• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Berlina 2.0 JTS

stahura

Nowy
Auto
156 GTA
Jest trochę wolnego czasu, to pokrótce przedstawię: 156 Berlina, 2.0 JTS, 2005r, Progression, Nero Metallico 846, wnętrze czarne. Z wyposażenia: klimatronik, grzane fotele i lusterka, tempomat, skórzana kierownica, ileśtam poduszek.

Jak będzie pogoda, to cyknę kilka fotek, na razie poglądowo:

20171015_165938.jpgIMG_20180121_133723.jpgIMG_20180121_134032.jpg

Auto miało już progi sportpack i sprężyny Eibach ProKit, koła na felgach CupSport 17" 215/45.

Zrobiłem:
- kompletny rozrząd + wałek wydechowy, cewka 3 cylindra
- sprzęgło Valeo + wysprzęglik,
- wymiana oleju na Selenia Racing 10w60 + filtr i filtr powietrza (Filtron),
- tłoczek lewego, tylnego zacisku,
- zakup felg na zimę, model Selespeed 16" (trafiły się w bardzo dobrym stanie i jeszcze lepszej cenie:cool:),
- porządne mycie + wosk Fusso F7, wnętrze wyczyściłem apc ADBLa, z przodu odnowiłem panele sterowania szybami - zerwałem gumę, pomalowałem czarnym BOLLem strukturalnym,
- polerka kloszy przednich lamp (K2 Lamp Doctor) + malowanie chromowanych listew na wlotach powietrza (czarny BOLL),
- zmieniłem spryskiwacze szyby na te od Octavii II (fabryczne lały na ramiona wycieraczek, regulacja nie dawała pożądanych efektów), mimo to spryskiwacz od strony kierowcy nadal pryskał na ramię wycieraczki albo na dach, więc przeniosłem go na ramię wycieraczki i jest miodzio, pomalowałem też BOLLem to ramię,
- teleskopy klapy bagażnika FA Krosno.

W międzyczasie wpadły jeszcze rzeczy typu:
- nowy emblemat na maskę,
- wkłady lusterek - niebieskie, podgrzewane,
- dywaniki gumowe, mata do bagażnika,
- ramka dookoła skrzyni wymieniona na mniej zniszczoną,
- spinki podszybia i moskitiera na wlot powietrza,
- etc...

Do zrobienia:
- wahacze przód - komplet TRW już czeka na montaż,
- wariator - już jest, czeka na montaż,
- regeneracja wtrysków,
- świece + cewki,
- czyszczenie z nagaru,
- nowe amortyzatory,
- dystanse 15mm,
- Brembo na przód,
- wymiana lamp na soczewkowe i wszystkich żarówek lamp na diody,
- nowe maty grzewcze w fotelach / wymiana foteli na TI materiałowe :rolleyes:
- dokładka od Cupry malowana w kolor nadwozia,
- wyciszenie,
- polerka, uzupełnienie ubytków, malowanie konsoli środkowej i ramek zegarów na czarno,
- emblemat klapy bagażnika, kierownicy i jeden z Giugiaro Design bo się komuś spodobał...,
- tłumik,
- nowa gałka lewarka skrzyni, regen guzika od ręcznego, schowek na okulary,
- oświetlenie bagażnika (żarówka jest dobra, kable z tego co oglądałem też są ok, trzeba sprawdzić przełącznik w zamku),
- wymiana żarówek oświetlenia wnętrza na ciepłe led,
- itd. itp... ;)

A w Wigilię 17'...

IMG_20171224_093045.jpg

Pobór oleju na poziomie 0,5l/1000km

Ostatnia edycja:
To ten mikrostyk odpowiada za zapalanie się lampki w bagażniku?

IMG_20180120_145222.jpg

Sporo zrobiłeś, sporo chcesz zrobić. Czy ten samochód kupiłeś taki zaniedbany, zapuszczony, dobity, że tyle czynności trzeba było wykonać? Nawet regeneracja wtrysków, cewek? Silnik nierówno chodzi czy jak?

Przynajmniej nie zgnije jak ta twoja 155.

Wydymione samsungiem.

Sporo zrobiłeś, sporo chcesz zrobić. Czy ten samochód kupiłeś taki zaniedbany, zapuszczony, dobity, że tyle czynności trzeba było wykonać? Nawet regeneracja wtrysków, cewek? Silnik nierówno chodzi czy jak?

