Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Padła policyjna 159.

makarov
    Gość

Domyślnie Padła policyjna 159.

Tak właściwie, to nie wiem, czy w tym dziale czy w HP, powinienem to zamieścić.

W piątek byłem u znajomego mechanika, u którego od wielu lat serwisują samochody, a który ma również Stację Kontroli Pojazdów i co roku, jeżdżę tam na badania techniczne. W rzeczony piątek, również pojechałem, bo mijał termin badania i na placu zobaczyłem stojąca policyjną 159.
    Oczywiście nie mogłem nie zapytać, co ona tu robi... okazało się, że od dłuższego czasu policjanci mają z nią problem, bowiem zdarza się, że Alfa podczas normalnej jazdy, nagle przechodzi w tryb awaryjny, a wiadomo co wówczas się dzieje i jak wyglądają tacy policjanci podczas interwencji, no, po prostu wstyd - bujają się z nią od dłuższego czasu i po serwisach i miejscowych specach i nic - diagnoza niczego nie wykazuje, a samochód jeździ jak chce i kiedy chce - ich oczywiście nie jest mi żal, ale trochę mi wstyd za alfiszona :)

Najnowszą diagnozą jest problem ze sterowaniem przepustnicami, a konkretnie chodzi o jakąś kostkę łączącą, której nie można zastąpić, a więc czekają, bo ktoś miał im podrzucić na wypróbowanie.

Użytkownik Świeżak Avatar altexperte
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V oraz 166 JTD 2.4 10V

Domyślnie

Rozmawiałem kiedyś z funkcjonariuszem który opowiedział mi to i owo, zagadnął akurat o auto bo zgłaszałem wandalizm - porysowano mi maskę kluczem, w każdym razie chwalił Alfy ale ogólnie woleli KIA, bo owszem 159 prowadzi się lepiej no ale zawias jest delikatniejszy a co do interwencji wiadomo, a to się pod krawężnik podjedzie na szybkości a to po dziurach.....

Brzmi jak raczej mniej spotykana awaria a wiadomo - takie najgorsze - bo jak zatną się klapy wirowe to każdy mechanik od AR wie co robić, a jak padnie jakaś głupia kostka to szukaj igły w stogu siana. Do tego awaria pojawiająca się raz na jakiś czas..... to zwykle oznacza że jak stoi u mechanika to akurat działa.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał makarov Zobacz post
    bujają się z nią od dłuższego czasu i po serwisach i miejscowych specach i nic - diagnoza niczego nie wykazuje,
    Po prostu słabi spece i tyle.

makarov
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Mateusz_159 Zobacz post
    Po prostu słabi spece i tyle.
    Nie mnie to oceniać, mechanik o którym piszę, a raczej jego pracownicy, jeszcze nigdy mnie nie zawiedli, począwszy od Zastawy 1100, poprzez Pontiaca Le Mans, po AR146 1,6 TS, w którym robili cały silnik, raz po kolizji, a drugi raz po wymianie, aż po 159, w której robić raczej nie było co, poza wymianą czujnika temperatury oleju.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

miałem kiedyś okazję przy okazji (niestety) głupiej mojej jazdy, rozmaiwać z policjantami z mondeo V6. Ja w Alfie , starej jeszcze. Zeszło na Alfy policyjne , wspomnieli, że mają 159tkę, ale podkreślali że _mają_ , bo więcej stoi w naprawach niż jeździ. Hitem była awaria typu : panie, naciskamy guzik start, a otwiera się klapa bagażnika

makarov
    Gość

Domyślnie

159 dla polskiej policji, to, moim zdaniem była kompletna pomyłka, to nie jest samochód, którym jeździ niezliczona ilość kierowców i każdy ma wyebane, na to, co jej dolega, na zasadzie, "aby zdać zmianę, a dalej, to niech kolega się martwi", do tego nadają się właśnie "koreańce" i póki co, nikt ich nie przebije.

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

ciekawe jak by się sprawowały Insignie, pod które był ustawiony przetarg ale coś poszło nie tak :-)
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

makarov
    Gość

Domyślnie

Kilka Insigni chyba jeździ, widziałem w "Uwaga pirat"

U nas teraz z video rejestratorem zapitala SuperB.

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Nieoznakowanych
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Doświadczenia z tymi policyjnymi 159 są takie, ze zazwyczaj pada w nich to co nie pada normalnym kierowcom. Są mocno doposażone i zwyczajnie zajeżdżane do nieprzytomności - choć to zależy od komendy.