witam
moze mi ktos powiedziec gdzie znajduje sie czujnik "niskiego stanu oleju". przy odpalaniu kontrolka swieci sie 15sek., a poziom oleju jest odpowiedni...
z gory dzieki za pomoc
witam
moze mi ktos powiedziec gdzie znajduje sie czujnik "niskiego stanu oleju". przy odpalaniu kontrolka swieci sie 15sek., a poziom oleju jest odpowiedni...
z gory dzieki za pomoc
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 19-08-2010 o 20:58
Ta kontrolka nie odpowiada za wskazanie niskiego staniu tylko za ciśnienie oleju w układzie. Najprawdopodobniej będzie musiał się kolega udać do jakiegoś mechanika na wymianę pompy (wersja pesymistyczna)
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
jest: 156 2.4 JTD 04r...
była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...
Kolego Krisu masz rację jedna kontrolka jest od ciśnienia oleju (symbol oliwiarki), druga od kontroli poziomu oleju w silniku (symbol bagnetu oleju).
Nie podałeś jaki masz silnik i rok produkcji ale w w 2.5 i 3.0V6 ten czujnik znajduje z z przodu silnika obok sprężarki klimy na połączeniu bloku i miski olejowej i przychodzi do niego kabelek ze złączem.
Przypuszczalnie brak styku - rozpiąć przeczyścić.
---------- Post dodany o godzinie 08:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 07:48 ----------
Uzupełniam: silnikach 2.4JTD znajduje się z tyłu obok wejścia rurki bagnetu.
Ostatnio edytowane przez stanlizak ; 11-08-2010 o 06:51
Witam tak chodzi mi o ten bagnecik z kropelkaa silnik 2.0 twin spark
W silniku 2.0TS czujnik poziomu oleju jest też z tyłu silnika obok czujnika ciśnienia oleju.
ok dziekiposzukam jutro
![]()
troszke czasu minelo i sprawdzal;em szukalem i nie moge go wyczaicmoze ma ktos jakies foto zeby mi to lopatologicznie pokazac
dodam ze mam jeden silnik luzem w garazu i tez nie moge go odnalezc
![]()
Witam,
tu masz rysunek z eper'a ozn. nr 5
http://www.fmix.pl/zdjecie/2038052/ar-czujnik
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez stanlizak ; 27-08-2010 o 12:51
koledzy a ja mam pytanie bo mi czujnik się spierdzielił i teraz pytanie takie czy z TS będzie pasował do 2.4 jtd 136KM
z tego co się orientuje to nie będzie pasował w TS byla inna miska i ten czujnik jest krótszy o jak dobrze pamietam ok.2cm a to juz moze byc problem... ja niestety zmuszony bylem kupic w serwisie - koszt ok 200zł,
nie wiem czy wtyczka tez nie byla troche inna... musialbys miec oba kolo siebie i wtedy zobaczysz... albo po numerach w EPERZE