I bedzie dzialac. Nie trzeba zakuwac. Ja tak zrobilem juz dawno i latam bez problemu.
I bedzie dzialac. Nie trzeba zakuwac. Ja tak zrobilem juz dawno i latam bez problemu.
odkopię temat bo mrozy przyszły i napaskudziły pod maską (pęknięty przewód elastyczny).
Prośba o wyjaśnienie. Wcześniej już tam ktoś majstrował więc nie wiem jak wygląda to w oryginale. Sztywne przewody idące pod silnikiem mają u mnie zakuty przewód gumowy, w nim była założona jakaś zwężka i kolejny gumowy odcinek(węższy) który był już zamocowany na chłodnicy wspomagania. Pytanie do kogoś kto przerabiał ten temat, czy to normalne - chodzi mi o różnicę w średnicy? Jak to połączenie wygląda w oryginale (chłodnica-elastyczny-sztywny)
Przekrój jest na całej długości taki sam. Jedynie tam gdzie jest część elastyczna to będzie grubiej. Od chłodnicy idzie rurka o tej samej średnicy co w chłodnicy. Potem zakuty na to przewód elastyczny i przy maglu z powrotem do rurki o tej samej średnicy. Nie ma po drodze żadnych zwężek.
Idzie to tak.
Chłodnica -> przykręcony przewód sztywny (kawałek) -> zaprasowany na nim przewód elastyczny tylko na sam zakręt -> za zakrętem zaprasowanie i z powrotem sztywna rurka.
Czyli elastyczna rurka jest zaprasowana na aluminiowym przewodzie tylko na zakręcie od sanek do chłodnicy. Ale stanowi to całość. Tak że odkręcasz od chłodnicy (tej co masz na foto) a potem od magla.
Jak położysz na ziemi cały ten przewód to jest przyłącze do chłodnicy, kawałek rurki, zaprasowanie, kawałek elastycznego a potem już do końca powyginana rurka. Aha i na drugim końcu (przynajmniej ja) miałem zaciśnięte opaską przewody. Czyli przy maglu. I tego nie jestem pewien czy i u mnie nikt nie przerabiał. Ale skoro to tak chodziło to zrobiłem całość na opaskach.
Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 24-03-2013 o 20:27
Dzięki za rozjaśnienieCzyli u mnie ktoś musiał wywalić mocowanie(to zaprasowane) na przewodzie przy chłodnicy i została rurka... Tyle, że ona jest chyba węższa niż to co przy sankach pod silnikiem leci... sprawdzę w środę bo z czasem kiepsko...
Chłodnica z przewodem łączy się sferycznie za pomocą nakrętki.
Ostatnio edytowane przez pwr79 ; 24-03-2013 o 21:11
Nie ogarniam..... Jak to kilka cm rurki i koniec? To płyn radiowo jest transportowany????