Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Ikona ładowania (czerwony akumulator)

Użytkownik Świeżak Avatar kml89
    Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto
    Giulia 200@294KM (2017) | Audi S3 (2022)

Domyślnie Ikona ładowania (czerwony akumulator)

Problem:
    Giulia z 2017, po wymianie licznika z małego na większy, zaczęła mi się palić ikona ładowania (ten taki czerwony akumulatorek), bezpośrednio po odpaleniu po wymianie licznika świeciła się chwilę po czym zgasła, następnego dnia świeciła się dłużej, zgasła po przejechaniu ~10km. Ale obecnie nie gaśnie.

Mało jeżdżę, czasem w weekend auto stoi, SOC mi spadło dzisiaj do 61%, po zrobieniu swojej typowej trasy, czyli dom-szkoła dzieci-dom (~5-10km) - wzrosło do 63%. Czyli wygląda jakby coś jednak ładowało.

Akumulator z marca tego roku, Varta Silver Dynamic AGM G14 95Ah 850A 12V

Wiem, że wróżenie z fusów, ale czy ta ikona może mieć związek z niskim SOC + może jakiś stary firmware licznika, czy faktycznie coś jest z ładowaniem na rzeczy, na poprzednim liczniku nigdy tej ikony nie uświadczyłem, ale może coś się zbiegło w czasie (grzebanie przy aucie, spadki temperatur).

Sprawdzałem napięcia w MES, 14,5V, złącze OBD rano dostawało 10,9V na wyłączonym, 13,8V na odpalonym silniku, ECU ponad 14V na pewno (zapłon), pod obciążeniem dmuchawy na max, światła, ogrzewanie tylnej szyby, spadało do 13,5V.

PROXI bajt 63 mi ustawiło na: xxxx0010 (nie byłem na tyle mądry by zrobić backup przed, nie znałem czarodziejskiego ctrl+alt+c jeszcze..)

znalazłem taką rozpiskę:
    xxxx0001 - 80Ah 680A - default setting for Giulia/Stelvio EU
    xxxx0010 - 95Ah 800A - default setting for Giulia/Stelvio US
    xxxx0011 - 80Ah 680A - default setting for diesel Giulia/Stelvio
    xxxx1010 - H8 flooded
    xxxx1011 - H8 AGM - default setting for Giulia/Stelvio MY20 models US/EU

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Backup proxi masz w folderze Multiecuscan, z każdego wejścia jest log wiec i z pierwszego. 5ta linijka bodajze masz cały hex proxi. Ale to masz dobrze ustawione, bo o ile kojarzę to ze starym bcm i starym ibs nie można ustawić tego AGMa. Proxi Ci nic tu nie zmieniło, z resztą tylko zmiana licznika + proxi nie zmienia żadnych ustawień, zmienia co najwyżej jakieś bajty w pierwszej części, gdzie są różne sprawy typu kto robił proxi ostatnie czy tabele EOL dla modułów.

SoC 61-63% niestety przy takim stylu jazdy oraz temperaturach niższych to też nic dziwnego. Dziwi natomiast to 10.9V w OBD bez włączonego silnika. Na aku ile mierzysz?

Ikonki aku bym się nie spodziewał - to dziwne. Coś to za licznik założył? Jaki firmware w nim masz - wejdź i odczytaj (wspominam bo na allegro są i liczniki sprzed produkcji - do dzis oferują takie prototyp z Q z innymi tarczami/czerwonymi wskazówkami które nie działają dobrze w autach)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto

Domyślnie

licznik normalny, ten w dobrej cenie z allegro, nowy niby ze skalą km/h wiodącą (ale też z mniej widoczną skalą mph), przebieg był 0, ustawiłem swój poprzedni
    wszystko działa jak należy tylko ta ikona zaczęła razić oko przez co zacząłem monitorować SoC w obawie przed lawetą

po zrobieniu PROXI wszystko miałem po włosku

Auto

Domyślnie

O ile kojarzę licznik jak i nowe radio często chwilowo lub do zmiany ustawienia ręcznie zmieniają język i często jest to włoski albo angielski z obserwacji, więc to akurat olej.

