Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Temat: Regulacja Świateł Xenonowych ???

Doman
    Gość

Domyślnie

moze :-)

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał Kayrol Zobacz post
    nie chce się tu wykłucać o szczegóły, ale wyraźnie widać ze strumień swiatła idzie tak jak napisałeś z " dolnego " połozenia do maxymalnego " górnego " i odrazu opada do połozenia z czujnika, ale to sie dzieje w 2sekundy, w 156 moze takich kombinacji nie ma
    Witam umnie jest tak jak pisze Kayrol strumien swiatła idzie do gory i opada do połozenia czujnika a mam 166 .Pozdrawiam

Alfa i jej ochroniarz

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

OKi to może po prostu reflektor wykonuje ruch od pozycji min do max i ustala się w pozycji zależnej od połżenia Ważne żeby ten ruch był płynny, bo niektórzy narzekają że u nich reflektor wykonuje zamiast płynnego ruchu jakieś drgawki

Stanley
    Gość

Domyślnie

Regulacja xenonów jest na silniczkach położenia xenonów , imbus chyba 6 mm i heja , ja teraz na krótkich świece po drzewach (troche zaszalałem hi,hi) musze to poprawic niedługo.

r_e_b_e_l
    Gość

Domyślnie re

Pozwolę się włączyc do tematu z uwagi, że walczyłem trochę z xenonami u siebie. W 3/4 przypadków złego działania xenonów jest złe wpięcie silniczków regulacji połozenia.
    Wpinajac je bez odpowiedniego wcześniejszego wpiecia trzpienia w jarzmo lampy silniczek cofając się nie ponosi reflektora - może tylko pochnąć go w kierunku ziemi. Kiedyz przeczytałemże trzeba na max wykręcić trzpień z silnmiczka przy uzyciu impusa - potem wpiać trzpień silniczka ( ten z kulką na koncu) potem, wpiąć sam silniczek. No i niestety regulować znowu.
    Ja znalazłem chyba lepszy sposób zakładania silniczków:

Trzeba zdjąć atrapę grila - nerkę od strony reflektora do którego chcemy wpiąc silniczek. Po zdjęciu osłony ukazuje się nam gumowy wężyk słuzący pewnie do wentylacji - w niego trzeba coś włożyć np śrubokręt i delikatnie wypchnąć jarzmo w które się wpina trzpień do lini obudowy. Zagladajac z tyłu widać wychodzace jarzmo w które juz łatwo można wpiąć silniczek bez potrzeby zmiany jego ustawień.

Najwazniejsze trzpień trzeba wpiąc tak żeby ciągnąc za silniczek ( jeszcze przezd wpieciem samego silniczka) nie wychodził z jarzma. NIe ma go tyl;ko dotykać ma być wpiety - dopiero później wpinamy silniczek.

Może komus sie do to przyda.

A teraz pytanie :
    Ja mam teraz problem z ustawieniem "zbieżnosci" lamp
    Kiedyś coś pokręciłem i teraz nie wiem jak ustawić boczną regulacje lamp.
    teraz mam linie na scianie mniej więcej taką:

lampa lewa lampa prawa
    .................................................. .......______________
    ................____________ ____________/
    _________/

nie powinny lampy zachodzić na siebie tworząc współną taką linie : ?

................................._________________ ________
    ____________________/

Marcin
    Ostatnio edytowane przez r_e_b_e_l ; 12-10-2009 o 11:32

Stanley
    Gość

Domyślnie

Ja mam tak samo :

---------------------
    ______________________________/------------------------/

wygląda że tak , musi byc, a n amarginesi gratuluje nowego patentu wpinania silniczków, kupje go , ja do tej pory sciagałem przetwornice i przez ten otwór pchałem paluchy i jakos mi się udaje , ale bez przelewu krwi nie idzie, teraz Twój patent będe testował.

---------- Post dodany o godzinie 11:17 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:16 ----------

Ja mam tak samo :

---------------------
    ______________________/------------------------/

wygląda że tak , musi byc, a na marginesi gratuluje nowego patentu wpinania silniczków, kupje go , ja do tej pory sciagałem przetwornice i przez ten otwór pchałem paluchy i jakos mi się udaje , ale bez przelewu krwi nie idzie, teraz Twój patent będe testował.

grzechu_k
    Gość

Domyślnie

Witam serdecznie. Od dwóch dni walczę z tym silniczkiem. Dzięki podpowiedzi kolegi r_e_b_e_l udało mi się zamontować trzpień (ten z kulką). Przynajmniej tak mi się wydaje - gdy pociągnę lekko za silniczek porusza mi się soczewka wewnątrz reflektora. Czuć lekki opór coś jakby sprężynę.

Mój problem jest następujący: jak zamontować teraz sam silniczek na sztywno. Mam możliwość poruszania nim. Gdy włączę reflektor silniczek minimalnie wysuwa się z gniazda (uszczelka znajdująca się tam nie spełni swojego zadania i soczewka nie będzie trzymana sztywno).

Oczywiście silniczek przy drugim reflektorze siedzi sztywno. Jestem już tak zdesperowany że chyba w najbliższym czasie zdejmę zderzak i wyjmę lampę, żeby zobaczyć co do czego tam ma się trzymać.

Stanley
    Gość

Domyślnie

Silniczek wypina się przekręcając go w prawo, zapina robiąc dokładnie ruch odwrotyny czyli w lewo, tak jak byś zamykał słoik pokrywką , oczywiście zapinanie silniczka rozpoczynasz od ułożenia takiego jak został wypiety , czyli na moje oko około 45 st w prawo. Oczywiście kirrunki w prawo i lewo dokonujesz tak jakbyś patrzył w kierunku jazdy auta. Jeżeli nie uda Ci się zapiąc tem silniczek to masz wyjechane prowadnice i wtedy tylko improwizacja pozostanie.

alfista20
    Gość

Domyślnie Do Rebel

Co jesli (jak to nazwałeś - jarzmo ) jest luźne i przesuwa sie bez zadnego oporu w reflektorze. Zauwazylem to podczas instalacji silniczka i jak juz zapiołem bolec do jarzma to mogłem nim przesuwac do przodu i do tylu i nie mialo to żadnego wpływu na soczewke, nie zmieniała kąta światła poprostu jest opadnięta w dół. Dodam ze silniczek jest sprawny i napewno dobrze zapięty do jarzma.
    Jakis pomysl na rozwiązanie tego problemu?

---------- Post dodany o godzinie 23:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:18 ----------

Cytat Napisał r_e_b_e_l Zobacz post
    Pozwolę się włączyc do tematu z uwagi, że walczyłem trochę z xenonami u siebie. W 3/4 przypadków złego działania xenonów jest złe wpięcie silniczków regulacji połozenia.
    Wpinajac je bez odpowiedniego wcześniejszego wpiecia trzpienia w jarzmo lampy silniczek cofając się nie ponosi reflektora - może tylko pochnąć go w kierunku ziemi. Kiedyz przeczytałemże trzeba na max wykręcić trzpień z silnmiczka przy uzyciu impusa - potem wpiać trzpień silniczka ( ten z kulką na koncu) potem, wpiąć sam silniczek. No i niestety regulować znowu.
    Ja znalazłem chyba lepszy sposób zakładania silniczków:

Trzeba zdjąć atrapę grila - nerkę od strony reflektora do którego chcemy wpiąc silniczek. Po zdjęciu osłony ukazuje się nam gumowy wężyk słuzący pewnie do wentylacji - w niego trzeba coś włożyć np śrubokręt i delikatnie wypchnąć jarzmo w które się wpina trzpień do lini obudowy. Zagladajac z tyłu widać wychodzace jarzmo w które juz łatwo można wpiąć silniczek bez potrzeby zmiany jego ustawień.

Najwazniejsze trzpień trzeba wpiąc tak żeby ciągnąc za silniczek ( jeszcze przezd wpieciem samego silniczka) nie wychodził z jarzma. NIe ma go tyl;ko dotykać ma być wpiety - dopiero później wpinamy silniczek.

Może komus sie do to przyda.

A teraz pytanie :
    Ja mam teraz problem z ustawieniem "zbieżnosci" lamp
    Kiedyś coś pokręciłem i teraz nie wiem jak ustawić boczną regulacje lamp.
    teraz mam linie na scianie mniej więcej taką:

lampa lewa lampa prawa
    .................................................. .......______________
    ................____________ ____________/
    _________/

nie powinny lampy zachodzić na siebie tworząc współną taką linie : ?

................................._________________ ________
    ____________________/

Marcin
    Co jesli (jak to nazwałeś - jarzmo ) jest luźne i przesuwa sie bez zadnego oporu w reflektorze. Zauwazylem to podczas instalacji silniczka i jak juz zapiołem bolec do jarzma to mogłem nim przesuwac do przodu i do tylu i nie mialo to żadnego wpływu na soczewke, nie zmieniała kąta światła poprostu jest opadnięta w dół. Dodam ze silniczek jest sprawny i napewno dobrze zapięty do jarzma.
    Jakis pomysl na rozwiązanie tego problemu?