Spryskiwacz może złapać na czubeczku...
co może złapać na czubeczku?
---------- Post added at 21:31 ---------- Previous post was at 21:31 ----------
mrózzz?
Spryskiwacz może złapać na czubeczku...
co może złapać na czubeczku?
---------- Post added at 21:31 ---------- Previous post was at 21:31 ----------
mrózzz?
ja nigdy nie kupuje płynów typu stacje cpe markety... zawsze kupuje koncentrat który sam jest do - 60 rozlewam go na połowę z płynem letnim tak ze spokojnie mam do - 30 a teraz słąbo go rozcieczyłem i zrobiłem na - 40.. a gdzies mimo wszystko przymarzło teraz juz tryska ale nie ma dużych mrozów..
kolego arni52 przyjdzie wiosna chyba ze masz ciepły garaż rozbierz podszybie jesli to konieczne,.. wymontuj spryskiwacze i przeczyść je. pewnie sie gdzieś zatkały..
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
dobra, czyli czyszczenie sprysków, ok zobaczymy co z tego wyjdzie bo już mnie kur.... brała to w golfie mojej mamy spryski walą płyn na dach.
Co do spryskiwaczy przedniej szyby, to patrzyłem w ASO jaki koszt ich zakupu około 16 zł zdziwiłem się że tak tanio więc brnąłem dalej i zapytałem ile spryski do reflektorów to około 200 zł, masakra z tą różnicą, moje od reflektorów się zatkały ale przynajmniej płynu mniej schodzi![]()
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"
Dawid proponuję te spryski od reflektorów cienkim drucikiem przeczyścić, bo pewnego dnia wyjadą i się nie będą chciały schować tak jak u mnie. A jak im chciałem pomóc, to potem dwa dni szukałem po podwórku dysz, które z nich wystrzeliły, a które jak pewnie wiesz są niemiłosiernie drogie, bo nie ma ich osobno.
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
danus77, mógłbyś mniej więcej opisać jak to zrobić, jak zablokować spryski i je wyjąć by przeczyścić.
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"
Temat ogólnie bardzo prosty.
- Łapiesz za zaślepki zderzaka i ciągniesz do góry
- przytrzymujesz sobie ręką tą wysuwającą się część
- poniżej dysz zobaczysz metalową zawleczkę
- wyciągasz zawleczkę i ściągasz całą głowicę spryskiwacz. Mając ją w ręku łatwiej to wyczyścić.
- potem przy montażu musisz ręką sobie wyciągnąć z "tego niby siłownika" tą część wysuwającą się i spiąć razem
Opis z pamięci bo robiłem to przed wakacjami.
Do czyszczenia potrzebny cienki i bardzo twardy drucik (Bardzo dobrze nadają się pojedyncze żyły z linki rowerowej) oraz nożyk łamany. Same dysze z gniazd daje się wypchnąć.
Górne spryskiwacz można oczyścić sprężonym powietrzem , trzeba rozpiąć wężyk w miejscu gdzie przewody od klimatyzacji przechodzą pod uszczelką od grodzi
To ja podpytam o reflektory, bo jakoś nie moge ich rozgryźć. Tryskają mi w dziwnym schemacie - raz tak, raz wcale. I zupełnie nie wiem od czego to zależy. A z przednią szybą jak kupiłem 166 też się trochę zdziwiłem zanim nie naumiałem się ich trybu pracy - pamiętam że w zimie częściej kupowałem 5L bańki płynu niż benzynę ;P