[159] Spryskiwacze

volgin87

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 Ti
Panowie mam takie pytanko,a mianowicie jak to u was jest ze spryskiwaczami na szybe bo mam Alfe 159 Ti z bi xenonem i po właczeniu spryskiwaczy leci płyn i na swiatła i na szybe ale na szybe bardzo mało tylko taka mgiełka i nic więcej nawet jak przytrzymam długo spust to i tak nic sie nie dzieje,tak ma być czy cos jest nie tak??

ja nie mam xenonow i mi sikaja spryskiwacze mocno i az na dach.Wiecej na dach leci nawet niz na szybe.Mi nie robi az takiej mgielki jak w peugeocie 407 ktorym jezdzilem tylko bardziej sika strumieniem.

Podczas postoju leci tak jak pisze Czarny, podczas jazdy, mgiełka i część wali w ramiona wycieraczek. Co do ksenonów to spryskują się razem z szybą.

U mnie czy na postoju czy podczas jazdy niema różnicy,ale jak dla mnie leci bardzo mało tego płynu,co może być nie tak?

Mam ksenony i na szybę leci wystarczająco dużo płynu.
Może przewody się przytkały?

mi poniżej -10 stopni spryski nie działają :( płyn mam zimowy, jakby ktoś pytał. A w lecie psikają jak im się podoba, raz mgiełka raz pojedynczy sik. Na wiosnę chyba zrobię modyfikację, zamontuję w podszybiu spryskiwacze z fiata 500 - przynajmniej potrójnym strumieniem będą psikały.

No u mnie psikaja ale leci taka mała mgiełka ze przy takiej pogodzie jak jest teraz to to co zostanie wypsikniete nie wystarcza zeby wyczyscic szybe i nie wazne czy długo trzymam spust czy krótko i tak psiknie tylko chwile i juz przestaja a w kazdym innym aucie psikały tak długo dopóki nie puszcze spustu. Nie za bardzo wiem jak sie z tym uporać :/

No to masz coś nie tak, też mam xenon i u mnie sprysk trwa tak długo jak przytrzymam manetkę. Na postoju to oprócz szyby samochód jest mokry aż po tylną klapę, a wczasie jazdy wszystko leci na szybę.

Nie reguluje

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

Moze juz pompki macie wydymane?

valgin, a ty masz zalozone wezyki na odwrot :) Od lamp masz na szybe, ten co ma isc na szyby u Ciebie idzie na lampy.

Moze juz pompki macie wydymane?

valgin, a ty masz zalozone wezyki na odwrot :) Od lamp masz na szybe, ten co ma isc na szyby u Ciebie idzie na lampy.
U mnie jest problem nie z tym, że za słabo pryska, ale z tym, że pryska mi na dach i na szybę samochodu jadącego za mną:). Ciśnienie i ilość pryskanego płynu jest dobra.

U mnie jest tak samo, musze się rozpędzić do 90kmh żeby spryskać szybę

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

U mnie leje cały czas na szybę, przy większych prędkościach mgiełka w okolice spoczynku wycieraczek, może lekko nad nie, natomiast przy mniejszych prędkościach okolice od środka szyby do jej górnej krawędzi. Myślę, że to kwestia wyregulowania dysz. Mała igła i nieznacznie idzie to poprawić.

Przy mniejszych prędkościach oczywiście leje strumieniem.

Szczerze to nawet się nie zastanawiałem nad tym czy jest czy nie, to dziwne jeśli niema...Może jest a bardzo nie znaczna a wystarczająca. Albo miejsce mocowania całego spryskiwacza się poluzowało czy przemieściło.

Wiesz, nie wiem czy prawie wszyscy tak mają. Ja bym spróbował włożyć delikatnie igłę i skorygować. Byłem właśnie zaglądnąć i raczej cały spryskiwacz by nie zmienił pozycji, ale jeśli igła nie pomoże to bym pomyślał o tym jak nieco cały spryskiwacz obniżyć na tych zaczepach. To są naprawdę minimalne różnice w ustawieniu.
Ja mam inne pytanie, czy też po polaniu szybę wodą wycieraczka nie włącza się automatycznie? Dopiero trzeba jeszcze włączyć jej funkcję.
Inaczej sprawa się ma jak jechałem wczoraj podczas deszczu, otóż jeśli były włączone z funcją wycierania cały czas to polanie wodą spowodowało od razu kilkukrotne dodatkowe wytarcie szyby wycieraczką.
To normalne?

U mnie jest problem nie z tym, że za słabo pryska, ale z tym, że pryska mi na dach i na szybę samochodu jadącego za mną:). Ciśnienie i ilość pryskanego płynu jest dobra.

Zawsze mozesz psiknac jakiemus wnerwiajacemu rowerzyscie ;-)

Dodano po 3 minutes:

Ja mam inne pytanie, czy też po polaniu szybę wodą wycieraczka nie włącza się automatycznie? Dopiero trzeba jeszcze włączyć jej funkcję.
Inaczej sprawa się ma jak jechałem wczoraj podczas deszczu, otóż jeśli były włączone z funcją wycierania cały czas to polanie wodą spowodowało od razu kilkukrotne dodatkowe wytarcie szyby wycieraczką.
To normalne?

Moze za lekko wciskasz manetke. U minie ja tak zrobie to tez nie wlaczaja sie wycieraczki.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót