Takie same odczucia (pomijam już, że od nowości jeden z głośników, do tego woofer po stronie kierowcy - nie działał)....
Na giuliaforums jest opis gościa dość detaliczny, "how to adjust harman kardon system", tak w skrócie na tweetery nalepia te filcowe kółka żeby meble nie rysowały podłogi, zakleja pół woofera jakąś taśmą, a subwoofer generalnie zaleca wymienić na mocniejszy

))
Całkiem przyjemnie grał zestaw BOSE w giulieccie veloce (lepiej niż ten HK) - zastanawiam się nad przeniesieniem SW stamtąd, bo bas był o niebo lepszy.
Co do sygnowania logiem - dzisiaj zrobiłem awanturę w TomTomie, że ludzie na świecie patrzą przez pryzmat navi fabrycznej jakim gównem jest tomtom za 10 tys zł w Giulii i nie idzie im wytłumaczyć, że to zupełnie inna historia niż tomtom w urządzeniu dedykowanym. Ja mam wrażenie, że te firmy trochę żyją zgodnie z duchem "life is easy with eyes closed" - pani powiedziała, że "sprzedaliśmy licencję i wg tej umowy uaktualniamy mapy, ale już support i polityka nie jest po naszej stronie tylko FCA".
Dopiero jak jej kazałem googlać jak syfną opinię robi tomtomowi [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo, to się wzięła za pisanie reklamacji i chodzenie do managerów. Może tak samo jest z HK
- - - Updated - - -
reklamuj panie, im więcej reklamacji tym może ktoś się szybciej temu przyjrzy - tych Giulii się tak dużo nie sprzedaje przecież, jak nagle Harman dostanie skargi na 20% zamontowanych zestawów, to może weźmie tych leni śmierdzących z Fiata za ryj
[update] Zrobiłem tych kilka kroków wg zaleceń z giuliaforums - ogólnie efekt bardzo poprawia doły (mimo, że bass zmniejszamy do +0) i fajnie wygładza tweetery (bo są faktycznie zbyt nachalne), jednocześnie pozwalając na dołożenie im +3 do equalizera (dodaje przejrzystości dźwięku, a odejmuje nachalności - na plus). Wadą jest brak trochę lewej strony i zbytnie przytłumienie - może za dużo głośnika zalepiłem albo zbyt grubą taśmą. Całe zabiegi wynikają z tego, że tweetery walą wprost na szybę i tego dźwięku jest zbyt dużo, a z kolei ten średni głośnik w drzwiach (nie woofer, tylko ten z napisem harman kardon) grzeje prosto w kolumnę kierownicy. Spróbuję jeszcze w wolnej chwili zastąpić taśmę kolejnym filcem albo oderwać kawałek.
Jakby ktoś nie za bardzo stał z angielskim, kroki są następujące:
1. wyłączamy surround (to już mocno poprawia dźwięk)
2. bas zmniejszamy do 0 (brak niskich tonów wynika ze słabego SW, podbijanie equalizerem zwiększa tylko dudnienie)
3. na tweetery pod szybą nalepiamy filce od mebli (takie kółka żeby nie krzesła nie rysowały podłogi), uprzednio je przylepiając do nadgarstka żeby zmniejszyć siłę kleju (nie jest potrzebna ogromna, a może będziecie chcieli zdjąć)
4. po zaklejeniu ustawiamy wysokie na +3
5. zaklejamy do połowy średni głośnik w drzwiach kierowcy (ten srebrny z napisem HK) zwykłą przeźroczystą taśmą klejącą (on zakleił streczem ale mnie się nie chciał trzymać za bardzo) - zaklejamy lewą połowę (napis Harman) i taśmę przycinamy dookoła żyletką.
6. ustawiamy średnie na +2
7. balance L/P zostawiamy na środku, balance P/T cofamy 2-3 kliki nad podłokietnik.
Tyle... większość jest zadowolona. Hotel California brzmi o wiele ładniej, słychać w końcu gitarę basową, nie atakują nas piski, bas nie dudni. Trochę brakuje lewej strony, ale jest trochę lepiej