Witam, jak w temacie. Chciałbym go wymontować, proszę o poinstruowanie mnie jak to zrobić, szukałem, nie mogłem znaleźć. Spróbuję przemyć jakimś środkiem, jeżeli nie pomoże będę wymieniał. Pozdrawiam!
Witam, jak w temacie. Chciałbym go wymontować, proszę o poinstruowanie mnie jak to zrobić, szukałem, nie mogłem znaleźć. Spróbuję przemyć jakimś środkiem, jeżeli nie pomoże będę wymieniał. Pozdrawiam!
Dzięki, pisząc "demontujesz" masz na myśli tylko odkręcenie tej rury i będę miał już dostęp czy muszę ją wyjąć z samochodu razem z tłumikiem?![]()
zdejmujesz tylko tę rurę, przy czym uważaj, ponieważ ma ona bolec który wchodzi w gumowy piererścień (malutki) amortyzująco-centrujący., Łatwo wypada. No chyba że ktoś go już zgubił.
Przepływka przykręcona jest trzema śrubami które trzymają wy[profilowane "półksiężycwe" podkładki, stabilizujące przepływkę . Zapamięta jak były, zresztą inaczej ich nie założysz,
Od razu sprawdź sobie(lub wymień) filtr powietrza.
Jeżeli rura jest pęknięta, zaopatrz się w taśmę aluminiową, znalezienie całej w urzywkach to naprawde sztuka. A nawet jak się uda to ze względu na wiek i tak długo nie posłuży..
Zaglądałem tam jakiś czas temu ale z tego co pamiętam to tłumik (tę dużą puszkę) też musisz wyjąć, bo to pod nim jest przepływka. Tzn. w sumie nie trzeba odpinać rury od tłumika tylko można wyjąć razem, ale wtedy nieco trudniej ocenić stan zabrudzenia elementów olejem z odmy.
Święte słowa, moja już składa się prawie w 100% z czarnej taśmy.
Dzięki za podpowiedzi, nie powinno to sprawić większego kłopotu, napiszcie mi jeszcze czy będę potrzebował do całej operacji jakichś wymyślnych kluczy bądź śrubokrętów, czy raczej standardowo? aha! i jeszcze jedno. Czy oczyścić przepustnicę czy raczej się do niej nie dobierać (i gdzie ona jest zlokalizowana na tym rurowym ciągu?) Pozdrawiam!
Jeśli masz oryginalne opaski to ja to normalnie kombinerkami rozpinam, trochę trudniej spiąć ale da radę. Jak się wkurzysz to możesz powymieniać na standardowe cybanty skręcane śrubą. Żadnych "specjalnych" narzędzi.
Generalnie natchnąłeś mnie i poszedłem obejrzeć swój dolot, okazało się że pęka mi pucha od tłumika szmerów - więc lekki OT, jakby ktoś miał sprzedać niedrogo to chętnie wezmę. Rozebrałem wszystko w jakieś 5 minut, nie ma większej filozofii.
Przepustnica jest przy samym silniku, jak odepniesz tę harmonijkową rurę to zobaczysz klapę. Nie czyściłem jeszcze bo czysta, ale było o tym parę tematów na forum. Coś kojarzę że ktoś pisał żeby ręką klapy nie wychylać, ale później ktoś pisał że można, więc nie wiem w końcu.
Edit: Jak bardzo byś chciał to mogę fotki strzelić bo mam wszystko rozebrane, ale naprawdę całkiem prosto to wygląda.