Do 2.4 nigdy nie był zalecany 5W30
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Do 2.4 nigdy nie był zalecany 5W30
Motul X-Cess 5W40
Zastanawiam się nad dodatkiem do silnikow diesla Xado
Z polecenia wlalem dodatek z tej firmy do skrzyni, dyfru i tylnego mostu i poprawa jest przede wszystkim słyszalna a jeśli chodzi o samą skrzynie to wyczuwalana (plynniejsza zmiana biegów i ogólnie cichsza praca całego Q4)
Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE
Ostatnio edytowane przez lesnik201 ; 14-10-2016 o 21:57
X-Cess moim zdaniem jest całkiem średni. Zużyłem tego oleju w życiu ze 30 baniek i jeśli miałbym go porównać do Specola Golda 5w40 to wybrałbym Specola. Ale to dobry olej w porównaniu z niektórymi na rynku więc nie ma co przesadzać. Tylko często jest polecany trochę z rozpędu bo wyrobił sobie dobra markę i opinię w Polsce. tyle tylko, że kiedyś to był całkiem inny olej.
Liqui Moly i Meguin poprawili parametry słynnego Synthoil High Tech 5W-40 i Meguin Super Leichtlauf 5W-40 (to te same oleje). Noack zjechał do 7% i temperaturka do -45C.
karta LM: https://pim.liqui-moly.de/pidoc/P000...oiladb=web.nsf
karta Meguin: http://pim.meguin.de/pidoc/P002068/4...ic-15.0-en.pdf
Karty są z końcówki sierpnia więc nie wszędzie jeszcze będzie w sklepach nowa wersja.
Wymieniłem olej na Rock Oil Carbon 0W40.
Wrażenia? Na postoju silnik na postoju nie wydaje żadnych podejrzanych odgłosów, pracuje gładko i miękko. W czasie normalnej jazdy prawie go nie słychać. A przy pałowaniu nie wiem, bo wlałem też Ceramizer i pierwsze kilometry będą po emerycku
Pierwsza rzecz, która mi się rzuciła w oczy tego samego dnia - podczas przejażdżki (przy temp. 6 *C na zewnątrz potrzeba ok 12 km) dla rozgrzania starego oleju, jego maksymalna temperatura jak zwykle oscylowała w okolicach 110 *C. Natomiast na Rock Oil podczas tej samej trasy zaraz po wymianie temperatura zatrzymała się na 100 *C i tej granicy wskazówka nie przekraczała. Sprawdzę jeszcze za jakiś czas jaka temperatura wystąpi podczas dynamicznej jazdy.
Dodam jeszcze, że po 5000 km na AR2300 oraz aplikacji AR2820 przed zlaniem oleju, do silnika weszło 5.4 litra nowego smarowidła, czyli tyle co w instrukcji.
Poprzednio, przy pierwszej mojej wymianie oleju w tym aucie, po zastosowaniu AR2820 weszło "tylko" 5.1 litra. Cośtam wyczyściło
A taki wygląda filtr oleju Mahle po 5600 km, w tym wspomniane 5000 na AR2300.
![]()
Ostatnio edytowane przez magil ; 16-10-2016 o 08:32
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ja niedługo będę testował to cudo w JTD. Strasznie jestem ciekaw rezultatu. Zwłaszcza po 13000 km z AR2300 w środku
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
O widzisz jak to człowiek może się z forum dowiedzieć o produktach, które sprzedaje. Ciekawe od jakiej partii produkcyjnej są te poprawione parametry. Jest szansa, że moje oleje już są nowe bo brałem od dystrybutora, który praktycznie co tydzień ma nową dostawę prosto z fabryki. To dobra informacja bo noack to jak dla mnie był jedyny parametr, do którego można było w tym oleju mieć zastrzeżenia.
Dobry parametr NOACK 5,3% w nowym Meguin 10W60![]()
Super info. Czas był najwyższy na AR2300 skoro 0,3L syfu w silniku pomniejszało miejsce na olej. Powykręcany wkład filtra oleju też to potwierdza bo to efekt zapełnienia.
Szczerze to 10W60 trzeba się postarać żeby był wysoki albobuzyc totalnego syfu. 10W60 robi się głównie z bazy 8 cSt w 100*C a tu nawet GIII jak Nexbase 3080 ma Noack 3,5% zwykłe PAO 8 mają podobnie a lepsze wersje PAO <3% GTL 8 tylko 2% a Estery 8 nawet 1% itp. Niestety na ogół masowe dodatki są na bazach mineralnych a niektóre są dość lotne i psują te parametry olejów bazowych.