adblue zmniejsza pojemność baku i chyba 55 litrów wchodzi. Ale zweryfikuje jeszcze to tak jak i faktyczny zasięg i spalanie liczone z dystrybutora.
adblue zmniejsza pojemność baku i chyba 55 litrów wchodzi. Ale zweryfikuje jeszcze to tak jak i faktyczny zasięg i spalanie liczone z dystrybutora.
O, też to zauważyłem i chyba nawet tu wspominałem.
U mnie po miesiącu użytkowania spadło spalanie o około 1 litr, generalnie zawsze na tej samej trasie praca-dom, a nie jeżdżę mniej dynamicznie, wręcz przeciwnie. Sprzedawca coś tam mówił, że po około 3 tys. km przestawia się mapa silnika i po tym mniej pali, a ile w tym prawdy nie wiem. Jak spadnie jeszcze pół litra to będzie <10 i to będzie całkiem satysfakcjonujący wynik.
Ostatnio edytowane przez FernandoAlfonso ; 21-10-2021 o 10:53
Przebieg 8500km
Średnie spalanie (miasto, korki, trasa max 160km/h): 9.0 litra Pb 95
Pierwsze 1000km za mna.
W skali sie mieszcze ale kto myslal ze bedzie ekonomicznie.
![]()
Jaką prędkość byście ustawili na tempomacie na trasie 200 km, żeby było optymalnie. Optymalnie to znaczy najszybciej jak się da ale, żeby spalanie ograniczyć.
Ja na autostradzie, gdy nigdzie mi się nie spieszy jadę sobie spokojnie 130 km/h delektując się zazdrosnymi spojrzeniami wyprzedzających skodziarzy, bo przy 140 spalanie niepotrzebnie wzrasta, a różnica w jeździe niewielka. Jak chcę sobie pojeździć szybciej, to wyłączam tempomat.