powrót