Spróbujj dokładnie przemyc czujnik wody,jeżeli nie pomoże to przyczyną może byc również złe paliwo.
Spróbujj dokładnie przemyc czujnik wody,jeżeli nie pomoże to przyczyną może byc również złe paliwo.
gdzieś w instrukcji czytałem, że przy silnikach z układem common rail, w warunkach gdy mamy tak "dobre" paliwo jak w Polsce wodę z filtra należy spuszczać raz w miesiącu, a filtr należy wymienić raz w roku. (Zdaje się że to była instrukcja do wtryskiwaczy firmy Bosch)
W AR 166 2,4 Jtd układ po wymianie filtra odpowietrza się sam po wzbudzeniu pompy paliwowej (przekręcenie kluczyka w poz MAR i odczekanie aż pompa przestanie pracować co słychać)
Pozdro
Miałem podobną sytuację, lampka zaczęła mrugac po zalaniu auta na jakims cpn-ie - na szczescie wtedy nie tankowałem zbyt dużo bo w zbiorniku mialem jeszcze sporo ropy wiec jakos to sie rozmieszalo. Poźniej zatankowałem fulla wyjezdzilem i nie zwlekałem tylko wymieniłem cały filtr bo nie wiedzialem kiedy poprzedni byl wymieniony-koszty niewielkie ale poczulem sie pewniej na duchu i od tej chwili spokój.
Co jeszcze może byc przyczyną wyświetlania się komunikatu woda w filtrze paliwa po przekręceniu kluczyka w poz. MAR (AR147 1,9 jtd Distance 2003).Wymieniłem filtr paliwa, paliwo zmieniałem 3x, przełożyłem filtr z obudową z mojej 156 1,9 jtd(u mnie nie ma elektronicznego wyświetlacza , ale jak kiedyś pojawiła się woda to kontrolka to sygnalizowała) W 147 po podmianie filtrów komunikat dalej się wyświetla(tylko w momencie przekręcenia kluczyka, póżniej w czasie jazdy juz się nie pojawia), w mojej 156 na kpl filtrze z 147 jest Ok.Gdzie jeszcze mam szukac, czy ten komunikat przed uruchomieniem auta ma się pojawiac?
witam
zapytam czy to normalne, że w swojej 2,4 z 2001 nie mam takiej kontrolki
Na pewno masz.
no niestety nie i dlatego pytam, mam białe zegary które oglądałem wnikliwie wiele razy i nie ma tej ikonki
z wodą w filtrze paliwa nie ma żartów - albo szybka wymiana na nowy albo ryzyko uszkodzenia nawet pompy paliwa a wtedy sraczka... a co do kontrolki to musi być albo poprzedni właściciel ją zakleił bo go denerwowała
witam, słyszałem że w dieslu filtr paliwa trzeba wymieniać co roku ? zdziwiło mnie to ale tak słyszałem, ja odkąd posiadam Lybrę nie wymieniałem hymmmm chyba wymienię Pozdrawiam
Lybra 1,9 JTD
Diagnostyka OBD ll KKL Zachodniopomorskie na maila
Ja wymieniam zawsze przy okazji wymiany oleju.