Nie.
Printable View
Nie.
maroo - jest galimatias z nazewnictwem, firmy trochę naciągają określenie "syntetyczny", w dodatku przez lata z tego co zrozumiałem zmieniać się może skład oleju, a nazwa pozostaje. Może pomoże Ci tabelka kolegi Jersey i był też dłuższy wpis kolegi Arith z zestawieniem olejowym (może ktoś podrzuci link nie mogę znaleźć) :
https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=...leje+silnikowe
Dodam że w V6 od kilkudziesięciu tysięcy w jednej stosuję Mobil1 5W50 , w drugiej Liquy Moly 5W40 (156tka w sumie z poprzednikiem ok 180tys tylko na mobilu 5W50 tylko) i się sprawdzają, auta użytkowane lato, zima codziennie.
Teraz w jednej już jest dla odmiany Agip-Eni Eurosports 5W50, wyżej w tym wątku była jego chemiczna analiza, wygląda na syntetyk. Moje wcześniejsze wpisy o spadku ciśnienia na nim w TS mocno obrywającym może zweryfikuję, bo mogła to być wina silnika a nie oleju, więc jeszcze go nie skreślam bo silnik jest sprawdzany dopiero.
Zrób płukankę dobrą jak masz czarno i niewiadomą co wcześniej. Jak się wycieki pojawią , trudno, trzeba naprawiać.
Panowie a co powiecie o olejach Mannol? Pewna hurtownia oferuje 5l oleju 5w40 o nazwie Mannol Extreme syntetyk za 63.50. Warto w przyszlosci sie tym interesowac?
Ja polecam Kujawskiego z pierwszego tłoczenia!
63,50 zł za 5 litrów estremalego syntetyka ... nic, tylko brać :top:
:D
Że też ludzie jeszcze się na coś takiego nabierają ...
taki problem poświęcić tą minute i poszukać w Google? Pierwszy z brzegu link i wszystko wiadome w temacie
http://forum-mechanika.pl/threads/oleje-mannol.5071/
Jeśli chcesz na oleju oszczędzić to chyba źle trafiłeś, nie to auto i nie to forum....
Zdążyłem przejrzeć troszkę więcej niż pierwszy link z brzegu. Ciekaw bylem opinii właśnie z naszego forum, bo nasze forum m.in. służy do zaspokajania ciekawości, a wśród pierwszych kilku linków w Googlach, nie było żadnego z naszego forum.
Nigdzie też nie napisałem że chce oszczędzać na oleju więc mam nadzieję, że jednak dobrze trafiłem. Ot zwykłe zainteresowanie produktem, którego nie znam, a który wręcz krzyczał z ulotki, jaką otrzymałem.
Da się oszczędzać ale świadomie... O wielu olejach tanich niewiele wiadomo, Venol nawet parametró nie podaje typowych więc o Noacka nawet nie pytam.
Widziałem jednak wyniki analiz olejów Gold i Premium od Specola - także niedrogie a pakiet dodatków, że kopara mi opadła bo Specol Gold ma tyle zddp co Millers CFS a wapnia jeszcze jakieś 20% więcej.
Fosfor prawie 1300ppm a zynk 1400ppm, wapń ponad 3600ppm! Noack 8% też OK i lepszy od wielu 2x droższych olejów.
Specol C3 też ma fajny pakiet dodatków - nowoczesny, z zddp ale też borem i molibdenem i to nawet 2x więcej niż sporo droższych olejów w klasie mid saps jeśli w ogóle dodają bo rzadkość generalnie.
A co powiecie nawóz dodatek do oleju K2 Militec?
Dawno temu Militec-1 był okryciem ale obecnie są nowsze technologie niż halogenowane węglowodory (na 99% chlorem, którego unika się obecnie przy wydłużonych interwałach wymiany bo wiemy co to jest HCl) a wynik testu 4 kulowego 0,91mm Militeca-1 jest gorszy od wielu olejów bez dodatkowych modyfikatorów tarcia.