Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Temat: Brak tablic

pawel182
    Gość

Domyślnie Brak tablic

Mam do Was pytanie,

otóż w środę odbieram Alfę 159. Samochód był sprowadzany z Holandii. Prawdopodobnie nie ma tablic - nie dopytałem sprzedającego a on sam wyjechał do Holandii po nowe auta. Na samochodzie są kartonowe "tablice" z napisanym numerem (marker) z Holandii. Samochód ma ważny przegląd oraz OC na 30 dni. Teraz pytanie czy mogę tym samochodem jechać do Sandomierza żeby go zarejestrować ? Pytałem znajomego ale nie był pewny - twierdził, że mogę jechać bez problemu. Poniżej link do samochodu.

http://allegro.pl/r-e-z-e-r-w-a-c-j-a-i1802540227.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar Łukasz.L.
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    159 JTDm 1.9 16V

Domyślnie

Jak się psiaki przyczepią to mandacik będzie chyba.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

Poza tym OC krótkoterminowe powinieneś mieć na siebie (tego co masz nie można przepisać). Co do tablic to powinieneś mieć polskie ale kto na to zważa - sam kiedyś jeździłem na zagranicznych przez 3 m-ce. Na szczęście nie miałem kontroli. Najważniejsze to OC i ważny przegląd.

a to z innego forum
    ... tablice wywozowe (np niemieckie z czerwonym paskiem czy holenderskie białe) mają określoną ważność i zazwyczaj ubezpieczenie z nimi się pokrywa. Schody zaczynają się w momencie kiedy tablice tracą ważność, bo o ile ubezpieczenie można przedłużyć bądź wykupić już w Polsce, o tyle z tablicami jest to niemożliwe.
    A jazda z nieważnymi tablicami to ...laweta,
    pomimo że ma się zapłacone akzyzę,ubezpieczenie, tłumaczenie, badania i recycling ...
    Ostatnio edytowane przez mario595 ; 05-09-2011 o 14:31

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Jeśli Cie zatrzymają na takich tablicach (gdy zobaczą to na pewno) to będzie mandat na 100%
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kasza85
    Mieszka w
    jelenia góra
    Auto
    Alfa Romeo 166 3, 0 24v 2000r

Domyślnie

auto jest dopuszczone do ruchu jak ma ważne tablice i dowód rejestracyjny. jeżeli nie ma to nie można się takim autem poruszać- laweta. jak zatrzymają to mandat i zakaz dalszej jazdy
    Alfa 164 3.0 94r - była
    Alfa 164 3.0 96r - była
    Alfa 166 3.0 00r - jest

JFC
    Gość

Domyślnie

Ja na twoim miejscu najnormalniej w świecie poszedłbym na policję, lub zapytał jakiś patrol (drogówka) jak to jest, dwa lata temu przejechałem w poprzek Polskę z dwoma kawałkami białej plastikowej boazerii zamiast tablic (włosi podobno nie dają). Oczywiście ubezpieczyłem przed jazdą i tyle. Następnego dnia jak jechałem do celnego, jak to bywa zatrzymała mnie służba celna z policją do spóły (stali na stacji benzynowej polując na Ukraińców), wylazłem do nich....dzień dobry....pan celnik, bo myślał, że się nie dogada..o fajnie pan po polsku...to ja mu buongiorno....oczywiście śmiech....zabrał papiery, sprawdził numery nadwozia, coś tam pokazał policjantowi, oddał i tyle (a rano zrobiłem badanie techniczne, nawet nie chciał oglądać). Ze trzy dni tak jeździłem i nikt więcej się nie przyczepił.

Omarek86
    Gość

Domyślnie

Wszytko jest jak najbardziej legalne. mozna zjezdzac na tych tablicach, byle zeby papiery byly wazne i ubezpieczenie.

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Według mnie, jak Cię zatrzymają, to będziesz w wielkiej czarnej dupie! Dostaniesz mandat, lawetę i zgłoszenie do UFG.

Jak chcesz ryzykować, to weź tablice z innego auta (optymalnie swojego/rodziny). Kara ta sama, ale ryzyko przyuważenia mniejsze.
    Koniecznie kup OC! Nie potrzeba blach do OC. Ja przez 3 miesiące miałem wpisane "XXXXXX".

ps. nie jestem specjalistą Czytam, oglądam, słucham.

...brzmienie V6 - bezcenne!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Na logikę to każda ma jakiś hologram naklejany lub wybitą datę ważności, tak więc muszą być tablice. Jak Cie patrol zobaczy z obydwoma napisanymi markerem tablicami to sądzę że dalej nie zajedziesz nią, ponieważ tablice są obowiązkowe a w przypadku braku ich trzeba zgłosić utratę bądź kradzież tak więc nie wiem co im wtedy przedstawisz.
    Gdyby nie trzeba było mieć tablic to wszyscy by na takich markerowanych z Niemiec i innych krajów wracała a nie na wywozowych kupowanych tam na miejscu.

Użytkownik Romeo Avatar Glovash
    Mieszka w
    CSW w PO
    Auto
    Clio IV GT, A4 B8, Leon

Domyślnie

Jeśli auto ma wykupione OC na 30 dni to spokojnie możesz jeździć tym autem
    Ubezpieczenie wykupowane jest na nr VIN a nie na nr rejestracyjny

Nie słuchaj kolegów, bo jak widać niestety nie znają się akurat na tym
    Sprzedaję sprowadzane samochody więc jestem w temacie...

---------- Post added at 18:19 ---------- Previous post was at 18:18 ----------

edit: w piątek sprzedałem taką Alfę (2008r 1.9 JTD 120 KM) za 32 000... była w dziale giełda..