Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Czy słaby akumulator może powodować brak świateł ??

Użytkownik Pirat drogowy Avatar GrzesiuSiedlce
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    AR 166 00r 3.0 busso / Lancia Thesis 02r 2.0tb

Domyślnie Czy słaby akumulator może powodować brak świateł ??

Siema. Otóż mam problem z xenonami. Po uruchomieniu auta i włączeniu świateł uruchomi się tylko jeden xenon, na przemian nie ma reguły który. Myślałem że coś z wiązkami od przetwornicy więc pociągnąłem nowe kable. Wymieniłem także żarniki i dalej to samo. Xenon mrugnie i nie wystartuje. Zauważyłem że jak włączę silnik i popyrka chwilkę i włączę światła na przygazówce tak do 2.5 tys to spokojnie obydwa się zapalają. Wiem że mam do dupy akumulator bo jak postoję ze 30 minut z radiem w aucie to już dupa nawet nie zakręci. I tak się powoli szykuję do wymiany akumulatora lecz chciałbym widzieć czy może przyczyną nie zapalania się xenonów może być do dupy akumulator ??????????

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

A na samym zaplonie zapalą sie obydwa swiatla? Jesli tak to aku moze byc ok a problem masz z alternatorem (ładowaniem, regulatoem napięcia).
    Jak sie zapalą bez uruchamiania silnika to sprawdz pozniej zwykłym miernikiem (za 20 zl multimetr z marketu) napięcie ładowania na wlączonym silniku

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar jarzit
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    była Alfa Romeo 166 2.0TB V6 Turbo 205PS jest służbówka i szukam

Domyślnie

Raczej nie powinno mieć na to wpływu. Z drugiej strony zastanawiam się dlaczego go nie wymieniasz?

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Od razu akumulator... tak jak pisał kolega kelpin, możesz mieć problemy z ładowaniem i co za tym idzie wywalisz koło 400zł na nowy akumulator i po paru dniach będzie znowu "do dupy" jak Ty to nazwałeś... sprawdź ładowanie a potem mów o wymianie aku...

Mieszka w
    Siedlce
    Auto

Domyślnie

Znaczy chodzi o to że nawet jak na całą noc podłącze akumulator to następnego dnia słabo kręci więc napewno akmumulator. Chciałem uzyskać tlyko info czy słaby akumulator może powodować brak startu przetwornicy

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

Polecam sprawdzic jednak ładowanie i pobór prądu zwykłym multimetrem. Przerabiałem temat jak i pewnie duża wiekszość użytkowników 166.

kliza
    Gość

Domyślnie

Wtrące swoje trzy grosze. Kolego ja ostatnio też miałem podobny problem. Samochód mi nie krecił, brak świateł, nie mogłem otworzyc szyb, klima też nie chodziła. Koledzy na forum poradzili mi żebym sprawdził aku i ładowanie nie chciało mi się w to wierzyc bo mam nowe aku. Okazało się brak ładowania (alternator do regeneracji i na dodatek jakiś gryzoniem uszkodził mi mase w samochodzi. Nowa masa i zrobiony alternator rozwiązały wszystkie dolegliwości.

Mieszka w
    Siedlce
    Auto

Domyślnie

W dalszym ciągu niebardzo chyba wiadomo o co mi chodzi. AKum jest na 100% do wymiany bo wieczorem odpalał normalnie a rano już przy -5 lewo co zakręcił. Zostawmy sprawę ładowania bo wiem że jest sprawne. Dowodem jest to że po przejechaniu 15km i zgaszeniu auta i ponownym zapaleniu po 20 minutach auto odpaliło normalnie. Więc alternator doładował. Chcę uzyskać info tylko i wyłącznie na temat przetwornic. Czy jeżeli słaby akumulator daje małe natężenie prądu to przetwornica nie wygeneruje odpowiedniej mocy na start żarników. Tak czy nie ?? Czy w takim momencie możliwe jest to że jedna z przetwornic pobierze daną ilość prądu a dla 2giej już tego prądu na start nie starczy (poruszam tutaj sprawę Amperów bo 12V akumulator praktycznie zawsze generuje) Tak czy nie ??

Proszę o nie poruszanie tematu ładowania bo akurat nie o to chodzi. Alternator ładuje odpowiednio.

Użytkownik Ogier Avatar feuerland
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0TS 99/00

Domyślnie

Kolego jesli aku jest do wymiany to go wymień Ja osobiście myślę że aku może być winne problemom z xenonami; pamiętajmy że jednak sporo pradu potrzeba żeby to ruszyć....Inna sprawa że skoro aku rano jest padnięty a wieczorem dnia poprzedniego jest git to może coś ci zjada prąd?

Mieszka w
    Siedlce
    Auto

Domyślnie

Nic nie zjada. Po odłączeniu klem z aku na noc i podłączneiu rano w dalszym ciągu słąbo kręci. WIem ze jest do wymiany lecz narazie brakuje $$ Bo taki 100 Ah trochę kosztuje