Alfa ma już ponad 250 000 km (247k przy zakupie) najechane i jak na przebieg, jest, uważam, bardzo dobrze zadbana. Z rzeczy które zrobiłem do tej pory, to standard przy kupnie używanego (rozrząd, olej) i wymiana zużywających się części np. wałek wydechowy miał wytarte już krzywki, cewka na 3 cylindrze nie łączyła (błąd mcsf i lekkie szarpanie przy obciążeniu) sprzęgło skrzypiało na zimno przy docisku, tłoczek hamulca nie odpuszczał do końca a klapa bagażnika po pierwszych mrozach zaczęła opadać bezwładnie na siłownikach. Reszta to poprawki, bo nie lubię jak coś skrzypi albo jest porysowane :)

Silnik pracuje dobrze, jedynie przy wrzuceniu na luz nie schodzi od razu do obrotów poniżej 1000, tylko utrzymuje ok. 1300 - 1500 - prawdopodobnie przepustnica zabita nagarem, przy okazji poszuka się dziur w układzie. Czasem też zamyśli się po dodaniu gazu, coś jak turbodziura, uznałbym to za normalne, gdyby nie fakt, że praktycznie zawsze rwie do przodu od razu po wciśnięciu gazu - podejrzewam wtryski, mają już swój przebieg, ale ciśnienie paliwa i oleju też będzie mierzone. Wariator zaczyna dawać o sobie znać, zwłaszcza na zimnym silniku. Wahacze mają lekkie luzy a sworznie skrzypią już cały czas, amortyzatory też już dobijają.

Resztę planuję wymienić bo chcę żeby było szybciej, ładniej i na tip top, czyli tak jak powinno być :)

Przynajmniej nie zgnije jak ta twoja 155.

Nie ma takiej możliwości :D

Ostatnia edycja:
Widzę że Twoją Alfę czeka drugie, lepsze życie ;) Miałem 156 FL tylko że w dieslu i bardzo dobrze ją wspominam... Ja u siebie wtedy poszedłem w hydrografikę na dekory środka ;) Ale malowanie z pewnością taniej Cię wyjdzie :) Samo rozebranie konsoli od climatronika nie jest łatwe ale wykonalne ;) Soczewki do lamp także jak najbardziej polecam - jak brałem cały komplet u Proxima - spisywały się znakomicie:) Jak chcesz schowek na okulary, to pasuje idealnie od Opla Corsy C w miejsce oryginalnej rączki do chwytania przy wysiadaniu ;) Koszt ok 30 zł :) Pamiętaj przyjrzeć się jeszcze podłodze i progom, polifty też nie były lepsze pod tym względem... ;-) Szerokości ! :D

Załączniki

• 11709717_1012209788824375_8993405614017903895_n.jpg
    11709717_1012209788824375_8993405614017903895_n.jpg
    53.9 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT0421.jpg
    PICT0421.jpg
    100.3 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT0420.jpg
    PICT0420.jpg
    122.8 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT0410.jpg
    PICT0410.jpg
    152.9 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT0365.jpg
    PICT0365.jpg
    124.4 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT0348.jpg
    PICT0348.jpg
    135.7 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT0125.jpg
    PICT0125.jpg
    181.9 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT0126.jpg
    PICT0126.jpg
    96.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 6.jpg
    6.jpg
    111.2 KB · Wyświetleń: 0
Stary, 05l oleju na 1000km ? Tu trzeba kapitalke silnika robić a nie brembo wkładać.

Widzę że Twoją Alfę czeka drugie, lepsze życie ;) Miałem 156 FL tylko że w dieslu i bardzo dobrze ją wspominam... Ja u siebie wtedy poszedłem w hydrografikę na dekory środka ;) Ale malowanie z pewnością taniej Cię wyjdzie :) Samo rozebranie konsoli od climatronika nie jest łatwe ale wykonalne ;) Soczewki do lamp także jak najbardziej polecam - jak brałem cały komplet u Proxima - spisywały się znakomicie:) Jak chcesz schowek na okulary, to pasuje idealnie od Opla Corsy C w miejsce oryginalnej rączki do chwytania przy wysiadaniu ;) Koszt ok 30 zł :) Pamiętaj przyjrzeć się jeszcze podłodze i progom, polifty też nie były lepsze pod tym względem... ;-) Szerokości ! :D

Właśnie Twoimi zdjęciami się kierowałem, bo to jedyne w internecie, które dają ogląd na czarną konsolę w polifcie. Dekory będą czarne, ewentualnie czarna perła i na to półmat lub matowy klar (na połysku szybko widoczne rysy się robią). Z rozbiórki, jedyne co mnie zastanawia, to czy pokrętła klimatronika zdejmuje się tak samo jak w manualnej klimatyzacji - pociągnąć/podważyć do siebie i zeskakują? Panel radia ori też będzie malowany.
Schowek na okulary, dokładnie ten sam ogarniam :cool:

Stary, 05l oleju na 1000km ? Tu trzeba kapitalke silnika robić a nie brembo wkładać.
Miło by było, gdyby brał 0,2, ale też od normy z instrukcji odbiega o 50ml. Nie znam JTSa, który bierze mniej, w ogóle nie znam JTSa z takim przebiegiem :confused: Remont, biorąc pod uwagę ceny Alf, jest nieopłacalny, ale pierścienie, uszczelniacze i nagar w zaworach trzeba będzie sprawdzić.

albo 10 000 mogło mu jedno zero umknąć ;) btw. ładna Alfina powodzenia w modach :)
Dzięki, jest jeszcze trochę do zabawy ;)

Zużycie oleju jeszcze w normie.
Też tak uważam, ale postaram się je możliwie zminimalizować.

