tak jak w temacie, spuszczał już ktoś wodę z filtra paliwa?? jak to się robi?
tak jak w temacie, spuszczał już ktoś wodę z filtra paliwa?? jak to się robi?
AR Cento Sessanta Sei 2,4 JTD 150 KM silver + FULL
Na samym dole fitra paliwa masz zakrętkę musisz ją odkręcic do momentu az poleci woda .
Alfa i jej ochroniarz
Pozwolę sobie odświeżyć temat i upewnić się w jednej kwestii:
1. Rozumiem, że chodzi o tę zaznaczoną - białą nakrętkę, tak?
2. Śmiało można ją odkręcić, układ się nie zapowietrzy?
silnik: 1.9 JTD 110 hp
![]()
AD1 Tak
AD2 Moim zdaniem się może zapowietrzyć wtedy kluczykiem na MAR trzy razy i już będzie ok.
lepiej chyba wymienić ten filtr koszty śmieszne niż kombinować przy ropie jaką mamy w naszym kraju.
Pozdrawiam
Michał (p.maiki)
Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014
Wiem wiem, trzeba wymienić ale strach tak jechać do sklepu, w sumie pomarańczowy kolor kontrolki to tylko ostrzeżenie więc nic się nie powinno stać.
Z drugiej strony zapowietrzyć przy wymianie to chyba bardziej prawdopodobne niż przy spuszczeniu wody tym zaworkiem.
Może ktoś już spuszczał tędy wodę, niech się wypowie.. - czy można coś w taki sposób namieszać?
p.maiki Jesteś pewien, że przy zapowietrzeniu tylko wystarczy pobudzić pompę przekręcając kilka razy na MAR? i już będzie po problemie? Nie chcę narobić kłopotu.
Układ w JTD sam się odpowietrza. Wodę należy wcześniej spuścić.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Ostatnio miałem dziwną syt w 1.9jtd. Jade sobie i nagle mrugnęła mi ta kontrolka, po czym natychmiast zgasła. O co kaman? Auto jezdzi i pali normalnie? Zdarzyło mi się to tylko raz. Próbowałem tam spuscic wode, ale leci mi tylko ropa. ?????
W 156 1,9JTD i myślę, że 2,4 podobnie najlepiej i chyba najszybciej jest odkręcic 2 nakrętki M8, rozłączyc przewody paliwowe(są na szybkozłączach) i filtr wraz z obudową unieśc do góry. U dołu filtra wypiąc złącze przewodów od czujnika wody i albo spuszczamy z filtra paliwo z ewentualnym osadem lub wymieniamy filtr.Ja przed zamontowaniem nowego filtra zalewam go paliwem, chociaż jest to zbędne bo po montażu nowego filtra wystarczy z 3x przekręcic kluczyk w stacyjce, za każdym razem odczekac po ok. 10 sekund i pompa zrobi to sama. Po tej operacji wszystko jest odpowietrzone i nic więcej nie trzeba robic Wymieniałem kilka dni temu zajęło mi to 15min.
Jeżeli w czasie jazdy od czasu do czasu kontrolka zabłyśnie wymieniaj filtr jak najszybciej, Ja lekceważyłem i zapłaciłem 1200pln. za regenerację wtrysków.
Pozdrawiam.
tylko filtr paliwa wymieniałem pod koniec listopada...