Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
Kozackie wnętrze. Olej wymieniaj co 10k km / 1 rok i będzie git.

- - - Updated - - -

Jakieś opinie o olejach Mihel? Kto to robi? I czy rzeczywiście taki szał pał jak piszą na stronie? Parametry techniczne z karty wyglądają OK.
Dzięki. Auto nowe, myślałem aby olej zmienić po 3000-4000km, bo w sumie jestem ze starej szkoły docierania.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Kierownica z Quadrifolio jest ekstra.
77.jpg
78.jpg

Dzięki. Auto nowe, myślałem aby olej zmienić po 3000-4000km, bo w sumie jestem ze starej szkoły docierania.

Możesz nawet wcześniej. Wypłucze co ma wypłukać po 1500-2000km, a syf będzie dłużej krążył w silniku.

Zresztą chodził po necie filmik, w którym spuszczali olej z nowego 370Z po trasie 1000km i rozcinali filtr, w którym jak się okazało było sporo metalu.

Btw. Co zaleca AR do Stelvio w tej specyfikacji?

Możesz nawet wcześniej. Wypłucze co ma wypłukać po 1500-2000km, a syf będzie dłużej krążył w silniku.

Zresztą chodził po necie filmik, w którym spuszczali olej z nowego 370Z po trasie 1000km i rozcinali filtr, w którym jak się okazało było sporo metalu.

Btw. Co zaleca AR do Stelvio w tej specyfikacji?
O ile się nie mylę to był filmik coobcio garage :)

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

O ile się nie mylę to był filmik coobcio garage :)

Instrukcja Stelvio zaleca zwykła wymianę podczas przeglądu po 15k km. To samo powiedział mi gość w salonie przy zakupie auta. Nie sądzę, że to dobry pomysł, bo silniki wykonywane nawet w technologii super-finish zawsze mają opiłki w środku a po kilku tysiącach eksploatacji są opiłki i szlam z docierania. Polecam starą szkołę docierania.

Instrukcja Stelvio zaleca zwykła wymianę podczas przeglądu po 15k km. To samo powiedział mi gość w salonie przy zakupie auta. Nie sądzę, że to dobry pomysł, bo silniki wykonywane nawet w technologii super-finish zawsze mają opiłki w środku a po kilku tysiącach eksploatacji są opiłki i szlam z docierania. Polecam starą szkołę docierania.

Z czym do mnie pijesz?
Mnie tego pisać nie musisz.
Po prostu odpisałem na post, który cytowałem.

Ok. Pzdr

Witam, mam takie pytanie jaki olej jakiej marki byłby najlepszy i jakie oznaczenie, dla mojej Alfy MiTo silnik 1.4 benzyna 78 koni, i chciałbym też wiedzieć ile litrów oleju zaaplikować. Pozdrawiam

A ja pytałem jaką lepkość i specyfikację zalecają do tego silnika? Strzelam, że jakieś 0W30?

Już odpowiadam. Ten olej jest do silników 2.0 Ti. Selenia Digitek Pure Energy 0W30

Nie rozumiem tego tematu. Producent który projektuje silnik, następnie go testuje w wielu wersjach z różnymi środkami smarnymi, a na koniec produkuje, wydaje kartę specyfikacji lubrikantów. To są optymalne warunki pracy silnika, więc nie ma sensu na własną rękę robić testów olejów metodą prób i błędów. Wytłumaczcie proszę mi koledzy po co jest ten wątek na forum. Z góry dziękuję.

Bo, jak wykazała praktyka, zalecenia producenta nie muszą mieć na celu zapewnienia maksymalnej ochrony silnika. Producent zaleca wymianę co 30 tysięcy przecież. Zaleca(ł) też np. Selenię, która wcale nie była ani tania, ani dobra.

Ja mam w książce wymianę co 15k. I raczej nie będę robił własnych testów jakości olejów silnikowych.

Bo, jak wykazała praktyka, zalecenia producenta nie muszą mieć na celu zapewnienia maksymalnej ochrony silnika. Producent zaleca wymianę co 30 tysięcy przecież. Zaleca(ł) też np. Selenię, która wcale nie była ani tania, ani dobra.
Praktyka także dowodzi że oleje nawet jeśli spełniają te same normy nie muszą dostarczać takiej samej ochrony a niektóre mają takie same osiągi nawet jeśli różnią się znacznie ceną. [emoji6]

To konkretnie poproszę co jest waszym zdaniem najlepsze do 2.0 Ti 280k. Prosze podać dlaczego, testy, etc. Bez zbędnego gadania o niczym.

To konkretnie poproszę co jest waszym zdaniem najlepsze do 2.0 Ti 280k. Prosze podać dlaczego, testy, etc. Bez zbędnego gadania o niczym.

Idziesz na łatwiznę. Poprzeglądaj fora olejowe (oil-club), gdzie ludzie wrzucają analizy olejów w pożądanej przez Ciebie klasie lepkościowej, często z komentarzami.

Typowa gadka. Daj linki do tych testów . Jeśli tysiące silników 2.0 Ti chodzi na Selenia i nie ma problemów przez 200-300k km to poproszę linki do konkretnej alternatywy i powody testy dlaczego coś jest lepsze.

Amortyzatory
Powrót