Tak, pokrętła normalnie odskakują w ten sposób, ale trzeba to robić z wyczuciem :) Tu masz parę fotek ode mnie z rozbiórki - żeby oddzielić elektronikę od panelu trzeba uszkodzić oryginalne zgrzewy, ja zastąpiłem to później mocnym klejem dwuskładnikowym ;) Wrzuć fotki jak będzie finał ;) Powodzenia!

Załączniki

• 20150616_135256.jpg
    20150616_135256.jpg
    149 KB · Wyświetleń: 0
  • 20150616_135308.jpg
    20150616_135308.jpg
    110.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 20150616_135312.jpg
    20150616_135312.jpg
    113.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 20150616_135420.jpg
    20150616_135420.jpg
    86.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 20150616_140558.jpg
    20150616_140558.jpg
    164.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 20150616_164637.jpg
    20150616_164637.jpg
    69 KB · Wyświetleń: 0
È bello, è fantastico! Grazie, molto bene pawciu87! Prace planuję na wiosnę, niech się trochę cieplej zrobi :cool:

to mnie tu zagiąłeś na włoskim :P ale odczytałem ;) Powodzonka ;) Jeszcze Ad. podgrzewanych foteli bo doczytałem że też masz zamiar robić ;) Ja ostatnio u siebie robiłem w 159, wybrałem te maty -> http://allegro.pl/maty-grzewcze-mata-grzewcza-pod-tapicerke-komplet-i7013675507.html i montaż jest bardzo podobny w 156 i 159. Ja akurat w 156 dokładałem skórzane fotele które fabrycznie były podgrzewane, wtyczki znajdziesz pod wykładziną jak zdemontujesz wylot powietrza na stopy pasażerów z tyłu i tam szukaj zasilania do niefabrycznych mat ;) Rozbierałem fotel w 156 i w 159, jest bardzo podobny schemat ;) Tu masz tutka do mat zrobionego przez kolegę do 159 -> http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_to_sam/138132-montaz_mat_grzewczych_alfa_159_a.html

Stahura, jbc WUjek to zwykły troll którego nikt się nie może pozbyć także jego posty bierz z dużym dystansem albo w ogóle ignoruj :P

A powiedz coś więcej o tych spryskiwaczach- czy miałeś duże problemy żeby je zamontować w standardowym miejscu? I jak to zrobiłeś że przeniosłeś je na ramię wycieraczki?

Ja też montowałem spryski od Octavii II - trzeba troszkę podrzeźbić podszybie i wchodzą bez problemu ;) Z sama regulacją nie ma najmniejszego problemu - robi się to ręcznie bez wkrętaków(jak standard w 156). Płynu idzie o niebo mniej, a sama szyba jest cudownie zlana ;) Nie wiem w czym problem tkwił że przełożył je na ramiona wycieraczek, jak ma np. Mercedes Vito pierwszej generacji... :|

to mnie tu zagiąłeś na włoskim :P ale odczytałem ;) Powodzonka ;) Jeszcze Ad. podgrzewanych foteli bo doczytałem że też masz zamiar robić ;) Ja ostatnio u siebie robiłem w 159, wybrałem te maty -> i montaż jest bardzo podobny w 156 i 159. Ja akurat w 156 dokładałem skórzane fotele które fabrycznie były podgrzewane, wtyczki znajdziesz pod wykładziną jak zdemontujesz wylot powietrza na stopy pasażerów z tyłu i tam szukaj zasilania do niefabrycznych mat ;) Rozbierałem fotel w 156 i w 159, jest bardzo podobny schemat ;) Tu masz tutka do mat zrobionego przez kolegę do 159 ->
Dzięki za linki, po cichu liczyłem, że da się to zrobić bez wyjmowania fotela, no cóż :) Zastanawiam się, czy nowe maty można podpiąć bezpośrednio pod fabryczną instalację (kable w kostki), żeby włączać je przyciskiem pod siedzeniem :confused:

Stahura, jbc WUjek to zwykły troll którego nikt się nie może pozbyć także jego posty bierz z dużym dystansem albo w ogóle ignoruj :P

