• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Chłodnica wody - zakup i montaż

U mnie pierwszy wg FES włącza się również przy 97.

U mnie pierwszy wg FES włącza się również przy 97.

No to Karol uspokoiłeś mnie bo myślałem że coś nie tak jest.

Wczoraj wymieniłem chłodnice. Przed wymiana trzeba sprawdzić jaka posiadamy chłodnicę ponieważ występują dwa rodzaje. Pierwszy posiada wlot po prawej stronie, wylot po lewej natomiast drugi typ posiada wlot i wylot po prawej stronie.
Wymiana sama w sobie faktycznie łatwa i niema potrzeby ściągania zderzaka.

- zdemontować puszkę filtra powietrza ( nie wiem czy to potrzebne ale dzięki temu miałem więcej miejsca na manewry),
- zdemontować wszystkie plastiki, osłony na pasie górnym.
- odkręcić mocowanie zamka maski (nasadka 10),
- odkręcić i zdemontować pas górny (cztery śruby 13), odłożyć gumę unieruchamiającą/dociskającą chłodnicę,
- odkręcić wiatrak 4 śruby (klucz 7)
- odkręcić chłodnicę klimatyzacji i oleju,
- zdemontować obejmy węży i ściągnąć węże.
- wyciągnąć starą chłodnicą
- zamontować wszystko w odwrotnej kolejności do demontażu :)

A jaka masz z ciekawości chłodnice w sensie wylotow? I jaki rocznik?
Ja jestem właśnie świeżo po przerobce z wylotow po jednej stronie (zamiennik) na wyloty po przekotnej (ori).

A jaka masz z ciekawości chłodnice w sensie wylotow? I jaki rocznik?
Ja jestem właśnie świeżo po przerobce z wylotow po jednej stronie (zamiennik) na wyloty po przekotnej (ori).

CF3, 2003r wloty po przekątnej. Wylot idzie gumowym kolanem 180' do metalowej rury która ma długość powiedzmy 1m i dalej znowu gumą.
Stara chłodnica rozszczelniła się na stronie wlotu w połowie wysokości.

IMG_20170408_091407.jpg

I jaką w końcu założyłeś? Zamienniki czy używka ori?

I jaką w końcu założyłeś? Zamienniki czy używka ori?

Miała być używka z mojej poprzednie cf3 i taka zamontowałem. Po odpaleniu, nagrzaniu się niestety też było widać delikatną parę spod żeberek. Możliwe że ten lekki dzwonek plus demontaż coś tam naruszył. Więc pożyczyłem auto i jazda do IC a tam jedyne ostatnie co mieli na stanie to ta co pisała Salatin - Thermotec. Na Valeo za 900 pare bym musiał czekać do wtorku-środy. Z racji tego że robiłem to na hali serwisu Mercedesa nie mogłem czekać bo musiałem opuścić miejsce pracy.
Wziąłem tego Termoteca bo była to jedyna opcja więc zaryzykowałem w pełnej świadomości.
Wczoraj jeździłem i dziś nawet pokatowałem na S8 z lekkim korkiem na Poświętne i temp była ok. Zobaczymy jak przyjdą mega ciepłe dni to w tedy się wypowiem nt tej chłodnicy. Jak tylko wyjdzie ponad wskaźnikowe 90' to zmieniam od razu.

Pisałem,że zamiennik założyłem do mojej skody S za 145 zł ba stara ciekła i daje radę.W zeszłym roku na niej leciałem do Dortmundu w pełnym obciążeniu i cały czas 150-180 od granicy a temp zew. była 25-30 stopni i nic się nie działo.A jeżdżę na niej już 5 lat.
Więc spokojnie da radę.

CF3, 2003r wloty po przekątnej. Wylot idzie gumowym kolanem 180' do metalowej rury która ma długość powiedzmy 1m i dalej znowu gumą.

No to się zgadza, u mnie teraz to samo. A miałem jakieś rzeźby i wyjścia z zamiennika po jednej stronie.

Według dokumentacji:
- temperature for switching on 1st speed 95° C
- temperature for switching on 2nd speed 102° C

Delikatne róznice wynikają z niedokładnosci czujników temperatur

Chłodnice z zasilaniem i powrotem po jednej stronie miały wszystkie alfy 166 v6 przed FL poza końcówką produkcji przed FL gdzie już weszły grube chłodnice i powrót na dole z prawej strony, a zasilanie z lewej (ale to bardzo krótka seria). Miały także uproszczony układ klimatyzacji z osuszaczem w chłodnicy. (Ja sobie osobiście na taki przerobiłem bo potrzeba mniej gazu i ma mniej uszczelnień).
Wszystkie chłodnice z zasilaniem jednostronnym są cienkie (i były oryginalnie, mam dwie ori na regale na czarną godzinę) i nie ma możliwości zakupu grubej do przed FL bez przerabiania zasilania.
Wyjątkiem jest 2.0 TB gdzie jest gruba chłodnica ale węższa kilka cm ze względu na IC.
W mojej drugiej 166 mam zamontowany zamiennik Thermoteca, kosztował poniżej 200 zł, jest szósty rok i wygląda na to że jeszcze kilka lat pojeźdz, nie ma żadnych problemów z temp.
W skrócie, masz zasilanie jednostronne to masz cienką chłodnice.

Ostatnia edycja:
Zakupiłem Thermoteca i ja. https://sklep.intercars.com.pl/produkty/442553-chlodnica-silnika-thermotec-d7d007tt#mi
No i jest problem, bo nie bardzo chce mi to spasować. Te bolce na dole są trochę szerzej, jest ona trochę niższa i nie pasują otwory na wentylator a według katalogu do 3.2 również ona ma być. No i teraz nie wiem czy da się to jakoś porzeźbić czy zwrot i szukać czego innego? Na zasilanie i powrót po jednej stronie byłem nastawiony (to nie problem), ale na resztę już nie. No i pytanie, czy w IC nie będą robić problemów ze zwrotem :/

może od automatu kupiłeś Krzemol ?

Zamontowałem wczoraj ori chłodnicę do 2.0 TS i powiem tak: już w samym wyglądzie i budowie różnica na ogromny plus w stosunku do jakiegokolwiek zamiennika. Wydaje mi się (co najważniejsze), że problem z wahaniem temperatury został rozwiązany (ale to już w innym wątku).
20180818_161314.jpg

Amortyzatory
Powrót