Zaciski brembo a ET

Odświeżę temat i proszę o pomoc...

Kupiłem alufelgi z przeznaczeniem na zimowy komplet - oryginalne do AR 166 (6,5Jx16H2, ET 41). Obecnie mam 18ki Toora (ET 36,5). Po przymiarce okazało się, że nie nie wchodzą na piastę na przód, bo zaciski blokują. W serwisie oponiarskim obmierzyli, że wejdą na dystansach 20 mm. Iść w te dystanse, czy szukać felg, które wejdą bez takich kombinacji?

attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• P1020729.jpg
    P1020729.jpg
    73.9 KB · Wyświetleń: 262
  • P1020727.jpg
    P1020727.jpg
    63.8 KB · Wyświetleń: 248
  • P1020731.jpg
    P1020731.jpg
    83.1 KB · Wyświetleń: 249
  • mms_img1414273246.jpg
    mms_img1414273246.jpg
    253.5 KB · Wyświetleń: 260
Toory masz 18" takie były fabrycznie do wersji TI.
Te 16" to masz od wersji bez brembo. Musisz mieć z ET 36,5 jak dobrze pamiętam. Są takie.

Nie Marku, et jest takie same, są szersze - 7 cali. Pisałem o tym w wątku: http://www.forum.alfaholicy.org/166/84445-felgi_do_166_a-63.html#post1383841
Możliwe. Choć wydawało mi się że są dwa ET tego modelu i właśnie któreś nie wychodziły.
Jeżeli chodzi o dystanse to oczywiście możesz dać. Pewnie wyjdzie to taniej niż szukać innych felg zwłaszcza że ta masz jak nowe. W dodatku widziałem 166 na dystansach (ale 17") i uważam że jak ktoś nie ma obniżonej to jest świetny efekt + przyczepność oczywiście.
Jednak trzeba to zrobić z głową i kupić odpowiednie + wszystkie śruby nowe.

W et też jest różnica pod brembo 36,5 a możliwe że tak jak mówisz w szerokości również to by wychodziło na to że były trzy rodzaje.

Jeśłi tak to przydało by się potwierdzenie, że faktycznie były 3 wersje 16tek. Ja mam 7 cali et41 na brembo - możnaje poznać że sa inne niż te pokazana wyżej bo miejsce otworów na śruby jest w zagłębieniu, nie tak płasko jak tu.

Na pewno wychodziły dwa rodzaje szerokości w felgach 16", czyli 6.5J oraz 7J (pierwsze na 205 opony, drugie na 215). To podaje nawet instrukcja.
Na pewno też obie te szerokości wchodziły na Brembo. A wiem, że są też takie 16" 6.5J które na Brembo nie wchodzą, więc drogą dedukcji wychodzi, że mamy takie opcje:
6.5J ET36.5
6.5J ET41
7J ET41

Co do dystansów: mam i nie narzekam :)
Oczywiście trzeba zmienić komplet śrub, ja musiałem też odkręcić/odciąć ten bolec pozycjonujący tarcze, bo dystanse nie miały otworów. U siebie mam 15mm i są z kołnierzem pozycjonującym, przy 20mm też nie będzie z tym problemu. Przy 10mm nie robią, bo się nie da.

Panowie,
Mam 6.5J ET41, które wejdą na Brembo. Stąd też wniosek, że tak jak było wcześniej wspomniane rodzajów było kilka. U mnie problem wygląda jeszcze tak, że udało mi się po okazyjnej cenie zakupić 3 sztuki 6.5J i teraz szukam już jakiś czas jednej sztuki tego rozmiaru. Wychodzi na to, że włoscy inżynierowie projektowali jak im sie makaron na widelec nawinął.

Powinienem mieć jedną sztukę taka jak potrzebujesz jak coś to PW

Poczytaj wątek to się dowiesz. A w necie co to jest ET. Bez sensu teraz specjalnie dla Ciebie powtarzać to wszystko co już zostało napisane.

Chcesz jeździć kulawym autem? Musisz mieć jednakowe ET przynajmniej na jednej osi. A najlepiej na obydwu osiach. ET to odsadzenie felgi, im mniejsze ET - tym bardziej felga wystaje z nadkola, jeśli ET się zwiększa - felga jest bardziej schowana w nadkole.

Wystarczy w necie poszperac. Generalnie to wyczytalem ze jeżeli na jednej osi sa felgi o różym ET to zmienia sie płaszczyzna osi obrotu kół dla tej osi wzgledem osi drugiej. I generalnie wychodzi na to ze auto zachowuje sie jakby miało przesunięta podłużnice po dzwonie. U Ciebie to będzie 41-36.5= 4.5 mm. Czyli tak jakbys miał przekoszone auto o 4.5 mm. Nie wiem czy to zle czy dobrze, ale zaleca sie aby na jednej osi były 2 felgi o takim samym et.
Jeżeli bredze to niech mnie ktros poprawi

Przecież to jest oczywiste że na tej samej osi musisz mieć identyczne et, szerokość i identyczne opony.

Oczywiście jeśli obie mają te samą szerokość, a jest ta sama?

I że są tego samego wzoru, ale można i tak ;)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót