Jaka wersje ?![]()
Ostatnio edytowane przez Pitero ; 17-06-2017 o 16:28
Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale
Chodzi mi właśnie o to czy jest na forum ktoś kto to ma albo kto pytał się w salonie i uzyskał więcej informacji na ten temat. Mi Pan w salonie powiedział jedynie że jest to "elektroniczna szpera", więc wychodziłoby że jest to system Q2, tyle że jak przegląda się chociażby opis wyposażenia Giulii dostępnych na stocku, to w tym opisie stoi jak byk że każda ma Q2. Więc to nie jest Q2 tylko musi być to coś więcej, tzn. coś innego.
Więc pytanie jest aktualne - na czym ma polegać ten system i czy jest tak jak ktoś już wcześniej pisał, żę są dwa mechanizmy - jeden "analogowy" i jeden elektroniczny?
Najlepiej by się bylo podpytać u FCA. Dość luźno się dziś podchodzi do nazewnictwa, więc ta elektroniczna szpera może oznaczać wiele.
Technicznie rzecz biorąc Q2 z Giulietty to żadna szpera, bo to po prostu odpowiednio ustawiona kontrola trakcji, a nie mechanizm różnicowy.
Elektroniczna szpera równie dobrze może oznaczać po prostu elektronicznie sterowany mechanizm różnicowy o ograniczonym uślizgu i to bym obstawiał. Dzisiaj chyba zwykłych, analogowych dyfrów się nie montuje.
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
Masz rację. Jeździłem jedynie ze "szperą" elektroniczną i wiem, że mechaniczna jest o wiele wydajniejsza. Niestety nie jestem zawodowcem i ta którą mam sprawia mi frajdę (wolę taką niż żadnej!).
- - - Updated - - -
Jeżeli to pytanie do mnie, to wybrałem 200 KM (benzyna) i trochę opcji
Słabo się orientuję w tym temacie "szpery", poza subiektywnym odbiorem, że w Julce na "D" się lepiej jeździ generalnie. Czy ten pakiet Performance do Giluli Veloce (AWD) to jest wciąż coś sensownego, czy też strata pieniędzy?
Odpowiedz sobie na pytanie: jak i gdzie będziesz jeździł? Jeżeli masz w planach odwiedzanie torów i szybką jazdę sportową, to warto, a jeśli będziesz się poruszał tylko po drogach publicznych to są inne ciekawsze pakiety.
Tak pisałem kilka miesięcy temu, jak jeszcze byłem teoretykiem i nie miałem auta z napędem na tył, na nieszczęscie z otwartym dyfremNie jeżdzę na tory (chociaz mam nadzieję się w końcu zebrać i zajechać na jakieś szkolenie), ale po prostu lubie sobie czasem pocisnać jak droga pusta, i zarzucić mocniej tyłkiem, albo dynamiczniej ruszyć czy też włączyć się do ruchu, w końcu po co kupiłem auto z 300 konnym silnikiem? podejrzewam, że jak ktoś myśli o takim pakiecie w Giulii to nie będzie jeździł jak emeryt. Jestem gotowy wydać 5000 zł na szperę, do auta o wartości 40 000 zł. Tym bardziej bym się nie zastanawiał nad wydaniem 11 k zł (i to na cały fajny pakiet) w aucie wartym 200 000 zł.
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
a czy dolozenie wlasnie tej opcji samobolokujacego sie mechanizmu roznicowego Q2 LSD ma wiekszy sens w Veloce gdzie jest Q4 I nie wiem czy dokladanie LSD nie bedzie sie albo gryzlo z tym albo czy niewiele da. jest tu jakis fachowiec ktory potrafilby sie wypowiedziec?
- - - Updated - - -
w standardize w kazdej Giuli jest elektroniczne Q2 - pewnie siedzi w module ABS/ESP/VDC I udaje ze cos tam robi (w 159 nie zauwazylem zadnego dobrodziejstwa porownujac zachowanie wersji bez eQ2 (2005r) z obecna TBi (z eQ2)).
natomiast w pakiecie performance jest samoblokujacy mechanism roznicowy Q2 LSD I jest to na pewno cos wiecej. szczegolow nie znam, ale dla mnie (niestety raczej laika w temacie ktory tylko liznalem rozwazajac kiedys dolozenie prawdziwego LSD do 159) LSD oznacza rozwiazanie czysto mechaniczne albo moze mechaniczne ale z jakims dodatkowym sterowaniem elektronicznym samego procesu blokowania.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.