jaki firmware siedzi w liczniku? zczytaj czy nie jakiś archaik. skoro to nówka to też jego numer będzie na tylnej etykiecie bodajże druga linijka od góry Dxx i to co dalej jest 4 cyfry (przedzielone kropką) o ile z głowy pamiętam to właśnie wersja fabryczna z jaką wypuszczono

Bardzo dziwny przypadek, nigdy nie słyszałem żeby były jakieś różnice na różne rynki (np LHD vs RHD) jeśli chodzi o ładowanie, no ale też nigdy pod tym kątem nic nie sprawdzałem (schematy/ePer)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto

Domyślnie

Demontować już mi się nie chce. A jeśli byłaby stara wersja firmware to serwis może wrzucić jakiś update, czy już nic się nie da?
    Ikona na początku się nie wyświetlała, jutro zrobię dłuższą trasę i jeśli po podładowaniu zniknie, to będzie sugerowało że jest tu jakaś inna tolerancja napięć

etykieta na kartonie:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	etykieta_licznik.jpg
Wyświetleń:	46
Rozmiar:	77.9 KB
ID:	290245

- - - Updated - - -

Człowiek nawet prostownika nie ma, żeby podładować..

z logów:
    Instrument Panel Continental
    --------------------------------------------------------------
    FIAT drawing number: 50545741
    Hardware number: A2C96687007
    Hardware version: 01
    Software number: AR952 HL
    Software version: 071C
    Ostatnio edytowane przez kml89 ; 05-11-2024 o 14:45

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Miałem niedawno SoC 60% i nic się nie działo złego na wyświetlaczu. Więc to wątpliwe żeby to samo tylko SoC było przyczyną kontrolki. Choć może różne firmware'y to i różne reakcje, cHGW...
    A tak przy okazji to żeby podładować z 60 do 80% to musiałem przejechać 1500km (S-ką). Nie, że akurat specjalnie te 1500 walnąłem żeby aku podnieść tylko tak się złożyło :-).

Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto

Domyślnie

wiem, że cudów nie podładuję, ale muszę być (być może) na jakiejś granicy, skoro dzień wcześniej nie wyświetlało ikonki, później znikała po paru km.
    Nie powiem, też mnie ta sytuacja zastanawia

jeszcze mógłbym wrócić do starego licznika i sprawdzić, ale niechętnie ;p

Auto

Domyślnie

żadne akumulatory nie mają się pojawiać nawet jak SoC jest 20% to po pierwsze - nie raz przy robotach w aucie/próbach/testach zdrenowałem swój aku do stanu krytycznego i takich rzeczy nie było - co najwyżej komunikat o słabym aku ale to już jak SoC był typu 4%.

@kml89 ogólnie po numerze części 50545xxx to będzie licznik z początku produkcji. Są updaty, teoretycznie do wersji 203C powinien być podniesiony, ale nie wiem czy wyskoczą na 100% w ASO te najnowsze (czy nie wyskakują dopiero z radiem drugiej generacji), a i czy będą chcieli updatować (update licznika to ponad 1h wgrywania). Zagadaj z ShopEFI w Legincy ile wziąłby za update - wiem że może wymusić bo ma inny soft do wgrywania. Może warto przy okazji jakiś innych serwisów kiedy wezmą auto na kilka godzin (typu wymiana oleju w skrzyni/dyfrach czy coś)

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Wczoraj po testach audio miastem IBS 30% i żadnych kontrolek alarmowych.
    Co ciekawe dość szybko tym razem, 15km jazdy, i IBS wrócił pod 70% (i trzyma).

Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto

Domyślnie

No słuchajcie, pojechałem dalej ~150km, podładowało się do 65% ikona nie zniknęła, odpalam rano.. czysto.

Drogą kupna wyposażyłem się woltomierz, zbadam akumulator, podładuję go 'na stole', ale... obstawiam jednak, że coś z tą wersją softu licznika
    na starym (małym) też musiało mi przecież SoC spadać poniżej i nigdy nie widziałem kontrolki

temat chyba do zamknięcia, dzięki za zaangażowanie @epsonix, @netzmark