Witajcie, opiszę objawy i proszę odpowiedzcie. Na wstępie także poproszę o namiar do dobrego mechanika we Wrocławiu z poniższymi objawami. Moja Alfa to 166 2.0 TS 16V benzyna i LPG.
I tak po kolei:
1. Po zakupie w grudniu 2010 miała falowanie obrotów. Często gasła, jak zatrzymywałem się np. na światłach, na skrzyrzowaniu. Ostatnio mechanik przeczyścił przepustnicę, ale teraz mniej gaśnie, ma nadal falowanie obrotów, i po przeczyszczeniu obroty są po puszczeniu pedału gazu na poziomie 1500, a nawet do 1800 i potem jak załapie coś, to spadają normalnie do ok 900-1000 - na postoju lub jak zatrzymam się na sygnalizacji świetlnej.
2. Zrobiłem ostatnio próbę i koło domu, włączyłem silnik, rozgrzałem auto i pomalutku dodawałem gazu. Trzymam na 1500 orbrotów, potem 2000, potem wyżej i wyżej, tak bardzo wolniutko podwyższam obroty, trzymając pedał gazu około 30-50 sekund na jednym poziomie, potem dociskam pedał dazu i podwyższam obroty itd. Po przekroczeniu około 4500 do 5000 obrotów zaczyna mi kopcić z rury wydechowej, tak na biało, jakby zaciągał płyn z chłodnicy (ale to nie to, tak myślę. Płyn trochę ubywa - tak około 1 litr na 500 km). Auto jest po wymianie uszczelki pod głowicą (z trasowaniem głowicy), która padła w czasie jazdy i musiałem wezwać lawetę. Co do ubywającego płynu, mechanik powiedział, że poci się chłodnica i trzeba będzie za jakiś czas poszukać lepszej (dziś włałem uszczelniacz do chłodnic i zobaczę co będzie się działo). Pod korkiem wlewu oleju nie ma żadnej pianki, osadów itp.
3. Końcówka rury wydechowej dostaje czarnego nalotu. Myślę, że powinien to być kolor ceglasty. Jak wytarłem szmatką końcówkę, to potem znów robi się czarna na wewnętrznych ściankach. Olej do silnika muszę dolewać, tak około 1 litr na 800 do 1000 km - chyba dużo co ???
Bardzo proszę, pomóżcie, bo tylko wydaję kasę mechanikowi, a auto nadal nie chodzi jak należy. Może kupić inny używany silnik? Co radzicie! Pomóżcie! Proszę. Zawsze Wam podnoszę rękę, gdy się wymijamy![]()
Proszę o namiar do dobrego warsztatu we Wrocławiu, który sprawdzi komputerem i dobrze wymieni części, jeśli trzeba będzie.