[156] 156 2.5 v6

b0rn20wn

Nowy
Auto
Alfa 156 2.5 V6 2001
Witam,

od niedawna posiadam Alfę 156 ze znanym i lubianym 2.5 V6. Autko z 2001 roku, sprowadzone ze Szwajcarii.
Mam pewne subtelne plany co do mojej włoszki, co z tego wyjdzie - czas pokaże.

Na początek na pewno:

- zabezpieczenie podwozia
- drobne poprawki lakiernicze
- piaskowanie i malowanie felg
- opony letnie
- brak(uszkodzona) blokady przypadkowego wrzucenia wstecznego

Zdjęcie słabe, ale pogoda nie rozpieszcza.

Pozdrawiam :)

Załączniki

• IMG_20130402_185649.jpg
    IMG_20130402_185649.jpg
    104.5 KB · Wyświetleń: 328
Dla tego dźwięku byłbym w stanie swoją oddać bez większych zastanowień,. ;D
Szerokości kolego! Nie żałuj jej czasem czerwonego pola! ;)

Szkoda że 1 zdjecie... Powodzenia w realizacji planów.

witamy w granie posiadaczy V :) dbaj bo v6 daje mega frajde z jazdy

Gratulacje!! Kolejna Fałka na forum. Czekamy na więcej zdjęć i słów o Włoszce.

W końcu nie diesel :cool: bo dział Nasze Belle zdominowany przez ropojadów.
Jak na razie widzę brudną serię, czekam na więcej dopieszczonej V6 :)

Gdzie w Kraku krążysz? wydaje mi się że pare razy Cie widziałem :)

Będą lepsze fotki, tylko myjnie odwiedzę jak słońce się pokaże ;)

W Krakowie najczęściej jestem w okolicach M1 i białego prądnika.

Ja z żabińca, często latam po Bora Komorowskiego, także myślę że to właśnie ciebie widywałem:) Pozdro i dozo

P.S. Ramki se kup :P

Ja z żabińca, często latam po Bora Komorowskiego, także myślę że to właśnie ciebie widywałem:) Pozdro i dozo

P.S. Ramki se kup :P

Faktycznie chyba mnie widziałeś, bo z roboty wracam opolską w stronę wiślickiej, po drodze mijając żabiniec ;) Swoją drogą to najczęściej jadę slalomem coby kanały i dziury po minach ominąć :p Ramki przy okazji, na razie o koniczynkach na szczęście myślę ;)

Pozdro ;)

Witam,

od niedawna posiadam Alfę 156 ze znanym i lubianym 2.5 V6. Autko z 2001 roku, sprowadzone ze Szwajcarii.
Mam pewne subtelne plany co do mojej włoszki, co z tego wyjdzie - czas pokaże.

Na początek na pewno:

- drobne poprawki lakiernicze
- piaskowanie i malowanie felg
- opony letnie
- brak(uszkodzona) blokady przypadkowego wrzucenia wstecznego

Zdjęcie słabe, ale pogoda nie rozpieszcza.

Pozdrawiam :)

Siemka, nie wiem jak edytować pierwszy post żeby to jakoś wyglądało więc piszę tak.

Jak obiecałem, wrzucam więcej zdjęć, i parę słów o mojej Belli.

IMG_20130422_105155.jpgIMG_20130422_105208.jpgIMG_20130422_105223.jpgIMG_20130422_105240.jpgIMG_20130422_105257.jpg

Z tego co udało mi się zauważyć jest to wersja z pakietem Sportpack,
tak przynajmniej wnioskuję po "carbonie" na panelu środkowym, nakładkach na progi oraz
spryskiwaczach reflektorów.
Felgi to klasyczne 16" telefony (do piaskowania i malowania, jaki kolor proponujecie? :D)

IMG_20130422_105324.jpgIMG_20130422_105348.jpg
Tapicerka skórzana MOMO, kierownica obszyta skórą fabrycznie, aluminiowe nakładki na pedały. Z wyposażenia dodatkowego to klima,
podobno ASR z ESP (ciężko wyczuć czy faktycznie jest), miały być podgrzewane fotele ale nie ma (przynajmniej nie znalazłem
przycisków od ich uruchamiania).

