Witam Panowie
Przed zakupem giuli czytałem o wypadaniu zapłonu i szarpaniu podczas jazdy na zimnym silniku. Otóż dopadło to i mnie.
Jako że prowadzę swój warsztat postanowiłem rozwiązać ten problem.
Pierwsza rzecz to taka iż w książce przeczytałem że wymiana świec jest co 60 tyś, i właśnie moja niunia ma już 60 tyś, w piątek po pracy do brałem się do świec, okazało się że świece mają liczne przebarwienia,nagar, a także zły odstęp między elektrodami wynosił on 0.45 według książki i auto daty z texy powinien wynosić 0.60
Wyczyściłem, poprawiłem odstępy, efekt był taki auto troszeczkę lepiej reaguje na gaz, nie ma szarpnięć podczas jazdy ani na postoju po uruchomieniu silnika po całej nocy. Oczywiście zamówilem już nowe te same
NGK ILZKR7G7G koszt około 43 zł sztuka
Teraz do sedna!
Powodem tych problemów są:
Zbyt duża dawka paliwa przy zimnym silniku(po to by rozgrzać katalizator), będę próbował ją zmniejszyć.
Źle dobrane świece zapłonowe, jest za mała ciepłota, i tutaj jestem w trakcie rozmów ze szkoleniowcem z NGK, po zmianie swoich świec oddam mu swoje do testów, aby mogli sprawdzić jakie świece można zastosować zamiast obecnych.
Kolejny problem to wysoka temperatura spalania paliwa przy której powstaje nagar na świecy
Oraz zmniejszanie się odstępu elektrody co przy tego typu świecach jest bardzo istotne.
Pan z NGK po podaniu mu tych wszystkich informacji stwierdził po konsultacji z działem technicznym, że świece w tego typu silnikach powinny być wymienione max co 30 tyś że względu na wysoką temperaturę w jakiej pracują i szybkie uszkodzenia ceramiki wewnątrz świec.
Reasumując we wtorek będę miał nowe świece zakładam i wysyłam stare do NGK i czekam na odpowiedź.
Kolejnym problemem jakim chce się zająć jest grzechot silnika na zimnym silniku, ale temat podejmę dopiero w przyszłą sobotę
- - - Updated - - -

[/QUOTE
Masz 280 czy 200 KM? Może to mieć jakieś znaczenie dla obciążeń cieplnych. Jakiego rodzaju jest nagar? Zwykle odstęp elektrod się zwiększa skutkiem elektroerozji _ jaki mechanizm zmniejszenia się odstępu.
Dla mnie wniosek jeden _ jest jak z olejem : w przeciętnej eksploatacji wymiana góra po 10 kkm, 30kkm to bajka marketingowa lub autostrada non stop. Czyli świece jak np. w Giulietcie góra 30kkm i zmiana, tym bardziej, że są tanie.