Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Temat: Regulacja świateł ksenonowych

kovi4
    Gość

Domyślnie Regulacja świateł ksenonowych

Witam wszystkich. Mam problem z światłami, a mianowicie biją zdecydowanie za nisko! Na przeglądzie poprosiłem znajomego żeby mi ustawił światełka, ale śruby regulacyjne nie działają (pozrywane prawdopodobnie). I tu moje pytanie... czy jest możliwość ustawienia ksenonów poprzez interfejs czy też muszę wymontować lampy i spróbować naprawić regulację?? Proszę o sugestie i pomoc bo jak wiemy dni są coraz krótsze ;/

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

xenon - ten prawdziwy powinien mieć układ samopoziomowania
    pewnie dasz radę ustawić sam ale przy innym obciążeniu owe ustawienie bedzie już złe
    jeżeli chcesz mieć dobrze i zgodnie z przepisami to pozostaje tylko naprawa układu samopoziomowania ( o ile to on jest zepsuty oczywiście )
    a jak masz innych ( oślepianych w d.... i ważne aby tobie świeciło ) to olej i ustaw pod siebie

interfejs - nie znam takiej funkcji jakiegoś programu która ustawia światła
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 24-10-2011 o 11:44

kovi4
    Gość

Domyślnie

dzieki kolego za zainteresowanie problemem kwestia teraz jak to ustawić, bez wyciągania lamp i naprawiania ręcznej regulacji? ma system samopoziomowania, ale jak wpłynąć teraz na niego, żeby podniósł strumień światła??

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Bocian wytłumacz mi - gdzie w poście kolegi jest wzmianka o zepsutym poziomowaniu? No chyba że twierdzisz, że ksenonów się nie ustawia.

kovi4 - sprawdź czy silniczki w ogóle są wpięte w reflektory. Przekręć je zgodnie z instrukcją i spróbuj wyjąć - jeśli stawiają opór to jest ok, jeśli natomiast wychodzą swobodnie, trzeba będzie je wpiąć. Żeby to się udało, często trzeba:

1. obserwując ruch bolca silniczka wykręcić go maksymalnie (nie przekręć regulacji! ledwo poczujesz delikatny opór to przestań)
    2. włożyć silniczek w reflektor "ślizgając" bolcem kulkowym po dolnej powierzchni otworu
    3. po włożeniu siłownika spróbować "zadrzeć" bolec do góry
    4. Wkręcić silniczek w reflektor.

Teraz sprawdź czy złapało, czyli wykręć silniczek z powrotem i sprawdź czy go trzyma w środku. Jeśli tak to załóż, wyreguluj tak, żeby nie razić i na ustawianie. Ustawić można ręcznie bez użycia interfejsu, ale to nie gwarantuje idealnej charakterystyki. Dlatego powinno się obciążyć samochód standardowo (bak bardziej pełny niż pusty + kierowca) i za pomocą interfejsu Examiner (ew. nowy FiatECUScan w wersji płatnej) wyzerować położenie reflektorów. Po wyzerowaniu ustawić klasycznie i gotowe. Nie powinno to kosztować fortuny.

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

co do twojej toerii oślepiania bociek to poprzednim moim auto było CLIO w najwyższej możlwiej wersji wyposażenia i miałem tam oryginalne ksenony z autopoziomowaniem. I według mojego doświadczenia samoregulacja nie działa w milisekunadach żadne lampy z samoregulacja przy wjechaniu w dzriuję małym wyboju czy przejezdzamu przez "spiącego policjanta" nie zdązą sie opuścić na tyle żeby nie oślepić nadjeżadzającego z naprzeciwka. I mi sie jeszcze nie zdazyło żeby ktos kto jedzie na ksenonie mnie ślepił za to co chwila mijam debili którzy jeźdza na zwykłych lampach bez soczewek ( które jak wiemy tworzą dużą poświatę ) i tak walą po oczach że nie wiesz co sie dzieje. Także dobrze ustawiony ksenon nikomu krzywdy nie zrobi a po wjechaniu na nierónośc wybój dół .... żadne ksenony sie nie dostosują i każde poślą wiązkę światła w niebo

kovi4
    Gość

Domyślnie

możliwe, że nie są zapięte bo wyciągają się bez oporu, ale z drugiej strony jak odpalasz ksenony to idą w dół i wracają do jakiejś pozycji czyli chyba to działa tak?? czy myle pojęcia jakieś?? spróbuje zrobić tak jak mi napisałeś kolego, a regulować mam imbusem przy silniczku tak??

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Bocian wytłumacz mi - gdzie w poście kolegi jest wzmianka o zepsutym poziomowaniu? No chyba że twierdzisz, że ksenonów się nie ustawia.
    to była moja pierwsza myśl i tyle
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 24-10-2011 o 11:45

kovi4
    Gość

Domyślnie

dobra Panowie, to nie istotne... chciałbym mieć swiatła jakieś, a nie po omacku jeździć, także na tym się skupmy

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    co do twojej toerii oślepiania bociek to
    no chyba każdy zdaje sobie sprawę że byle dziura nie spowoduje ustawienia się świateł w ułamkach sek .
    nic o tym nie pisałem
    dobrze ustaiowny xenon - dobrze ustawiony w jakichś tam warunkach , ale jak już warunki się zmienią ( np pełny bagaznik + 2 osoby z tyłu i już to "dobre ustawienie możesz sobie wsadzić w d... - w zwykłych lampach pomaga tu właśnie ta regulacja

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pampik Zobacz post
    I mi sie jeszcze nie zdazyło żeby ktos kto jedzie na ksenonie mnie ślepił
    zagraj w totka - bo szczęście masz jak nikt chyba
    albo tak mało wieczorami jeździsz