więc jaki polecacie ELM do połączenia z MES?
więc jaki polecacie ELM do połączenia z MES?
Podobno Viakeny sprawują się dobrze.
Potwierdzam, kupilem wlasnie Viaken STN2120 (wersja usb!) plus dwa adaptery (niebieski i szary) - sa dostepne na allegro ze smartem.
Do tego bypassa od [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] i osiowanie przechodzi bez problemu w Stelvio MY20.
Tak jesli elm to viaken
Po założeniu selektora z R modę u mnie nie przechodzi skrzynia biegów. Q4 2018 benzyna 280 KM. Jakieś pomysły??? Kabel i MultiecuScan oryginalne. ~Kabel Viaken 2120
Ostatnio edytowane przez yankyone ; 22-05-2024 o 11:48 Powód: zawężenie problemu
Na 100% skrzynia TCM czy moze q4 DTCM? Jaki numer(wersja softu obu modułów?
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Cześć!
Mam Giulię wyprodukowaną w 2019 roku, chcę sobie ogarnąć czynności serwisowe, acz dotychczas blokował mnie SGW i nie udało się po zmianie oleju zresetować interwałów i inspekcji.
Kupiłem Bypass SGW od Epsonixa, teraz przyszedł czas na MES i kabel. MES akurat nie stanowi problemu, ale odpowiedni przewód już tak. Możecie polecić coś sprawdzonego, co działa? Dotychczs korzystałem z ASO lub uprzejmości kolegów z forum.
Mam taki przewód (zdjęcia poniżej), ale nie wiem, czy będzie odpowiedni. Używam go w motocyklu Triumph z programem TuneECU, mogę niby sprawdzić, czy Giulię też łyknie, ale się nieco boję, że coś się może wykrzaczyć w Giulii po jego podłączeniu. Nie wiem też, jak zweryfikować, czy wszystko, co powinno działać działa z tym przewodem.
Widziałem, że polecacie produkty z firmy Viaken, ale wchodzę na ich stronę i nie wiem, jaki konkretnie kabel będzie odpowiedni.
Tutaj chciałbym prosić Was o pomoc, jestem laikiem, nie znam się na tym i jeżeli macie coś sprawdzonego, to byłbym wdzięczny za bezpośredni link lub nazwę wraz z pełnym nr części/oznaczeniem modelu, po to, by jednak czegoś przez przypadek nie kupić, co by nie działało.
Słyszałem, że są opcje bezprzewodowe, Waszym zdaniem lepiej trzymać się przewodu na USB, czy pójść z duchem czasu i wybrać opcję bezprzewodową?
Zdjęcia obecnie posiadanego przewodu (nie mogłem dodać zdjęć inaczej, wywala błąd):
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Edit: Rozkręciłem wtyczkę i to znajduje się wewnątrz:
Zdjęcie układu
Ozdnaczenia:
EFTDI 1435-C
GP170201
FT232RL
Ostatnio edytowane przez Lober ; 28-05-2024 o 13:33
Do podglądania błędów może być coś na BT ale do proxi to raczej zapomnij bezprzewodowe.
Zdjęcia które wrzuciłeś nic nie mówią. Podłącz i zobacz, nic się nie powinno skrzaczyc najwyżej komunikacji nie załapie wcale.
W tych przewodach często trzeba ze środka wywalać rezystory dopasowujące na linii CAN których Fiaty nie tolerują. To dalszy etap, narazie spróbuj j tak jak masz.