Problem:
Giulia z 2017, po wymianie licznika z małego na większy, zaczęła mi się palić ikona ładowania (ten taki czerwony akumulatorek), bezpośrednio po odpaleniu po wymianie licznika świeciła się chwilę po czym zgasła, następnego dnia świeciła się dłużej, zgasła po przejechaniu ~10km. Ale obecnie nie gaśnie.
Mało jeżdżę, czasem w weekend auto stoi, SOC mi spadło dzisiaj do 61%, po zrobieniu swojej typowej trasy, czyli dom-szkoła dzieci-dom (~5-10km) - wzrosło do 63%. Czyli wygląda jakby coś jednak ładowało.
Akumulator z marca tego roku, Varta Silver Dynamic AGM G14 95Ah 850A 12V
Wiem, że wróżenie z fusów, ale czy ta ikona może mieć związek z niskim SOC + może jakiś stary firmware licznika, czy faktycznie coś jest z ładowaniem na rzeczy, na poprzednim liczniku nigdy tej ikony nie uświadczyłem, ale może coś się zbiegło w czasie (grzebanie przy aucie, spadki temperatur).
Sprawdzałem napięcia w MES, 14,5V, złącze OBD rano dostawało 10,9V na wyłączonym, 13,8V na odpalonym silniku, ECU ponad 14V na pewno (zapłon), pod obciążeniem dmuchawy na max, światła, ogrzewanie tylnej szyby, spadało do 13,5V.
PROXI bajt 63 mi ustawiło na: xxxx0010 (nie byłem na tyle mądry by zrobić backup przed, nie znałem czarodziejskiego ctrl+alt+c jeszcze..)
znalazłem taką rozpiskę:
xxxx0001 - 80Ah 680A - default setting for Giulia/Stelvio EU
xxxx0010 - 95Ah 800A - default setting for Giulia/Stelvio US
xxxx0011 - 80Ah 680A - default setting for diesel Giulia/Stelvio
xxxx1010 - H8 flooded
xxxx1011 - H8 AGM - default setting for Giulia/Stelvio MY20 models US/EU