IMG_20130422_105409.jpg
Nabyłem ją już z zamontowaną górną rozpórką kielichów (fabryczna).
Zawieszenie zostało obniżone i utwardzone przez poprzedniego właściciela (w dok. przewozowych stało że sprężyny to APEX -40 mm chyba).
Z tyłu zamontowany odczepiany hak (na rowery jak znalazł ;) )
Zaciski pomalowane na czerwono :cool:
Zrobione:
- kompletny rozrząd Gates
- olej Motul x-cess 8100 5W40 (ponoć full syntetyk)
- opony Pirelli P7 Cinturato 205/55R16 91V
- przeciwsłonecznik kierowcy
- łączniki elastyczne wydechu

Do zrobienia:
- wahacze górne z przodu (w tym tygodniu, bo luz na kołach spory)
- obrotomierz zawyża (przy odcięciu wskazówka ląduje gdzieś w okolicach 13 000 RPM:rolleyes:)
- malowanie nadkoli
- nowe radio (swoją drogą odkąd usłyszałem V6 to radio włączyłem tylko raz, żeby sprawdzić czy działa :P)

Dalsze plany:
- sprzęgło ( przy szybkiej zmianie biegów na wysokich obrotach mam wrażenie że się ślizga)
- hamulce brembo od 166 (pomimo że jestem z tych bardzo zadowolony, chyba jakieś dobre klocki są założone)
- hydrografika carbon na innych plastikach, do kompletu z panelem środkowym
- może czerwone boczki ;)
- aku w bagażniku (jest sens?)

Chyba tyle jak narazie. Pozdro

Ostatnia edycja:
Załączniki nie banglają, wrzuć jeszcze raz. Po radio zapraszam do nas, najlepsze ceny ;)

nowe radio (swoją drogą odkąd usłyszałem V6 to radio włączyłem tylko raz, żeby sprawdzić czy działa :P)

Ja swojego używam tylko wtedy jak jadę z kimś z kim nie chce mi się gadać :rolleyes:

Ja będziesz malował felunek to na taki kolor jak obecnie (ew. lekko inny odcień) Czarne felgi będą się zlewać z karoserią i będzie to wyglądało jakbyś jeździł na stalówkach.
Jak wygląda sprawa z tą rozpórką kielichów. Użytkownicy mówią, że OK ale już na Twoim zdjęciu widać, że dostęp do zbiorniczka od wspomagania jest delikatnie mówiąc utrudniony. Jak to wygląda u Ciebie?
Oponki Pirelli P7 cośtam są przednie. Mam je na drugim autku i są fenomenalne.
Jak będziesz robił podłogę sprawdz jeszcze co dzieje się w środku pod wykładziną. Jak kupowałem swoją bellę widziałem kilka, które miały zjedzoną podłogę pod nogami kierowcy i na łączeniu z progami.
Akumulator w bagażniku ma sens bo wiadomo, że silnik trochę waży a i sam aku do najmniejszych nie należy. Tylko czy to wszystko da jakieś znaczące efekty...?

Jeśli chodzi o kolor, to właśnie myślałem o seryjnym albo coś wpadającego w grafit. A czarny mat na felach jakoś mi nie podchodzi.
Chyba że zamiast malowania, zakupić na lato nowy komplet a te na zimę zostawić.
Co do rozpórki, to zdjęcie jest od przodu i nie widać dobrze ile miejsca jest za nią. Zbiorniczek da się spokojnie otworzyć, może przy wlewaniu oleju będzie
większy problem. Na szczęście jest przewężenie na zbiorniczek od płynu hamulcowego, więc tu będzie ok.

Oponki jak narazie bardzo miło mnie zaskakują, tylko niższy profil byłby chyba lepszy, mniej by się gięły w zakrętach.

Aku chętnie bym przełożył, tylko nie wiem jak się do tego zabrać, jak go tam przymocować, przeciągnąć kable itp.
Sam aku powinien z 13-14 kg ważyć (tak przypuszczam) więc powinien poprawić trochę rozkład masy przy tak dużym silniku.

Najchętniej bym jeszcze odchudził samochód, ale nie mam na to jeszcze konkretnego planu.
Może maska z włókna szklanego? Z 10 kg pewnie idzie zaoszczędzić dodatkowo.

Przycisku od grzanych dup poszukaj po prawej stronie fotela kierowcy. Na dole, taki luźny guzik - jakby na sprężynie. Ja u siebie znalazlem, a jakże, przypadkowo.

Coś nie mogę znaleźć tego przycisku, więc pewnie go nie ma. Gdzieś na forum przeczytałem że fotele ze skórą MOMO często nie miały grzania, ale w zamian był magnezowy szkielet. Ciekawe ile w tym prawdy ;)

Amortyzatory
Powrót