„Intercooler” AR 147 JTDm

gizmo1988

Nowy
Auto
Fiat Brava 1.9 JTD. Alfa Romeo 147 1.9 JTDm 350NM+
Witam
Posiadam AR z 1.9 JTDm 120 KM podniesione mapa do ok. 150KM.
Chciałbym wymienić IC na większy lecz żeby pasował w standardowe miejsce bez żadnych przeróbek. Może ktoś już bawił się w to :d
Co proponujecie ?
Czy jest sens to robić czy lepiej pójść w stronę dużego centralnego IC ?

a od 156 140koni niejest wiekszy?

albo od 147 150 koni

no tak ale czy będzie większa różnica wydajności od standardu ?

a od 159 2.4 200KM będzie pasował ? lub słyszałem że od sabów też można coś spasować

Nie od 140 lub 150 nie jest większy. Duże coolery miały dopiero 159. Nie ma opcji szukania jakiegoś coolera od innych aut. Dajesz chinola i dolot z nierdzewki i masz cacy. Zabawy jest troche ale do zrobienia nawet samemu. Mam taki cooler u siebie w 156 i jest ok

550x180x65 jak mnie pamięć nie myli taki mam u siebie. Zagadaj do omena, on w swojej byłej 147 też miał taki cooler jak dobrze pamiętam

Podepne się do tematu. 550x180x65 będzie lepiej pasować czy 550x140x65?

180 bedzie lepszy, bedzie lepiej chłodził. Taki mam u siebie

ale jednostronny czy dwustronny masz? a czy pasi taki pod zderzakiem czy trzeba coś rzeźbić w zderzaku ? bo różnie słyszłałem

Ps. Wczoraj shamowałem auto i wyszło 145 KM i 355 Nm :) mogło wyjść parę więcej koników ale nie jest źle, za to moment jest fajny :D

Podepne się do tematu. 550x180x65 będzie lepiej pasować czy 550x140x65?

Będzie niższy. Lepiej czy gorzej? 180 wchodzi idealnie więc będzie "lepiej" ... Laga nie będzie. A jak będzie to można w sofcie skorygować. Ale nie będzie :)

Można zrobić bez rzeźby. Bierz dwustronny

Ja mam dwustronny, halogeny są i w zasadzie wszystko ok. Jednostronny też można założyc, i też wszystko podobno da się upchać, wiem że cinek to robił paru osobą z forum

Dwustronny 180 będzie najlepszym rozwiązaniem, jednostronne coolery to dodatkowa restrykcja.

A przy 1.9 więcej miejsca wiec spokojnie dwustronny wejdzie. Przy tej wielkosci IC Laga nie bedzie większego niż był.

a nierdzewke z metra kupujecie ? i kolanka łaczniki silikonowe bez spawania kolanek czy jak?
bo się ciągle zastanawiam nad frontem w 156

a nierdzewke z metra kupujecie ? i kolanka łaczniki silikonowe bez spawania kolanek czy jak?
bo się ciągle zastanawiam nad frontem w 156

Nie sprzedajesz juz ?? W FL pod zderzakiem jest dość miejsca na duży IC

sprzedaje , tylko kurcze handlarze mają lepsze oferty więc pewnie mogę nie sprzedać , co do coolera to już upatrzyłem sobie na allegro jakieś , lecz problemem jest zrobienie rur , ewentualnie jakas porada , czy kupić z "metra" później powycinać i łącznikami to połączyć czy dać komuś do spawania ?
Może ktoś ma może zapisane ile metrów kupił tych rur albo też jakiś projekt na papierze

no dobra wiec zdecydowałem się na 550x180x65 tak jak polecacie.... a teraz jest sprawa tego typu - czy mogłby ktoś podesłać fotki takich colerów zamontowanych w 147 po FL ? zastanawiam się jak jest widoczny o ile jest widoczny przez zderzak i jak pod maską to wyglada ??

Amortyzatory
Powrót