Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Poranny problem ze sprzęgłem - pedał wpada w podłogę

bella
    Gość

Domyślnie Poranny problem ze sprzęgłem - pedał wpada w podłogę

Witam.Mam problem...gdy odpalam Moją Alficzkę wciskam sprzęgło...no i pedał zostaje na dnie.Musze popompować z 70 razy i dopiero zaczyna działać.Dzieje się tak po każdym dłuższym postoju(ok.8 h)-co może być przyczyną?Pomóżcie bo długo z tym nie wytrzymam...Z góry wielkie dzięki.Pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Kolego na skrzyni biegów jest wysprzęglik i na jego końcu jest odpowietrznik. Musisz odpowietrzyć układ bo masz zapowietrzony na 90%. Lub wymieszałeś różne płyny hamulcowe i się ścięły i masz kisiel w układzie. Wtedy trzeba spuścić i zalać nowy.

bella
    Gość

Domyślnie

Dzięki kolego.Masz rację-na pewno zmieszałem płyny a co do odpowietrzenia to na pewno nie zaszkodzi jak to zrobię.

Auto

Domyślnie

Niech ci ktoś ponaciska na sprzęgło i zabacz jak chodzi wysprzęglik jeśli bardzo ospale to zapowietrzony a jeśli zmieszałeś płyny to na 200% masz kisiel i sam się zapowietrzył.

arni52
    Gość

Domyślnie

możecie mi powiedzieć co się dzieje u mnie? też mam podobny przypadek ale tylko w zimę pedał sprzęgła leży w podłodze jak go wciskam to do podłogi ma odległość z 8cm. a jak ciepło to pedał wysoko jest.

Auto

Domyślnie

Widzisz kolego, wszystko leży w jakości płynu jaki lejemy (koniecznie taki sam) oraz umiejętnej jego wymianie. Gdy jest zimno bardzo często płyn gęstnieje(zwłaszcza gdy zmieniamy producenta lub np.kolor) i wysprzęglik nie jest w stanie sam się odciągnąć i w jakiś sposób się zapowietrza i pedał mamy w podłodze.I wtedy jest jak piszesz sprzęgło wciskamy w podłogę i tylko tyci tyci puścisz zaczyna brać?? tj. jak napisałem

arni52
    Gość

Domyślnie

dokładnie tyci tyci, to co teraz mi radzisz? wymiana płynu? jak tak to na jaki bo wlałem dot4 jakiś tani może dot 5.1?

bella
    Gość

Domyślnie

A żeby spuścić płyn to trzeba też w kołach poodkręcać odpowietrzniki?

Auto

Domyślnie

Żeby było tak jak powinno być, odpowietrzyć hamulce bo jak wiemy płyn ten nie cyrkuluje więc to co najgorsze powinno być na samym dnie, chyba że sa brzytwa to nie ruszać skupmy się na sprzęgle. Wymiana też nie zaszkodzi ja mam osobiście dot 4 żółty firmy organika polecam. Odpowietrzenie bardzo proste.
    2 osoby jedna przy silniku luzujemy odpowietrznik 10 razy na sprzęgło przytrzymać i luzujemy opdowietrznik aż do całkowitego ujścia powietrza i zakręcamy i tak skutku aż sprzęgło będzie twarde a z odpowietrznika będzie leciał ładny płyn pamiętajcie o dolewaniu płynu żeby układ nie zassał powietrza powodzenia i dajcie znać czy pomogło choc ja obstawiam że napewno

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    166 2.0 T.S. 1998r

Domyślnie

Witam.
    a propo tego całego nie wracania pedału sprzęgła. ja od kilku dni mam tak, że właśnie po dłuższym staniu wciskam sprzęgło i tylko przez powiedzmy jakieś dwie sekundy zostaje przy podłodze a potem odskakuje. i mam problemy z wbiciem biegu tzn. bardzo ciężko lub wogóle niewchodzą. później jak się rozgrzeje to zaczyna powoli wszystko działać. i nie wiem czy to wina płynu (alee wymieniany jakieś 1,5 roku temu i do tej pory było O.K.) czy może już sprzęgło?
    nie wiedziałem, że sprzęgło ma coś wspólnego z hamuclami, znaczy płyn hamulcowy. myślałem, że tylko ewentualnie leje sie olej do skrzyni i tyle?!?