Można przyjąć że zwykłe koło w ogóle się nie zużywa, bo zanim sprzęgło je wytrze to nie wiem ile trzeba tysięcy km nastukać.
Można przyjąć że zwykłe koło w ogóle się nie zużywa, bo zanim sprzęgło je wytrze to nie wiem ile trzeba tysięcy km nastukać.
Jedyne co to moze sie powyginac z powodu przegrzania.
Verzonden vanaf mijn iPhone 4S met behulp van Tapatalk
ogólnie najlepiej jak osoba która tego nie wie sprawdziła zasade działania dwumasy vs zwyky zestaw z jednomasem i porównała w czym jest róznica. wtedy nie będzie takich pytan czy w tych autach to można zastąpić dwumase a w innych nie(poza dostepnościa czesci), jakby to były żywe organizmy...
Ostatnio edytowane przez Alfaauto ; 08-08-2013 o 14:08
To tak tytułem wyjaśnienia zasady działania koła dwumasowegoNapisał Wikipedia
Ostatnio edytowane przez CodeMaker ; 08-08-2013 o 15:14
Błąd - to jednomas lepiej się zachowuje przy dodawaniu gazu i lepiej przenosi moment obrotowy więc powyższy cytat jest nieprawdziwy.Kolejną zaletą stosowania koła dwumasowego jest zmniejszenie opóźnienia przy dodawaniu gazu.
Poza tym tłumaczenie o zbyt lekkim kole też jest totalną głupotą, jednomasowe koła mają taką samą lub mocno zbliżoną masę a jeśli nawet się różnią to nie na tyle żeby kierowca to wyczuł. Poza tym na zimnej dwumasie nie istnieje tzw. półsprzęgło, od razu rwie do przodu.
Ten artykuł z Wikipedii sprawia ogólne wrażenie jakby napisał go producent kół dwumasowych albo ktoś kto za wszelką cenę chce obronić sens ich stosowania w samochodach.
A co to ma wspólnego z temperaturą ???
Toć to nie zmienia właściwości pod wpływem temperatury.
Użytkuję auta z kołem dwumasowym od około 6 lat i nie rozumiem tego ciągłego kwękania. W Alfie jest to akurat w miarę tani i wytrzymały element.
Przy normalnym użytkowaniu potrafi wytrzymać nawet 300 kkm. Oczywiście są przypadki usterki poniżej 100 kkm, ale sprzęgło ludzie też potrafią spalić po 3 kkm w zwykłym benzyniaku.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Dobra. Mowcie konkretnie teraz. 156 1.9 JTDm 140KM 2003R. Auto dzis odstawione do warsztatu. W planie robota sprzegla i dwumasy. Konkretnie- jest jakilas szansa zalozyc zestaw jednomasy? Chetnie bym zalozyl i przedstawil opinie.
Idzie cos od czegos dobrac?
Tapatalk.
Pablo, albo okładziny albo tłumiki, w końcu są gumowe a to zmienia właściwości przy zmianie temperatury, wiem że takie zachowanie miałem w Focusie i w nich każdy z dwumasą tak się zachowuje.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Panowie, odswiezam temat. Pacjent to Alfa 147 1.9jtd 8v. Auto idzie na warsztat. Wymiana sprzegla i chce zmienic dwumas na jednomas.
Z tego co tu wyczytalem to po przerobce dwumasu jego rozmiar pozostaje ten sam, konieczne jest zamontowanie sprzegla z tlumikami drgan. Czy sprzeglo musze szukac tylko po rozmiarze czy cos jeszcze jest potrzebne przy jego dobieraniu??
Wysłane z mojego HTC One M9_Prime Camera Edition przy użyciu Tapatalka
"You cannot be a true petrolhead until you've owned one... it's like having really great sex that leaves you with an embarrassing itch." Jeremy Clarkson o Alfa Romeo