powiem tak pare aut juz mialem ale 33 ma w sobie cos. ma ta magie ktorej ja juz np w 155 nie doswiadczam, jest taka...gdzies w srodku serducha, taka z samego jadra mojej duszynaprawte mnie to auto rusza
w kazdej wersji silnikowej
![]()
powiem tak pare aut juz mialem ale 33 ma w sobie cos. ma ta magie ktorej ja juz np w 155 nie doswiadczam, jest taka...gdzies w srodku serducha, taka z samego jadra mojej duszynaprawte mnie to auto rusza
w kazdej wersji silnikowej
![]()
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html
Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv
Na technika informatyka chodzisz do szkoły tak ? pisz na PW mogę Ci dać www taki trenażer do egzaminu mi pomógłco do auta bo o nim mowa sukcesywnie je naprawiać , cieszyć się nim ....miałbyś możliwość umieszczenia tutaj dźwięku Twojego egzemplarza ?
PW wysłana.
W miarę możliwości postaram się nagrać dźwięk. Z kabiny, czy bezpośrednio koło silnika lub wydechu?
Z kabiny![]()
I oto, staje się, na moich oczach a może powinienem powiedzieć w moich rękach...
Silnik chyba jest w stanie agonalnym. Olej miesza się z płynem chłodniczym. Na nakrętce wlewu oleju skrapla się woda, zarówno i olej odkłada się na zbiorniku płynu chłodzącego. Dodatkowo po lewej stronie(kierowcy) bloku silnika jest spora plama.
Jak na razie nie odczuwam jakiegoś gwałtownego spadku osiągów, ale w samochodzie czuć paliwem.
Zdania mechaników są podzielone. Jeden mówi że, to zniszczona uszczelka głowicy, inny uważa ze to pierścienie a kolejny przypuszcza nawet pęknięcie bloku silnika. W każdym razie, nie jestem pewien opłaca się ratować. Skoda mi oddawać autko na złom, bo prawie wszystko poza silnikiem, jest jeszcze dobre. Tym bardziej, że wiele części było wymienianych, i to stosunkowo niedawno... a karoseria wygląda zdrowo.
Teraz to nawet rozważam zmianę silnika, jeśli to możliwe, to nawet na 1.7 8V lub 16V...
Czy ktoś w okolicach woj. Opolskiego ma silnik boxer, pasujący do Alfa 33 (chyba ten z 145/146 też powinien pasować?) i chciał by go sprzedać?
Mile widziane przemyślenia, opinie, porady i komentarze.
![]()
darles92, nie wiem jakie jest prawdopodobieństwo pęknięcia bloku ale na początek dokładnie sprawdź wszystkie węże gumowe, które idą nad silnikiem z lewej strony, głównie ich połączenia z króćcami.
- wyjście z kolektora do termostatu
- powrót z chłodnicy do pompy
- powrót z nagrzewnicy do pompy(zdj.3)
- powrót z nagrzewnicy w miejscu łączenia z wężem zasilającym ze zbiorniczka
- powrót z termostatu do pompy(wąż idący pod alternatorem)
Sprawdź oczywiście na zimnym silniku, bo jak rozumiem w nocy nacieka a jak uruchamiasz silnik to robi się parowóz. U mnie np. ciągle jest płyn na bloku z prawej strony, prawdopodobnie z powodu za grubego węża kolektor-termostat, a poza tym jak wymieniałem termostat to po zdjęciu węży króćce były całe w osadzie, że dziwię się że to ciekło tylko przy niskich temperaturach.Jeśli okaże się, że cieknie po wężach, a po zrzuceniu głowicy wyjdzie, że uszczelka puściła(jeśli faktycznie olej jest w zbiorniczku wyrównawczym a masło nie znika po dłuższej jeździe), to o szukaniu pęknięć głowicy, o bloku nie wspominając, można chyba zapomnieć.![]()
Ostatnio edytowane przez JacekK ; 18-03-2012 o 11:22
Jeśli płyn dostaje się do oleju to jeżdżąc zniszczysz silnik.Moim zdaniem powinieneś wymontować silnik i sprawdzić w jakim jest stanie i wtedy zdecydować się czy warto go remontować.Kupno drugiego silnika nie gwarantuje ci że będziesz jeździł długo, często są to jednostki już zajeżdżone.