Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Uszkodzona geometria łopatek JTD. Ratunek od Pablo Garage

alficzka Ferra
    Gość

Domyślnie Uszkodzona geometria łopatek JTD. Ratunek od Pablo Garage

Chciałem na forum podziękować Pawłowi za zrobienie mojej belli,mogę polecić każdemu tego fachowca i jego zakład,robią tam dobrą robotę i co najważniejsze-znaja sie!!!!Wszystko zdiagnozowane i wykonane perfekcyjnie za nieduże pieniądze i solidnie. Miałem problem z autem przez 1,5 roku,czyli od kupna,nie podobało mi się jak chodziła,ale wszyscy fachowcy co ja diagnozowali mowili iz tak musi byc i ten typ tak ma.Przez te póltorej roku sledziłem tematy na forum i starałem sie sprawdzac wszystko po kolei,wymieniłem mase czujników,przewodów,zaślepiłem egr,wyczyściłem przepustnice,sprawdziłem wtryski,byłem w firmie na sprawdzeniu turbiny która rzekomo była w idealnej kondycji i została włożona spowrotem do auta,Pablo natomiast po 15min stwierdził że zmienna geometria nie działa tak jak powinna i w tym tkwi problem,ale problem juz rozwiązany(-o poltorej roku walki.
    Objawy były nastepujące:1.z seryjnych 136km było tylko 118,wiec 18 gdzies odjechało,ale juz wrociły;
    2.przy 2500obr/min było lekkie przycięcie;
    3.Przy dwóch tysiacach obrotów gdy jechałem równym tempem,autem szarpało lekko.
    Wszystko juz zrobione-przyczyna były zapieczone łopatki,zmienna geometria działała,ale nie tak jak należy.
    Jeszcze raz dziękuje i polecam Pablogarage.

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Jeszcze powiedz ile taka przyjemność ?
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

zenek2562
    Gość

Domyślnie

własnie ile taka przyjemnosc??? bo ja mam identyczny problem, tylko ze ja regenerowałem turbine i nic to nie pomogło. A co steruje tą geometria??

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD '99r

Domyślnie

Jeżeli można to proszę napisz co dokładnie było robione i jaki koszt? Ja już ponad rok użytkuje tak auto z takimi samymi objawami i też stawiałem na turbo ale cieżko jakoś mi się zabrać za to wszystko.

alficzka Ferra
    Gość

Domyślnie

Koledzy,jeśli chodzi o ta zmienną geometrie,były zapieczone łopatki,gdy na postoju dodawałem gazu to sztanga od zmiennej geo sie nie ruszała,turbina została przez Pabla wyjęta,rozebrana i wyczyszczona,póżniej spowrotem założona,cała przyjemność wraz z uszczelką pod kolektor to 300zł.
    Po przejechaniu dłuższego dystansu i sprawdzaniu auta musze przyznać iż lekkie przycinanie przy 2tys.obrotów jest nadal odczuwalne,najbardziej na 4 i 5-ce.Ale już sie skończyły pomysły co to może być.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał kamil-2k Zobacz post
    Jeżeli można to proszę napisz co dokładnie było robione i jaki koszt? Ja już ponad rok użytkuje tak auto z takimi samymi objawami i też stawiałem na turbo ale cieżko jakoś mi się zabrać za to wszystko.

tylko ze ty z tego co widze masz alfe z 99 roku czyli jeszcze stare turbo bez zmiennej geometrii

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista Zobacz post
    tylko ze ty z tego co widze masz alfe z 99 roku czyli jeszcze stare turbo bez zmiennej geometrii
    Jest zmienna geometria we wszystkich 166 JTD.

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Dokładnie różnica jest w sterowaniu geometrią.
    Muszę u siebie zrobić podobną operację. Gdyby za 300 zł ktos się podjął, komu mógłbym patrzeć na ręce to zrobiłbym to już

milkyyyy
    Gość

Domyślnie

chyba widzialem te Twoje cudo
    stala na lakierowanych felach? ;]]

no Paweł z chlopakami znaja sie na rzeczy

u mnie skonczylo sie niestety na nowym turbo,co do regeneracji... unikajcie...
    lepsza dobra uzywana niz regeneracja

u mnie cos sie jeszcze dzieje z overbostem..
    ale autko lata

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce Q4 2019

Domyślnie

Dla wielu znane, ale może ktoś chciałby zgłębić zasady pracy suszarek ze zmienną geo
    http://www.youtube.com/watch?v=Gc2aw...eature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=isP2q...eature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=KgVrp...eature=related

Aha, no i zapiekanie się owych kierowniczek jest dość typowa przypadłością tego rodzaju turbin w dieslach - wszystkiemu winna sadza.
    problemu nie ma, jeśli auto lata po autostradach i silnika używa się w pełnym zakresie obrotów (a nie po emerycku do 2,5tyś i starczy )
    wtedy kierowniczki cały czas pracują w pełnym zakresie ruchu, a ewentualny nagar z sadzą wypala się po dłuższej przejażdżce pod większym obciążeniem (podobnie jak jest z filtrami cząsteczek stałych)

póki co sam borykam się z podobnym problemem w moim VauWeju Passztecie - rada na ten problem (wyłączając rozbieranie wszystkiego i czyszczenie) jest jedna: na autobana i pogonić autko porządnie w górnym zakresie obrotów na 4 i 5 biegu.
    Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez Desper82 ; 21-09-2010 o 21:32