Witam, jak w temacie, posiadam subwoofer (głośnik) 12" o mocy 1200w / 350 rms, ilu watowy wzmacniacz mam dobrać żeby to jakoś w miarę dobrze grało, chodzi o wzmacniacz 1/2 kanałowy, tylko do subwoofera
Witam, jak w temacie, posiadam subwoofer (głośnik) 12" o mocy 1200w / 350 rms, ilu watowy wzmacniacz mam dobrać żeby to jakoś w miarę dobrze grało, chodzi o wzmacniacz 1/2 kanałowy, tylko do subwoofera
Im więcej tym lepiej.
A co znaczy w miarę dobrze? Co to za "miara"?
Ma być, czy grać dobrze?
Co to za głośnik? Ważne bo peyning to nie scanspeak a mocy mogą mieć tyle samo.
Jaka obudowa?
To wszystko ważne sprawy.
Ostatnio edytowane przez slavol ; 03-12-2016 o 14:58
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Głośniki 4X Alpine SPG na drzwiach, podłączone pod wzmacniacz 4 kanałowy Sony XM 504X, subwoofer (głośnik FLI FLAP) ma być bez paczki, zamierzałem go zainstalować pod tylnią półką, radio Alpine IVE W585BT, wiem że mogę go zmostkować z wzmacniaczem i pod głośniki, ale radio ma dodatkowe opcje pod sam subwoofer i wtedy ich nie uruchomię, radio ma dodatkowe wyjście pod subwoofer i dlatego potrzebuję dokupić drugi wzmacniacz specjalnie pod głośnik
Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 03-12-2016 o 16:19
Nie no, jest to dosyć proste, wcześniej głośnik był w obudowie w bagażniku, ale alfa ma metalowy stelaż za siedzeniem i półką, i nie było go w ogóle słychać oprócz mulenia, zamierzam sam głośnik zamontować pod półką, a połączenie, standartowe, tak jak w radiu, 4x głośniki pod 4 kanałowy wzmacniacz, i "aktywny" subwoofer (czyli głośnik basowy w półce z wzmacniaczem) + dodatkowe połączenie z radiem do drugiego wzmacniacza basowego, i to mi da pełną regulację w opcjach audio w radiu jak i do 4 głośników jak i do subwoofera, ( a głośniki na drzwiach i tak se mogę zmostkować ze subem, żeby przeniosło trochę basu na nie, tylko nie wiem o jakiej sile musi być ten wzmacniacz (1/2 kanałowy) żeby dzwięk był naprawdę zadawalający, nie jakieś mulenie,
a więc 1200W 350RMS - podłączenie pod głośnik 12" - o jakiej mocy wybrać wzmacniacz pod ten głośnik ? !!!
Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 03-12-2016 o 19:35
Ja wiem doskonale co chcesz zrobić. Tylko robisz źle.
Głośnik powinien grać w obudowie. Montując go w półkę z bagażnika robisz obudowę "prawie" zamkniętą, a powinna być super szczelnie zamknięta. Powietrze w niej ma robić za amortyzator tylnej strony membrany.
Dobry głośnik tej wielkości zagra poprawnie w 20 litrach, słabszy jakościowo potrzebuje do 30-40 litrów, a u Ciebie będzie 400??? To nie może grać jakikolwiek wzmacniacz kupisz.
Gdybyś miał normalną skrzynię to doradziłbym 30-50% mocniejszy wzmacniacz niż moc głośnika w rms, czyli około 500 wat rms.
A zabudowany bagażnik i problem z basem to mit. 156-tka sedan którą miałem też ma jak 159-tka i nie było żadnego problemu z basem.
Warunek to niewielka skrzynka, odpowiednie ustawienie, moc i strojenie.
Nie do końca się zgodzę. Głośnik wcale nie musi mieć skrzyniMało tego, otwarta konstrukcja ma swoje plusy. Słyszałem kilka droższych konstrukcji hi-fi o konstrukcji open baffle i miażdzyły suty
Skrzynie stosuje się po to, żeby podbić efektywność i odpowiedni zakres częstotliwości. Bez skrzyni po prostu potrzeba sporo większego głośnika o odpowiednich parametrach i potężnego wzmacniacza z bardzo wysokim współczynnikiem tłumienia, żeby uzyskać taki sam efekt.
W samochodzie gra nie warta świeczki. Już lepiej zastosuj 2x20 cm woofery. One bez skrzyni świetnie sobie radzą, ale nie licz wtedy na bardzo nisko schodzący bas.
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
No właśnie ja też, nie do końca bym się z tym zgodził że subwoofer w skrzyni ma lepszy efekt, na ogół ma tendencje do mulenia dzwięku, bo był słyszalny z bagażnika, nie znam się za bardzo na tych parametrach odnośnie subwoofera, dlatego stąd to pytanie, w mojej byłej 156 też miałem ten sam zestaw głośników i subwoofera, z tym że głośnik basowy przykręciłem do otworu tam gdzie jest podłokietnik w tylnej kanapie, oczywiście od str bagażnikazmostkowałem go z przednimi głośnikami na drzwiach w podanym jak wyżej wzmacniaczu i powiem - rewelacja, było czuć tak zwany wiaterek basu, ale miałem innne radio (też alpine 1Din) one niestety nie miało dodatkowych wejść na subwoofer aktywny i też ani opcji dodatkowych dla niego, dlatego spróbuje zrobić tak jak myślałem sugerując się wypowiedzią kolegi "slavol: że "30-50% mocniejszy wzmacniacz niż moc głośnika w rms, czyli około 500 wat rms" .
Jeżeli zamontuje 12''tke pod tylnią półką to on i tak jakiś tam rezonans będzie miał po między metalowym stelażem a półką, wiem, koledze chodziło o odbicie dzwięku z suba w skrzynce tego efektu nie będzie bo magnes będzie w wewnątrz bagażnika, ale efekt będzie odwrotny z drugiej strony, zobaczymy, dam znać.
Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 03-12-2016 o 22:57
wzmak dobiera się na zasadzie +25% , czyli ok 400W w Twoim przypadku , wiążę się to z "kontrolą głośnika"
- - - Updated - - -
po drugie nie każdy głośnik nadaje się do tzw " Free Air" , producent powinien podać parametry do skrzyni typu closed, bass reflex lub band pass
jeśli nie masz takich danych to skrzynkę można obliczyć
Tak są jeszcze elektrostaty i głośniki plazmowe, membrany ceramiczne i ręcznie klejone sreberka görlich-podzsus. Tylko co to ma do rzeczy?
Głośnik kolegi to nie freeair, oby w półce nie rozklepał sobie karakasu cewkii duży df wzmacniacza nic nie pomoże.
Oczywiście można sobie zasymulować zachowanie głośnika w programie ( o ile są jakieś wiarygodne dane głośnika - śmiem wątpić) i bardzo chciałbym zobaczyć wartość impulsu w dziurawej 400-stu litrowej paczce
To dopiero mulenie, co najmniej na pół sekundy
Obudowa nie jest do odbijania dźwięku, to integralna część głośnika tylko producent pozostawia pewną dowolność w dostosowaniu użytkownikowi i nie daje jej w każdym przypadku.
I taki oklepany frazes...... na pewno nie słyszałeś jak może grać muzyka w aucie, bo nie byłoby takich pomysłów.