Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Natomiast dziwi mnie jeszcze wysokość napięcia zmierzonego na ECU, bo mierzone na akumulatorze jest 12,2V. Czy tak powinno być?
Pokaż załącznik 215257
Ten akumulator to się kończy.

No nie, bo akumulator ma zakres napięć roboczych… po prostu w eksploatacji rzadko osiąga 100%... A Wy macie jeszcze Vmax pulse, chyba… to jest ponad 100%? Ma to też swoje korzyści – wymiana eksploatacyjna, np.: co 3 lata, a nie co rok… I to jednak trochę zależy od marki i zastosowanego systemu kontroli ładowania w modelu...Akumulator kwasowy - samochodowy w pełni naładowany i sprawny ma 12,75V nie zależnie od marki. To napięcie ma nawet gdy straci pojemność do 70%.
Patrzę na to, co wrzucasz, to co badasz i musiałam napisać co napisałam, bo miałam za mało danych, a raczej nie przyszło mi do głowy, żeby porównywać napięcia na otwartym i zamkniętym obwodzie, chyba, że chodziłoby o wartość napięcia dla key-off. Ale też chyba bym sprawdzała na aku w obu warunkach.12,2 V to był pomiar miernikiem na klemach
Stopień naładowania, poprzez pomiar napięcia, który można zrobić samemu miernikiem, każdorazowo pomiar przy otwartym obwodzie akumulatoraTest akumulatora też robili za kilka dni w ASO i tam wyszło 12,69 V
Mierzyli urządzeniem diagnostycznym, więc chyba poprawnie. Zresztą już nie pierwszy raz.
Mam nawet wydruk. Tyle, że po tym pomiarze rano, po południu wyszło 12V w Witechu (chyba, że tam jest niepoprawny pomiar).
Pokaż załącznik 215700Pokaż załącznik 215704
Tak, chodziło mi o różnicę 0,5 V, ale pomiędzy pomiarem ze sterownika a pomiarem miernikiem. Pomiar miernikiem był również przy pozycji MAR, więc nie powinno być wielkich spadków różnic pomiędzy tymi pomiarami (chyba że sterownik przekłamuje).
Po drugie, jeżeli doładowali rano akumulator do pełna, to jakim cudem po południu pokazało naładowanie 64%?
Pomijając już to, że widocznymi objawami jakichś problemów z prądem jest wariowanie radia.
Akumulator w Giuliecie z S&S jest wyżyłowany i działa prawidłowo ok 1 roku, łatwo sprawdzić bo właśnie po z grubsza roku S&S zaczyna nie działać. Czyli komputer widzi niedoładowany permanentnie akumulator. No to doładowuję ładowarką i wtedy dwa dni jest dobrze. Sugeruje to w takim razie że ładowanie się nie wyrabia z definicji, pewnie alternator ma być tani czyli mniejszej mocy niż wymaga bilans. W sumie Giulietta tak ma, że akumulator co chwilę nowy, albo majstrowanie, albo nie przejmować się, czyli zapomnieć o S&S i przyzwyczaić się do sporadycznego wariowania elektroniki.