• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Kierownica multifunkcyjna montaż

aggi2807 o to samo pytales juz tu, po co pytac w 2 roznych tematach, potem robi sie syf na forum.
Wiem, wiem, ale wyszly mi 2 pytania w jednym zdaniu a odpowiedzi na kazde z nich znajduje sie w innym dziale, wszystko i tak obija sie o uklad kierowniczy wiec moze lepiej stworzyc nowy dzial a w takiej drobnicy czastkowych pytan tez sie mozna pogubic. Pewnie admin mnie wyleje bo zapaskudzam im strone LOL

Czy sterowanie radiem poprzez klawisze na kierownicy odbywa się poprzez magistralę CAN, czy może "tradycyjnie" poprzez zwykłe kabelki? Domyślam się, że CAN, ale chciałbym mieć potwierdzenie.
Pozdrawiam.
- Rafał

raczej zwykłe kabelki, masz normalną wiazke co wpinasz w radiu u samej góry.

Czy sterowanie radiem poprzez klawisze na kierownicy odbywa się poprzez magistralę CAN, czy może "tradycyjnie" poprzez zwykłe kabelki? Domyślam się, że CAN, ale chciałbym mieć potwierdzenie.

CANem. Za radiem zielona kostka mini iso zawsze jest pusta.

Witam, mam alfe z 2007r. Przy kierownicy nie posiadam przyciskow, niektorzy ponoc maja poprowadzone kable i teraz moje pytanie, gdzie ich szukac? Powinny znajdowac sie pod poduszka? Pozdrawiam

Witam, mam alfe z 2007r. Przy kierownicy nie posiadam przyciskow, niektorzy ponoc maja poprowadzone kable i teraz moje pytanie, gdzie ich szukac? Powinny znajdowac sie pod poduszka? Pozdrawiam

Ja nie mialem wyprowadzonej wiazaki kabli i po wymianie kierownicy przyciski mi nie dzialaja. Alfa poliftowa z 2008 wersja progression.

Moja jest z 09.2006,kostka do sterowania radiem była. Wystarczyło dokupić i wymienić sam panel na panel z przyciskami, zrobić osiowanie proxy i jest O.k.

Ok ale ktos mi powie, gdzie ta kostka sie znajduje jesli jest? A jesli jej nie ma to co trzeba nabyć drogą kupna? :)

Mam tylko kostke do klaksonu, z tym ze idzie do niej kilka kabelkow a wychodza dwa. To jest to? Ma ktos jakies foto? Ok zalozmy ze nie mam tych kabli, co musze kupic zeby to dzialalo?

Mam tylko kostke do klaksonu, z tym ze idzie do niej kilka kabelkow a wychodza dwa. To jest to? Ma ktos jakies foto? Ok zalozmy ze nie mam tych kabli, co musze kupic zeby to dzialalo?
Zacznij od pobrania e-learn dla twojego auta i tam znajdziesz dokładny opis interesujących Ciebie kostek wraz z kolorami kabli i schemat. Wtedy wszystko się rozjaśni :) i wyjaśni czy masz odpowiednie przewody czy ich niema. ja niestety ale nie zrobiłem fotek u siebie ale podstawa to schemat żeby wiedzieć co się robi.

Panel z przyciskami będzie miał taką samą kostkę, tylko z większą ilością kabli. Powinno wszystko pasować bez przeróbek.

wymieniłem kierownicę na taką z przyciskami.
działają jedynie, gdy włączony jest zapłon.

gdy wyciągnę kluczyk i włączę radio, przyciski nie działają.

czy tak ma być??

Ponieważ ostatnio dodawałem multifunkcję do swojej kierownicy, podzielę się kilkoma uwagami:
- potwierdzam, że w zwijaku znajdowały się odpowiednie przewody (rocznik 2007)
- trzeba było tylko wymienić wiązkę w samej kierownicy, bo nie miała odgałęzienia do multifunkcji - odchodziły tylko dwa przewody do klaksonu. Kupiłem całą kierownicę z multifunkcją, wymieniłem wiązkę i sprzedaję kierownicę w wersji podstawowej. Natomiast jeśli ktoś chce, można dorobić wiązkę samemu - kwestia dobrania odpowiedniej wtyczki. Powinno się coś znaleźć w sklepie z elementami elektronicznymi.
- rzecz najważniejsza - nie udało mi się znaleźć w eLearnie rozpiski przewodów wewnątrz kierownicy, więc zrobiłem to samemu - poniżej wklejam moje radosne notatki - może komuś się przyda i pozwoli zaoszczędzić na kupnie całej kierownicy:
attachment.php

i cała wiązka:
attachment.php

Załączniki

• image044.jpg
    image044.jpg
    46 KB · Wyświetleń: 736
  • image042.jpg
    image042.jpg
    64.9 KB · Wyświetleń: 706
Przyciski z kiery nie działają przy wyłączonym zapłonie.

Orientuje się ktoś czy istnieje możliwość wymiany kierownicy na wielofunkcyjną w ASO, czy raczej trzeba to robić na własną rękę lub w nieautoryzowanym serwisie?

Pewnie każą Ci zapłacić jak za opcję wyposażenia. Jeżeli kupisz całą kierownicę multi to wymiana to jest pryszcz, zdejmujesz starą, zakładasz nową, osiowanie proxy i już.

Amortyzatory
Powrót