Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: zaciski hamulcowe-czym malować?

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

przez 5 lat miałem na AR 156 czerwony,, FoliaTec,, polecam!

Kosiar
    Gość

Domyślnie

polecam motipa pomalowałem prawie dwa lata temu i cały czas trzyma i kolor pozostał ok

fabian
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bobryt
    chłopaki, jak coś robić to robić porządnie, tym bardziej że to chyba na alfe 166 a nie dla kaszlaka.
    ale chyba "porządność" danej rzeczy nie wynika z jej firmy/marki czy kasy na to wszystko wylozonej!!

jak ktos bedzie chcial miec ladnie to i tak bedzie odswiezal polysk i kolor na zaciskach co sezon - zatem po co przeplacac?!

ja tez polecam sniezke, a dokladnie emalia ftalowa Śnieżka + korektor Nobiles
    emalie maja swietne kolory, a korektor/utwardzacz nadaje dobrej konsystencji
    efekt wyglada swietnie

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Pozwolicie, że się podczepię do tematu, bo również chodzi o malowanie elementów wchodzących w skład układu hamulcowego. Być może niektórym wyda sie śmieszne to co dalej napiszę, ale zaryzykuję. Niedawno wymieniałem tarcze i klocki hamulcowe w swojej BESTII i zastanawiam się czy da się jakoś zabezpieczyć przed korozją część tarczy, która nie jest ścierana przez klocki :?:
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar OO__V__OO
    Mieszka w
    Krapkowice/Opole
    Auto
    307 CC

Domyślnie

sa jakies smary specjalne do ukladow hamulcowych moze czyms takim?

fabian
    Gość

Domyślnie

najprostszym zabezpieczeniem jest pomalowanie tych elementow na zblizony kolor

mar77
    Gość

Domyślnie

A nie jest tak, ze jak sie pomaluje wszystko co mozliwe jakas farba to hamulce gorzej odprowadzaja cieplo?

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mar77
    A nie jest tak, ze jak sie pomaluje wszystko co mozliwe jakas farba to hamulce gorzej odprowadzaja cieplo?
    nie słyszałem o czymś takim, w moim przypadku nie zauważyłem negatywnych objawów po malowaniu.

Ja wymalowałem Hammerite i sprawdziło się świetnie mała puszka farby za ok 15 zł. Zrobiłem już z 800km i jak wymalowałem tak wygląda nadal, nic się nie dzieje z tą farbą, a powiem że też trochę hamulce dogrzałem bo jeździłem w terenie górskim po zakrętach.
    Powiem szczerze ze wymalowałem tylko jedną warstwą dla sprawdzenia czy będzie się trzymała ta farba, ale teraz jak pojadę do domu to wymaluję raz jeszcze aby już było miodzio.

Emenems
    Gość

Domyślnie

Też polecam farbę typu Hammerite. Nie ma żadnych problemów. nawet się za bardzo nie wysilałem z czyszczeniem zacisków przed malowaniem.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Emenems
    nawet się za bardzo nie wysilałem z czyszczeniem zacisków przed malowaniem.
    otóż właśnie to, malowałem te zaciski pod blokiem, tylko okleiłem taśmą aby nic nie zamalować przy okazji, i po teście farby jest super tak ze jak by ktoś chciał malować to odżałować 15zł na farbę w puszcze i z 2zł na pędzelek