A powiedz coś więcej o tych spryskiwaczach- czy miałeś duże problemy żeby je zamontować w standardowym miejscu? I jak to zrobiłeś że przeniosłeś je na ramię wycieraczki?
Zastosuję się do rady ;)
Montaż spryskiwaczy od Octavii II jest banalnie prosty, choć wymaga trochę zabawy i cierpliwości. Trzeba zdjąć podszybie (ostrożnie, żeby nie pourywać zaczepów, do których przymocowane są spinki), wężyk do fabrycznego spryskiwacza wstawiony jest kolankiem, które dość łatwo z niego wyciągnąć i mamy już luźne podszybie aby je spokojnie wymyć z syfu, przyjemniej się pracuje :P Fabryczny spryskiwacz łatwo wyjąć z podszybia, jest na 2 zaczepach, wystarczy jeden ścisnąć i wyskakuje. Żeby zamontować spryskiwacze Octavii, trzeba w podszybiu powiększyć otwór - na szerokość jest idealny, trzeba go wydłużyć, lekko wycinając po obu stronach - i to jest w zasadzie jedyna trudność, bo trzeba uważać, żeby nie wyciąć za dużo, od strony szyby będzie to mniejsze wycięcie, jakieś 2mm, od strony silnika około 5mm (może mniej) dlatego lepiej to robić ostrym nożem lub pilnikiem, stopniowo, przypasowując co chwilę spryskiwacz. Na koniec wycięte krawędzie trzeba zfazować - lekko zaostrzyć, żeby zaczepy spryskiwacza złapały i można go montować. Mocujesz wężyk i podszybie na swoje miejsce. Jeśli chcesz, mogę zrobić zdjęcia otworów, wraz z wymiarami. Spryskiwacz kierowcy - kupiłem wycieraczkę z przyklejonym do niej spryskiwaczem i wężyk poprowadziłem po ramieniu, przymocowując go opaskami - mod jest pionierski i eksperymentalny :D więc nie wygląda tak schludnie jak powinien, ale spisuje się świetnie, wycieraczka już pierwszego ruchu nie robi po gołej, brudnej szybie (to samo planuję na drugim ramieniu, choć tam sprysk leje zadowalająco - ciekawe czy dało by się wpasować spryskiwacze od Insignii...?). Co do wyglądu instalacji, już wiem co zrobić, żeby było ładnie:cool: Jutro wstawię zdjęcia jak to wygląda.

Ja też montowałem spryski od Octavii II - trzeba troszkę podrzeźbić podszybie i wchodzą bez problemu ;) Z sama regulacją nie ma najmniejszego problemu - robi się to ręcznie bez wkrętaków(jak standard w 156). Płynu idzie o niebo mniej, a sama szyba jest cudownie zlana ;) Nie wiem w czym problem tkwił że przełożył je na ramiona wycieraczek, jak ma np. Mercedes Vito pierwszej generacji... :|

Problem był w tym, że oba lały na ramiona/pióra wycieraczek albo na tylną szybę i nijak nie dało się ich wyregulować - ani śrubokrętem, ani nawet podkładkami wsuwanymi pod spryskiwacz. Po zamontowaniu Octavii spryskiwacz pasażera leje prawidłowo, ale kierowcy nadal pryskał na ramię wycieraczki albo po podniesieniu na dach. Teraz jest git, a będzie jeszcze lepiej :D

Ostatnia edycja:
O kurde to muszę się czym prędzej brać za tego moda :D bo moje spryskiwacze są tragiczne- prawy jeszcze działa spoko ale lewy tragedia.
A co do ilości płynu to o tym nie pomyślałem :D nawet nie kwestia oszczędności pieniędzy tylko czasu na kupowanie kolejnej bańki i rozlewania połowy na podłogę...
Dzięki za mega opis!

A co do sprysków z Insigni to komplet kosztuje 15/20 zł na allegro więc w sumie za taką cenę to nawet nie szkoda odłożyć na półkę jak nie będą pasować [emoji14]

Wysłane z J5 2017

Ostatnia edycja:
Wartoby sprawdzić też dysze od Punto II po lifcie. Z tego co pamiętam, wyglądają niemal identycznie jak ori 156 więc obeszłoby soę bez podcinania a leją bardzo podobnie do Octavii, tylko gęściej.

Jeśli fabryczne otwory nie są zbyt szerokie, to po lekkim podpiłowaniu, powinno się dać wsadzić tam spryskiwacze od Insignii, dają prawdziwą mgiełkę i z ich działania najbardziej zadowolony jestem.

Co do spryskiwaczy z Octavii, ten po stronie kierowcy zachodzi na silnik wycierwczek, więc podszybia nie dociśniesz maksymalnie, tak jak na ori, ale też nic nadmiernie nie odstaje. Miłej zabawy, jeśli czegoś byś nie wiedział to pisz :)

U mnie sytuacja obecnie wygląda tak:
204.jpg
205.jpg

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Dzięki za linka, ostra dłubanina się szykuje :)

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót