po tym jak kontrolka zgasła skasowałem błędy prog. UniDiagKWP2000_0_4_0_3+def_multijety_19_24 i na razie jest OK!
kostka przyłączeniowa potencjometru pedału przyspieszenia jak i zawór elektromagnetyczny sterujący podciśnieniem siłownika zmiennej geometrii jest sprawdzony wszystko działa, nadmieniam że takie same objawy i takie same błędy miałem wcześniej ok. 15kkm, po czyszczeniu Egr-u i kasowaniu błędów Examinerem wszystko działało
u mnie sprawa tak się ma, ze czasem podczas jazdy się zapala i Alfa gaśnie na amen. trzeba odczekać jakieś 15-25 min i potem odpala. nie zauważyłem większego spalania. nawet jak przychodzę i chcę ruszać, sławetna kontrolka nie gaśnie i amen. dziś 2 razy stałem na mieście na awaryjnych. w przyszłym tyg jadę na komputer. Co to może być bo aż się boje![]()
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 14-09-2010 o 17:29 Powód: stawiajmy kropki na końcu zdania
[FONT="]koledzy, pomóżcie! mam dokładnie ten sam problem co kiedys użytkownik HECIN.
w Alfie 156 1,9 JTD zapala mi się lampa oznaczajaca: "awaria systemu sterowania silnikiem EOBD" i silnik po prostu sobie gasnie, bez wzgledu czy sie jedzie czy stoi. Trzeba odczekac zeby znowu odpalił, po czym po jakimś czasie dzieje się to samo. masakra, dopiero kupiłem wóz a już kapa.
Ostatnio edytowane przez Majkel ; 16-11-2010 o 22:06
Dwa razy paliło się EOBD, potem było ok, do dzisiaj.
Dziś Bella miała awarię. W czasie jazdy na zmianę opon na światłach stanęła jak wryta i nie chciała ruszyć, na dodatek rozkraczyła się na środków pasów dla pieszych. Kilka razy zostały podjęte próby odpalenia, ale efekt był zerowy. Całe szczęście, że mój facet jechał przede mną i pomógł się usunąć usterkę.
Prawdopodobnie jest coś nie tak z wtryskiem, ale dowiem się więcej jak pojadę do serwisu. EOBD już się nie pali. Dziwna sprawa.
Najgorsze było uczucie rozkraczyć się na środku skrzyżowania nowym autkiem![]()
Bo w tych silnikach zaślepka musi tak wyglądać:
http://allegro.pl/zaslepka-egr-jtd-1...329832303.html
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)